Τρίτη 03 Αυγούστου 2021

Η Κρήτη πρωτοπορεί! Δύο δικηγορικοί σύλλογοι ασχολούνται με το περιβαλλοντικό έγκλημα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Κρήτη πρωτοπορεί! Δύο δικηγορικοί σύλλογοι ασχολούνται με το περιβαλλοντικό έγκλημα

Η Κρήτη πρωτοπορεί! Δύο δικηγορικοί σύλλογοι καταγράφουν και ενημερώνουν για το περιβαλλοντικό έγκλημα στο νησί με σκοπό την ευαισθητοποίηση αλλά και την τιμωρία των υπευθύνων.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι Ηρακλείου και Χανίων είναι οι πρώτο δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας που έχουν αναλάβει τη χαρτογράφηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος με έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000, στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε όλο τον Νομικό κόσμο

Το έργο LIFE NATURA THEMIS απευθύνεται όχι μόνο σε δικηγόρους αλλά και σε δικαστές, εισαγγελείς και δημόσιες αρχές με προανακριτικές αρμοδιότητες που αν και είναι επιφορτισμένες, δυστυχώς δεν φαίνονται εξοικειωμένες με το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Στην Ελλάδα όπου υπάρχει πληθώρα νόμων, κανονισμών, εγκυκλίων, προεδρικών διαταγμάτων κ.λπ. με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος που παραμένουν όμως, στα… χαρτιά αφού κραυγαλέες περιβαλλοντικές παραβάσεις λιμνάζουν ατιμώρητες, καθίσταται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα που άρχισε να υλοποιείται το 2015.

Περιβαλλοντικά παρατηρητήρια

Μέσα από δύο περιβαλλοντικά παρατηρητήρια που έχουν δημιουργηθεί, ένα για την Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο – Λασίθι) και ένα για τη Δυτική Κρήτη (Χανιά – Ρέθυμνο), καταγράφεται με στατιστικά στοιχεία το περιβαλλοντικό έγκλημα και τα σημεία όπου αυτό εμφανίζεται συχνότερα. Σε ένα γεωπληροφορικό χάρτη αποτυπώνονται τα στοιχεία που αποτελούν την ενιαία βάση δεδομένων και τα οποία προέρχονται από αστυνομικά τμήματα,  το λιμενικό σώμα, τα Πρωτοδικεία και τις διοικητικές υπηρεσίες, συντελώντας στην πρόληψη και καταστολή κάθε περιβαλλοντικής παράβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η παράνομη υλοτομία και εκχέρσωση δασικών εκτάσεων αναδεικνύονται τελευταία χρόνια ως η μεγαλύτερη απειλή των περιοχών Natura της Κρήτης. Η οικονομική κρίση, οι υψηλές τιμές καυσίμων και η καύση ξύλου σε οικιακές εστίες φαίνεται ότι αποτελούν μερικές από τις αιτίες για αυτό όπως βέβαια και η οικοπεδοποίηση της αγροτικής γης. Οι παράνομες δραστηριότητες στη Δυτική Κρήτη σχετίζονται κυρίως με την οικονομική δραστηριότητα –από αυθαίρετα έως απόρριψη αποβλήτων– ενώ στην Ανατολική Κρήτη με τη λαθροθηρία και την παράνομη διάνοιξη οδών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ