Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θεόδωρος Μαντάς: Παρέμβαση για το θέμα των προσωρινά κρατουμένων στις φυλακές της χώρας ενόψει της πανδημίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόδωρος Μαντάς: Παρέμβαση για το θέμα των προσωρινά κρατουμένων στις φυλακές της χώρας ενόψει της πανδημίας

Του Θεοδώρου Π. Μαντά*

 Η κυβέρνηση ετοιμάζει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των ΗΠΑ για την αποσυμφόρηση των φυλακών, η οποία προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων για ορισμένα αδικήματα, εξαιτίας της πανδημίας.

Με βάσει τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες πρόκειται για κρατούμενους οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για οικονομικά και φορολογικά αδικήματα, μικροκλοπές, μικροποσότητες ναρκωτικών κλπ. οι οποίοι είτε έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής τους, είτε βρίσκονται στο τελευταίο έτος έκτισης της ποινής τους, είτε τέλος είναι άνω των 65 ετών και έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.

Εξαιρούνται ρητά όλα τα αδικήματα βίας (πχ φόνοι, βιασμοί, ληστείες), καθώς επίσης και τα εγκλήματα κατά του πολιτεύματος. Με βάσει πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται ότι το μέτρο θα αφορά έναν αριθμό της τάξεως των 1000 κρατουμένων περίπου.

Όμως ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για τους προσωρινά κρατούμενους, ο αριθμός των οποίων είναι το 40% περίπου των 12.500 κρατουμένων στις φυλακές της χώρας οι οποίοι “εκτίουν” προσωρινή κράτηση 12μηνου ή 18μηνου κατά περίπτωση και αναλόγως με τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Με δεδομένη την πρωτόγνωρη κατάσταση πανδημίας την οποία βιώνουμε όλοι και η οποία αναγκαστικά έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων τόσο στην κατάργηση του επισκεπτηρίου στις φυλακές, όσο και στην μεταγωγή κρατουμένων προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα καταστήματα κράτησης τα οποία είναι υπερκορεσμένα,  προτείνω τα εξής :

Α) Όσοι προσωρινά κρατούμενοι βρίσκονται στον τελευταίο μήνα της προσωρινής τους κράτησης να αποφυλακίζονται με όρους με διάταξη του Εισαγγελέα ή απόφαση  του οικείου Συμβουλίου.

Β) Εφόσον δεν υπάρχει προσδιορισμός της δίκης τους, να γίνεται προσδιορισμός από τον  οικείο Εισαγγελέα και κατόπιν η κράτηση να αίρεται με όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Γ) Για όσους προσωρινά κρατούμενους εμπίπτουν στις περιπτώσεις του άρθρου 105Β παράγραφος 4 του Ποινικού Κώδικα λ.χ. προσωρινά κρατούμενοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% ή με χρόνιο νόσημα, ή μητέρες ανηλίκων τέκνων κλπ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ διότι η προσωρινή κράτηση ενέχει κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή !

Τέλος να τονίσω ότι ήδη τα Δικαστικά Συμβούλια των Δικαστηρίων μας μπροστά στην πανδημία η οποία έχει ξεπεράσει κάθε δυνατότητα του σωφρονιστικού μας συστήματος κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή για απόλυση προσωρινά κρατούμενων που βρίσκονται κοντά στη λήξη της προσωρινής κράτησής τους.

Ποινικολόγος*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ