Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

To στικάκι με τη δικογραφία του C4i και ο μάρτυρας-μυστήριο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
To στικάκι με τη δικογραφία του C4i και ο μάρτυρας-μυστήριο

Το όνομά του έχει ήδη διαρρεύσει στα δημοσιογραφικά γραφεία. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που κινήθηκε στους χώρους των εξοπλισμών και φέρεται – κοντός ψαλμός για να αποδειχτεί αν είναι αυτός- να έσπευσε αυτοβούλως πριν από περίπου 20 μέρες στο γραφείο του εφέτη ανακριτή Δημ. Ορφανίδη και μίλησε για μίζες στην υπογραφή της σύμβασης προμήθειας του C4i.

Ο ανακριτής, ως όφειλε , έκανε «πακέτο» ή καλύτερα στικάκι τη δικογραφία και τη διαβίβασε μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή. Εκεί μέσα, στο ηλεκτρονικό αρχείο βρίσκεται η κατάθεσή του και – με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων- θα αποκαλυφθεί σύντομα. Τι λέει αυτή η κατάθεση;

Η κατάθεση εκ των έσω και οι μίζες

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται πρόκειται για μια κατάθεση εκ των έσω, για αποκάλυψη λεπτομερειών που είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει ο μάρτυρας, αλλά ουσιαστικά χωρίς πραγματικά περιστατικά αλλά εκτιμήσεις και περιγραφές (εικασίες;) για μίζες που «πρέπει» να δόθηκαν σε πρόσωπα με κεντρικό ρόλο στη λήψη απόφασης για το C4i.

Λέγεται μάλιστα πως αναφέρεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο μέλος του ΚΥΕΣΑ που είχε λάβει τότε τις αποφάσεις. Άγνωστο παραμένει αν πρόκειται για συγκεκριμένη περιγραφή ή απλώς καταγραφή πιθανοτήτων…

Η εξέλιξη αυτή πάντως υποχρέωσε τον ανακριτή της υπόθεσης να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποστείλει στην Βουλή την δικογραφία προκειμένου να αξιολογηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του κατονομαζόμενου πολιτικού.

Άριστος γνώστης του θέματος

Την ίδια στιγμή πάντως η εφημερίδα «Εστία» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της έκανε λόγο για μάρτυρα ο οποίος είναι άριστος γνώστης του θέματος αλλά και των παρασκηνιακών διεργασιών που παρατηρούνταν την εποχή εκείνη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας τον διαγωνισμό του C4I.

Στην κατάθεση του προς την ανακριτική αρχή ισχυρίζεται μάλιστα ότι δύο κορυφαίοι πολιτικοί και επιφανή στελέχη του ΚΥΣΕΑ της εποχής φέρονται να δωροδοκήθηκαν με -συνολικά- 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην προμήθεια έργου αξίας 335 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε τρεις φορές από το ΚΥΣΕΑ, γιατί η Γαλλική εταιρία «Thales» έδινε πάντοτε καλύτερη προσφορά από την Saic, όπως αναφέρει και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του 2011.Τελικά το έργο κατακυρώθηκε στην αμερικανική Saic η οποία το ανέλαβε με υπεργολάβο την Siemens.

Για αυτή την εξέλιξη είχε μιλήσει το πρώην μεγαλοστέλεχος της Thales Μισέλ Ζοσεράν (θα δώσει σύντομα κατάθεση στους έλληνες ανακριτές) λέγοντας πως ο έλληνας υπάλληλος της εταιρίας Λ. Ρωμανός του είπε ότι έχασαν το έργο γιατί η Saic «λάδωσε ψηλά».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ