Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2022

Δικηγόροι: Ζητούν να μετατεθεί το άνοιγμα των δικαστηρίων για τις 4 Μαΐου και απειλούν με αποχή για τα μέτρα υγιεινής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Ζητούν να μετατεθεί το άνοιγμα των δικαστηρίων για τις 4 Μαΐου και απειλούν με αποχή για τα μέτρα υγιεινής

Με αίτημα για την (μερική) επαναλειτουργία των δικαστηρίων στις 4 Μαϊου και όχι στις 28 Απριλίου επανήλθαν οι δικηγόροι στο Υπουργό Δικαιοσύνης , ζητώντας να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όσων θα προσέλθουν στις δικαστικές υπηρεσίες. Η επιστολή πάντως είχε αποσταλεί προ της έκδοσης της ΚΥΑ αργά το βράδυ του Σαββάτου και των μέτρων προστασίας που περιλαμβάνει, τα οποία περιγράψει και ο Σωτ. Τσιόρδας.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με την επιστολή της προς τον Κώστα Τσιάρα προτείνει επίσης και την εφαρμογή σειράς μέτρων τόσο στα Ειρηνοδικεία, στο κτηματολόγιο αλλά και στα Πρωτοδικεία προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία των υπηρεσιών.

Αποχή;

Ακόμα στην επιστολή την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρει ότι η ολομέλεια κάλεσε τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αφού ενημερωθούν από τους προϊσταμένους των οικείων δικαστικών σχηματισμών και τους υποθηκοφύλακες της περιοχής ευθύνης τους για τα ληφθέντα από την πολιτεία προληπτικά μέτρα και για τη διάθεση η μη αναγκαίων υλικών, γενικής ατομικής προστασίας από το υπουργείο να συνεδριάσει για τη λήψη αποφάσεων και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή επαναλειτουργία των υπηρεσιών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό πρότεινε αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαϊου.

Στην επιστολή τους την οποία κοινοποιούν και στον διευθυντή του Ελληνικού κτηματολογίου Στέφανο Κοτσώλη, υπογραμμίζουν ότι η σειρά μέτρων που προτείνουν (π.χ. ηλεκτρονική διεκπεραίωση εγγράφων, ραντεβού κλπ) , κρίνεται αναγκαία καθώς μετά από 45 μέρες πάγωμα των υπηρεσιών, θα συρρεύσει πλήθος δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων αλλά και πολιτών στις υπηρεσίες με κίνδυνο να δημιουργηθούν πιθανές εστίες διάδοσης του ιού.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουν είναι πληρωμή τελών και δικαιωμάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού,  τυχόν τέλη να καταβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-paravolo, εξυπηρέτηση κοινού για καταχωρίσεις πράξεων μόνο κατόπιν ραντεβού, όπως και οι συναλλασσόμενοι πολίτες που πρέπει να μεταβαίνουν στις υπηρεσίες να αναμένουν εκτός χώρου και να εξυπηρετούνται με αριθμό προτεραιότητας που θα δίδεται μέσω ειδικής συσκευής που θα τοποθετηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

epistoli-syntonistikis-epitropis-dikigorikon-syllogon-ellados-pros-ypoyrgo-dikaiosynis—proteinomena-metra-24-4-2020-1

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ