Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Αποκάλυψη: Οι δικηγόροι ζητούν αύξηση εκλογικής αποζημίωσης πάνω από τα 120 ευρώ/ημέρα για τις Ευρωεκλογές- Την Τετάρτη στις 12 η κλήρωση τους

Τα αιτήματα των δικηγόρων έχουν διαβιβαστεί στον υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδ. Λιβάνιο και θα τεθούν σε δια ζώσης διαπραγμάτευση που θα γίνει σε συνάντηση των επομένων ημερών. Ποιο είναι το ακριβές ποσό και τι ζητούν ακόμα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Οι δικηγόροι ζητούν αύξηση εκλογικής αποζημίωσης πάνω από τα 120 ευρώ/ημέρα για τις Ευρωεκλογές- Την Τετάρτη στις 12 η κλήρωση τους (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI)

Οριακή αλλά κρίσιμη αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, θέτουν οι δικηγόροι επικαλούμενοι αφενός την αύξηση των δαπανών τους για τις μετακινήσεις, αφετέρου το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές περιλαμβάνουν για όλη την επικράτεια την καταμέτρηση 4 σταυρών για κάθε κόμμα.

Έτσι οι δικηγόροι θέτουν ζήτημα αύξησης πάνω από τα 120 ευρώ που ήταν το ποσό στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, να οριστεί ίδιος αριθμός δικηγόρων και ασκουμένων ως δικαστικών αντιπροσώπων (όσοι και πέρυσι)καθώς επίσης και να μη μειωθούν τα εκλογικά τμήματα.

Συγκεκριμένα ζητούν :

1. Για τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, να παραμείνει τουλάχιστον στο επίπεδο των τελευταίων εθνικών εκλογών.

2. Για το ύψος της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων, ότι πρέπει να αυξηθεί, λόγω και του αυξημένου κόστους μετακίνησης, διατροφής και διαμονής και

3. Τη διασφάλιση:

α) Της δωρεάν διέλευσης των δικαστικών αντιπροσώπων από τα διόδια των Εθνικών οδών και της Αττικής οδού από την Πέμπτη 6.6.2024 έως και τη Δευτέρα 10.6.2024.

β) Της διάθεσης επαρκούς αριθμού αεροπορικών εισιτηρίων για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής με έκπτωση.

γ) Της διάθεσης επαρκούς αριθμού ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καθώς επίσης και καμπινών για απομακρυσμένα νησιά, με έκπτωση και

δ) Της έκπτωσης στα εισιτήρια ΚΤΕΛ και Σιδηροδρόμου.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Η κλήρωση των δικαστικών αντιπροσώπων (δικηγόρων) θα γίνει από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου την ερχόμενη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι. Οι δικηγόροι ζητούν να μην αλλάξουν τα δεδομένα σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 όπου:

-υποβλήθηκαν συνολικά 38.868 αιτήσεις προτίμησης από όλους τους κλάδους για 21.529 εκλογικά τμήματα στο σύνολο της Επικράτειας.

-Από τις αιτήσεις αυτές, 28.445 έγιναν από Δικηγόρους και 2.573 από ασκούμενους Δικηγόρους.

-Έλαβαν χώρα συνολικά 24.757 διορισμοί, εκ των οποίων 21.529 για τακτικούς δικαστικούς αντιπροσώπους και 3.229 για αναπληρωματικούς (ποσοστό αναπληρωματικών 15%).

Τότε βάσει των νομοθετικών διατάξεων προηγήθηκαν οι διορισμοί 1.983 δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις (22.774) κληρώθηκαν όλες οι κατηγορίες των δικαιούχων σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που έχει ορίσει το Α1 Τμήμα ΑΠ, οι οποίες εφαρμόζονται επί σειρά ετών και έλαβαν χώρα οι κάτωθι διορισμοί:

* Δικηγόροι 17.294 (ποσοστό 74,93%).

* Ασκούμενοι δικηγόροι 690 (ποσοστό 3,03%)

* Δικαστικοί υπάλληλοι 4.106 (ποσοστό 18,03%)

* Συμβολαιογράφοι, δικαστικοί αντιπρόσωποι ΝΣΚ – Υποθηκοφύλακες 505 (ποσοστό 2,22%)και

* Υπάλληλοι Ελεγκτικού Συνεδρίου 179 (ποσοστό 0,79%)

Η εκλογική αποζημίωση

Οι δικηγόροι όσον αφορά στην εκλογική αποζημίωση θεμελιώνουν το αίτημα αύξησης στο γεγονός ότι κατέρχονται 35 κόμματα και σε σχέση με τις εθνικές εκλογές είναι αυξημένος ο αριθμός της σταυροδοσίας (4 σταυροί) αφού πλην Αθήνας και Πειραιά (και 3 στη Θεσσαλονίκη) παντού ήταν ,λιγότεροι σε σχέση με τις ευρωεκλογές, συνεπώς το έργο τους είναι πιο σύνθετο.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία η αποζημίωση έφτασε

-τα 120 ευρώ σε δικηγόρους για ημερήσια απασχόληση ως δικαστικοί αντιπρόσωποι ενώ

-οι έφοροι αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής θα λάβουν 140 ευρώ. Επίσης

-στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης.

-Δικαιούχοι αποζημίωσης είναι οι διοριζόμενοι έφοροι αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, και αναπληρωτές αυτών, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας.

-Όπως ορίζεται, σε αυτούς καταβάλλεται αποζημίωση και οδοιπορικά έξοδα, ενώ για τον καθορισμό του χρόνου, για τον οποίο καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής κ.λπ., λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ημερών που είναι απαραίτητες: α) Για τη μετάβαση και επιστροφή τους μέσω της συντομότερης οδού και β) Για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Σημειώνεται επίσης πως τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων κ.λπ., δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ