Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Βασίλης Κορκίδης: Ο κίνδυνος της «διπλής αλλεπάλληλης ύφεσης» απειλεί σοβαρά την Ευρώπη

"Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του δεύτερου κύματος δυστυχώς ήρθε πολύ νωρίτερα από ότι προέβλεπαν οι επιδημιολόγοι και επιθυμούσαν οι κυβερνήσεις στην ΕΕ. Η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πρέπει να αφυπνίσει την ΕΕ να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας και μάλιστα εντός του έτους", επισημαίνει ο κύριος Κορκίδης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Κορκίδης: Ο κίνδυνος της «διπλής αλλεπάλληλης ύφεσης» απειλεί σοβαρά την Ευρώπη

Ο κίνδυνος της διπλής ύφεσης απειλεί πλέον σοβαρά την Ευρώπη, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τις χώρες της ΕΕ. Η έκρηξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, μπορεί να εκτροχιάσει τις προβλέψεις για επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2022. Τα αποτελέσματα του τέταρτου και τελευταίου τριμήνου του έτους θα είναι αρνητικά και θέτουν σε κίνδυνο την ΕΕ να εκπέσει σε «διπλή αλλεπάλληλη ύφεση», με αναπόφευκτη τη περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σαφής και οι ανησυχίες που διατύπωσε πολλές. Η ΕΚΤ εκτιμά πως η οικονομία στις χώρες της ευρωζώνης «κινδυνεύει να χάσει ορμή» και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα. Οι αγορές μάλιστα προεξοφλούν πως ίσως αρχές Δεκεμβρίου η ΕΚΤ να προχωρήσει στην παράταση του «έκτακτου QE πανδημίας» τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυσή του προγράμματος ρευστότητας κατά 500 δις ευρώ.

Το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη δημιουργεί φόβους για διπλή ύφεση εντός του 2020, καθώς οι νέοι περιορισμοί σε συνδυασμό με τον φόβο των καταναλωτών ήδη φαίνεται να κάνουν την ευρωπαϊκή οικονομία να «κόβει ταχύτητα». Τα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά κάνοντας λόγο για ιστορική μείωση του ΑΕΠ κατά 11,8% και εκτόξευση του χρέους κοντά στο 100% του ΑΕΠ, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν ήδη σημάνει συναγερμό να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Τα νέα στοιχεία και οι δείκτες για τις παραγγελίες παραγωγής των εργοστασίων δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αφού ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ του ερευνητικού οργανισμού IHI Markit, που συνδυάζει υπηρεσίες και βιομηχανία και θεωρείται ως βαρόμετρο οικονομικής ευρωστίας σημείωσε υποχώρηση στις 50,4 μονάδες. Σημειωτέον, πως το 50 σηματοδοτεί την κόκκινη γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης και η ευρωζώνη έχει φτάσει πολύ κοντά σε οριακό σημείο.

Αρχικά, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο λόγω της μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά διαψεύστηκαν, ενώ με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος, πολλοί αναθεωρούν τις προβλέψεις τους και πλέον βλέπουν ύφεση το τέταρτο τρίμηνο. Η ύφεση δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή του δευτέρου τριμήνου, αλλά δεν παύει να μεταβάλλει τις προβλέψεις προς το χειρότερο. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως αν και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος του 2022, εντούτοις η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει καλύτερα τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αναμένεται μάλιστα παρά το «αδύναμο γύρισμα» του β’ εξαμήνου η ύφεση του 2020 να φθάσει το 9% και την ανάκαμψη το 2021 να ξεπεράσει το 4%.

Η μεγάλη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων από μακροπρόθεσμους επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων, ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία κυρίως από την Ευρώπη, δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Ωφελείται επίσης η διαχείριση του ελληνικού χρέους με μείωση κατά 78% του κόστους δανεισμού, τη μείωση των εντόκων τη διετία κατά 6 δις ευρώ, τη πρόωρη αποπληρωμή 3 δις ευρώ στο ΔΝΤ, τη πληρωμή 2,7 δις ευρώ διμερών δανείων και τη συμμετοχή στο έκτακτο QE με εγγύηση τίτλων 11 δις ευρώ. Το «success story» των 10ετών ελληνικών ομολόγων επιβεβαιώνεται το 2020 με τις 5 εξόδους στις αγορές εντός πανδημίας και την άντληση 12 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,15%.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του δεύτερου κύματος δυστυχώς ήρθε πολύ νωρίτερα από ότι προέβλεπαν οι επιδημιολόγοι και επιθυμούσαν οι κυβερνήσεις στην ΕΕ. Η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πρέπει να αφυπνίσει την ΕΕ να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας και μάλιστα εντός του έτους. Τέλος, το διπλό καμπανάκι κινδύνου της «διπλής αλλεπάλληλης ύφεσης» στην Ευρωζώνη από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με μαζικές πτωχεύσεις ΜμΕ, που απασχολούν τα 2/3 των ευρωπαίων εργαζομένων, αλλά κυρίως των καθυστερήσεων και αναβολών της ενεργοποίησης του αρχικού «Deal» του Ταμείου Ανάκαμψης, απαιτούν από την ΕΕ, να προχωρήσει εδώ και τώρα σε άμεσα μέτρα, αλλά και να συμπεριλάβει στην «ατζέντα του 2021», συνεχείς δράσεις με πρόσθετα οικονομικά μέτρα στήριξης.

TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ