Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Βασίλης Χειρδάρης: Robert Spano, ένας Ισλανδός που αγαπά τη μουσική και το μπόουλινγκ, νέος Πρόεδρος του ΕΔΔΑ σε μια περίοδο προκλήσεων!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Χειρδάρης: Robert Spano, ένας Ισλανδός που αγαπά τη μουσική και το μπόουλινγκ, νέος Πρόεδρος του ΕΔΔΑ σε μια περίοδο προκλήσεων!

Του Βασίλη Χειρδάρη*

Την Δευτέρα 20 Απριλίου εξελέγη ο κ. Robert Spano στο αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η θητεία του ξεκινά στις 18 Μαΐου 2020 και λήγει την 1η Νοεμβρίου 2022. Αντικαθιστά τον Έλληνα δικαστή κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο – μετά από μια επιτυχημένη θητεία – στην Προεδρία του Δικαστηρίου.

Ο νέος Πρόεδρος είναι 48 ετών, Ισλανδός με ιταλική καταγωγή. Είναι ο νεότερος Πρόεδρος του Δικαστηρίου του Στρασβούργου από την έναρξη της λειτουργίας του. Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος με αγάπη για τη μουσική και τον αθλητισμό. Υπήρξε επιτυχημένος αθλητής του μπόουλινγκ πριν γίνει δικαστής και εξαίρετος τραγουδιστής που έχει κερδίσει βραβεία για τις μουσικές του παραστάσεις συμμετέχοντας σε τοπική χορωδία. Έχει τέσσερα παιδιά και γνωρίζει άριστα πέντε γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Δανικά και βεβαίως Ισλανδικά).

Ο κ. Spano έχει διατελέσει δικηγόρος, καθηγητής της Νομικής Σχολής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, κοινοβουλευτικός διαμεσολαβητής και είναι δικαστής στο Δικαστήριο του Στρασβούργου από την 1.11.2013 και Αντιπρόεδρος αυτού από 5 Μαΐου 2019. Είναι πολυγραφότατος, έχοντας δημοσιεύσει σημαντικές νομικές μελέτες και έχει γίνει πολύ γνωστός για την εισαγωγή της έννοιας της «εποχής της επικουρικότητας» με την οποία περιγράφει τη νεότερη φάση της εξέλιξης του Δικαστηρίου. Η εκλογή του (ουσιαστικά για τα 2,5 επόμενα χρόνια) παγιοποιεί την νέα τάση του Δικαστηρίου για βραχυχρόνια θητεία του Προέδρου του ΕΔΔΑ σε αντίθεση με το παρελθόν.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΔΔΑ Robert Spano

Ο νέος Πρόεδρος έχει επιτελέσει ένα σημαντικό δικαστικό έργο και είναι ένας άνθρωπος που προβληματίζεται συχνά μέσα από διαλέξεις και άρθρα για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επίσης έχει διαφοροποιηθεί με αποκλίνουσες και διαφορετικές μειοψηφικές απόψεις σε αρκετές αποφάσεις του Δικαστηρίου, εκδηλώνοντας αυτονομία σκέψης και τολμηρότητα ιδίως σε θέματα που αφορούσαν την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και την ελευθερία της έκφρασης.

Επισημαίνω εδώ την τολμηρή υπεράσπιση του έργου του Δικαστηρίου του Στρασβούργου απέναντι στην επιθετική και εχθρική άποψη του Λόρδου Sumption, ο οποίος έχει επιτεθεί κατά της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως παρεμβατική στις εθνικές πολιτικές επιλογές. Ο κ. Spano εξέφρασε την άποψη ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία, η συνάντηση του δικαίου και της πολιτικής δεν είναι απαραίτητα εχθρική. «Μαζί δίκαιο και πολιτική πρέπει να επιδιώκουν να συνεργάζονται μαζί για τη δημιουργία σταθερότητας και μιας ανθρώπινης κοινωνίας που σέβεται τα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το καθένα έχει το δικό του ρόλο και ο ρόλος του ενός ενισχύει τον ρόλο του άλλου. Εν ολίγοις, το ένα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς το άλλο» έχει γράψει.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΔΔΑ Robert Spano

Ο νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Χιλιάδες υποθέσεις εκκρεμούν στο ΕΔΔΑ και η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω κορωνοϊού, που έχει επηρεάσει τα πάντα και βεβαίως και τη λειτουργία του Δικαστηρίου.

Υπάρχουν χρόνια προβλήματα στο Στρασβούργο που απαιτούν λύσεις άμεσα και με αποτελεσματικό τρόπο. Πολύ μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των υποθέσεων από το Δικαστήριο. Δεν μπορεί να καταδικάζει το Στρασβούργο τα εθνικά δικαστήρια για μη εύλογες καθυστερήσεις όταν το ίδιο καθυστερεί χρόνια για να εκδώσει αποφάσεις. Σοβαρό πρόβλημα επίσης είναι η συνεχιζόμενη αδιαφάνεια στις απορρίψεις των προσφυγών ως απαράδεκτες και η μη δυνατότητα επανεξέτασης.

*Ποινικολόγος, Ειδικός στα θέματα ΕΔΔΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr