Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Δικηγορικός Σύλλογος: Οι σύμβουλοι την κριτική, ο Βερβεσός (την αυτοκριτική και) την ψήφο εμπιστοσύνης- Παραίτηση του αντιπροέδρου Θέμη Σοφού

Παραίτηση υπήρξε στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά όχι του Δημ. Βερβεσού, αφού επισήμως δεν έθεσε σε ψηφοφορία κανείς τέτοιο ζήτημα, αλλά του αντιπροέδρου του Συλλόγου Θέμη Σοφού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγορικός Σύλλογος: Οι σύμβουλοι την κριτική, ο Βερβεσός (την αυτοκριτική και) την ψήφο εμπιστοσύνης- Παραίτηση του αντιπροέδρου Θέμη Σοφού

Παραίτηση υπήρξε στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά όχι του Δημ. Βερβεσού, αφού επισήμως δεν έθεσε σε ψηφοφορία κανείς τέτοιο ζήτημα, αλλά του αντιπροέδρου του Συλλόγου Θέμη Σοφού( , ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες γνωστοποίησε πως εδώ και 3 βδομάδες έχει ενημερώσει επισήμως πως αποφάσισε να φύγει από αντιπρόεδρος και να παραμείνει σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η παραίτηση δεν συνδέεται άμεσα με όσα έγιναν στις 20 Νοεμβρίου στο γραφείο του προέδρου, με το «πάρτι» που έκαναν μερικοί συγγενείς και συνεργάτες του Δημ. Βερβεσού στο γραφείο του για τα γενέθλιά του αλλά προφανώς δείχνει πως επιλέγει μια πιο θεσμική στάση στα πράγματα , όπως φαίνεται και από την θέση του (που δημοσιεύει το dikastiko.gr σε διπλανή στήλη) .

Ουδείς το έθεσε

Στον αντίποδα βέβαια ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, μπορεί να δέχτηκε έντονη και σκληρή κριτική αλλά ουδείς, περαν από έμμεσες αναφορές για «έμπρακτη ανάληψη ευθύνης» από τον σύμβουλο και αντίπαλο του στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων εκλογών Δημ. Αναστασόπουλο  ουσιαστικά δεν έθεσε θέμα να τεθεί επισήμως σε ψηφοφορία ζήτημα «παραίτησή του».

Στο συμπέρασμα λοιπόν εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων του Συλλόγου είναι πως ο Βερβεσός , δηλώνοντας ξεκάθαρα δεκάδες φορές εντός του ΔΣ ότι ζητεί συγνώμη από το Δικηγορικό Σώμα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί, όπως είπε, παίρνει μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης από τους συναδέλφους του, που του άσκησαν μεν δριμεία κριτική για το συμβάν , αλλά του αναγνώρισαν εργατικότητα, μαχητικότητα και αγώνες υπερ των δικηγόρων.

Βερβεσός: Ζητώ συγνώμη, αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί

Στην τοποθέτησή του επι του θέματος (κι αφού αρνήθηκε να μην προεδρεύσει της συνεδρίασης για το συγκεκριμένο θέμα, όπως ζήτησαν οι κ.κ. Αναστασόπουλος και Καμπαγιάννης) ο πρόεδρος του ΔΣΑ είπε πως «έχω κάνει έγγραφες δημόσιες και καταγεγραμμένες δηλώσεις για το θέμα δεν θέλω να πω περισσότερα, αντιλαμβάνεστε ότι επειδή υπάρχει ποινική και πειθαρχική υφή άρα ως ερευνόμενος δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Έχω ζητήσει συγνώμη και έχω αναλάβει ευθύνη που μου αναλογεί. Επαναλαμβάνω τις δηλώσεις αυτές και στο θεσμικό μας όργανο. Είμαι σε δύσκολη θέση λόγω της ποινικής εμπλοκής μου. Θα ακούσω τις απόψεις και θέσεις σας με σεβασμό και προσοχή, και θα απέχω από την ψηφοφορία στο τέλος, για την όποια απόφαση θέλετε να καταλήξετε. Αναλαμβάνω την ευθύνη απέναντί σας που μου αναλογεί και εχω αναγνωρίσει τον εσφαλμένο χειρισμό. Δηλώνω την ανάληψη ευθύνης και αναγνώριση του συγκεκριμένου λάθους».

Στο ίδιος ύφος ήταν δε και η τοποθέτηση του έτερου ελεγχόμενου μέλους του ΔΣ , Γ. Κλεφτοδήμου.

Κριτική

Αυστηρότερη κριτική άσκησε ο Δημ. Αναστασόπουλος ο οποίος μίλησε για «τεράστια ζημία του σώματος» και για «μηνύματα ανθρώπων που έχουν νοσήσει οι συγγενείς τους και ρωτούν τι κάνετε;».

Χαρακτήρισε δε τις «δικαιολογίες» ως «κακές προφάσεις» και μίλησε για «κλακαδόρους σας στο διαδίκτυο, ανθρώπους που ήταν στο πάρτι και εμπαίζουν και ειρωνεύονται όποιον κάνει κριτική. Χωρίς αμφιβολία το πάρτι έγινε. Σοκάρει η αλαζονεία των συμμετεχόντων να το δημοσιοποιήσουν. Αναρωτιέμαι αν το κυλικείο μας έχει σαμπάνιες για να δούμε λίγο και το αυθόρμητο. Δεν είναι σε ιδιωτικό χώρο είναι στο σύλλογο και δεν είναι η πρώτη φορά».

Μίλησε μάλιστα για «έμπρακτη αναγνώριση που θα ήταν η παραίτηση από νοοτροπίες που μας έχουν φέρει ως εδώ προς τα μέλη μας και την κοινωνία. Έμπρακτη αναγνώριση είναι αναλάβουμε και θεσμικά μέτρα που να θωρακίσουν τους θεσμούς. Αναπαράγεται διαρκώς η λέξη ανθρωποφαγία. Συμβαίνει όχι μόνο με τον πρόεδρο αλλά και με άλλους, πολλές φορές. Ανθρωποφαγία έχετε κάνει εσείς παλαιότερα σε αντιπάλους σας. Τα γεγονότα της Παρασκευής προσέβαλαν βάναυσα το σύνολο και το κεντρικού σώματος. Ανεπίτρεπτα και καταδικαστέα»

Επίσημα όμως θέμα παραίτησης δεν έβαλε.

Διάλογος

Ο πρόεδρος του ΔΣ του αντέτεινε σύμφωνα με πληροφορίες, πως «δεν θα ήθελα το παιδί κανενός να βρεθεί στη θέση του δικού μου που απεικονίζεται εδώ και πέντε μέρες σε βίντεο και φωτογραφίες στα ΜΜΕ.».

Μάλιστα επικαλέστηκε και ανάρτηση του κ. Αναστασόπουλου στα σόσιαλ μίντια στις 26 Οκτωβρίου , ημέρα της ονομαστικής του εορτής , που κατέληγε, σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό σε «κάλεσμα που στο υστερόγραφο έγραφε «πάντως στο γραφείο μας κερνάμε». Καλείται τον κόσμο να κεράσετε στο γραφείο σας . Ενώ εκείνη την ημέρα είχε ψηφιστεί η ΚΥΑ για απαγόρευση συναθροίσεων».

Πρόκειται για «ατυχή συμψηφισμό και λυπάμαι…» αντέτεινε ο Αναστασόπουλος και ο κ. Σοφός ζήτησε να κατατεθεί στα πρακτικά η ανάρτηση.

Κριτική και «ανθρωποφαγία»

Ο Θέμης Σοφός επισήμανε πως με «την δημοσιοποιηθείσα συμπεριφορά των συναδέλφων στο γραφείο του Προέδρου του Δ.Σ.Α. εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα. Η εν λόγω συμπεριφορά πρόκειται να κριθεί από τα αρμόδια δικαστικά και πειθαρχικά όργανα γι΄αυτό και οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν κρίνεται αλυσιτελής. Η τοποθέτηση που η παρούσα ιστορική στιγμή επιτάσσει, εξαντλείται στην έκφραση της ρητής και κατηγορηματικής αντίθεσης προς τις κρινόμενες συμπεριφορές και η εξωτερίκευση της αντίθεσης προς την ελληνική κοινωνία, την οποία υπηρετούμε όλοι οι δικηγόροι κατά την ενάσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης.

Περαιτέρω, γνωρίζετε τις πολιτικές διαφωνίες που έχω με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ, όμως γνωρίζετε επίσης ότι όποτε διαφωνήσαμε, αυτό έγινε δημόσια, όπως επίσης δημόσια συμφωνήσαμε και συνεργασθήκαμε σε θεσμικά ζητήματα. Αλλά δεν θα αμφισβητήσω την εργατικότητά του, διότι καθημερινά συνεργαζόμαστε, έντιμα, εδώ και τρία χρόνια, σε πλείστα θεσμικά ζητήματα, που επιλύουμε διαρκώς με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του σώματος που εκπροσωπούμε».

Κατέληξε δε πως «επειδή γνωρίζετε τις απόψεις μου ως προς την έκφραση συγγνώμης, σας δηλώνω ότι από τη στιγμή που ο Πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη, αυτή πρέπει να γίνει δεκτή. Η δήλωση συγγνώμης είναι μια έντιμη πράξη».

Αλλοι σύμβουλοι πάντως αφού άσκησαν δριμεία κριτική αναφέρθηκαν και σε προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος από πρόσωπα εντός του Δικηγορικού Σώματος και αναφέρθηκαν στην εργατικότητα και την προσφορά του Δημ. Βερβεσού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ