Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Θεόδωρος Μαντάς: Πιο αναγκαία από ποτέ η ενότητα στον ΔΣΑ

Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας με γνώμονα το δίλημμα και το διχασμό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόδωρος Μαντάς: Πιο αναγκαία από ποτέ η ενότητα στον ΔΣΑ dikastiko.gr

Στις φετινές εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, ως Παρίσταμαι Υπέρ, επιλέξαμε να συμπορευθούμε με το Συμμετέχουμε και τον Μιχάλη Καλαντζόπουλο. Μία απόφαση που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα των κάλπεων της 28ης και 29ης Νοεμβρίου. Συχνά συνάδελφοι μας ρωτούν το «Γιατί;», «Γιατί σύμπλευση;», «Γιατί τώρα;». Η απάντηση για εμάς, η απάντηση για εμένα είναι ξεκάθαρη: Γιατί περισσότερο από ποτέ, ο Σύλλογός μας έχει ανάγκη την ενότητα και τη συνεργασία. Γιατί πρέπει επιτέλους να δώσουμε, από κοινού, λύσεις στα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και το επάγγελμά μας και γιατί πρέπει να διαμορφώσουμε μία νέα ατζέντα και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους τους συναδέλφους.

Η αλήθεια είναι πως είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς. Ένα στοίχημα για ολόκληρο το Σύλλογο που για χρόνια υπήρξε ένα εργαλείο συνδικαλιστικής –μόνο- δράσης και προσωπικών φιλοδοξιών. Προτάσσουμε τη συνεργασία. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε. Είναι ένα στοίχημα που μπορούμε και που θα κερδίσουμε. Όχι εμείς, το Παρίσταμαι Υπέρ και το Συμμετέχουμε, αλλά όλοι οι Δικηγόροι της Αθήνας.

Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας με γνώμονα το δίλημμα και το διχασμό. Τόνοι που μόνο πόλωση δημιούργησαν και κάθε άλλο παρά λύσεις προσέφεραν. Κάνοντας την αρχή από το ΔΣΑ, είναι η στιγμή να πρυτανεύσει, επιτέλους, η ενότητα, η πρόταξη του κοινού καλού, αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως λύση στις αβελτηρίες, μα κανείς δεν «σήκωσε» τα μανίκια για να λύσει. Όχι επειδή δεν μπορεί, αλλά επειδή προτεραιότητα υπήρξε πάντοτε η προσωπική ανάδειξη και η ατομική διαδρομή και πόρευση.

Απέναντι σε αυτή τη νοοτροπία και χρόνια πρακτική, εμείς επιλέξαμε τη συμπόρευση. Γιατί είμαστε και εμείς Δικηγόροι. Και εμείς αγωνιούμε για την επόμενη μέρα. Και εμείς αγωνιζόμαστε καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, μέσα σε ανεπαρκείς υποδομές. Κάνοντας στην άκρη τον κατακερματισμό και τις ατομικές διαδρομές, επιλέγουμε να στηρίξουμε μία προσπάθεια ευρύτερης συμμετοχής και συνεργασίας των δυνάμεων του δημοκρατικού χώρου. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, σημασία δεν έχουν οι εκλογές ή η ανάδειξη ενός προσώπου σε παντοδύναμο ηγέτη, αλλά η συμμετοχή στην καθημερινή πραγματικότητα και η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που ως Δικηγόροι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή πρακτική απονομής της Δικαιοσύνης. Αλίμονο αν θα έπρεπε αυτοσκοπό να αποτελεί μία προσωπική ανάδειξη και εκλογή, έναντι της συλλογικής προσπάθειας για βελτίωση των συνθηκών του επαγγέλματός μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους τολμάμε και Συμμετέχουμε. Όπως θέλουμε να συμμετάσχει και κάθε συνάδελφος στην προσπάθειά μας αυτή. Γιατί χωρίς όλους τους Δικηγόρους, η προσπάθειά μας αυτή δε θα ήταν τίποτε άλλο, παρά ένα πουκάμισο αδειανό. Θέλουμε κάθε Δικηγόρο, δίπλα μας στον αγώνα αυτό. Στον αγώνα για να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Παραμερίζοντας εγωισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες. Γιατί η λύση που θέλουμε, μπορεί να επέλθει μόνο, μέσα από την κοινή πορεία, τη συμμετοχή και την συμπόρευση. Εμείς δηλώνουμε περήφανα ότι « Παρίσταμαι Υπέρ της Σύγχρονης Δικηγορίας, διαπιστώνοντας ότι Επείγει να αποκτήσουμε Δικηγορική Συνείδηση». Εσείς;

*Θεόδωρος Π. Μαντάς, Δικηγόρος Αθηνών Υποψήφιος Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ