Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Δημ. Βερβεσός: Τα προτάγματα της δικηγορίας για το 2022

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών γράφει στο dikastiko.gr για το κομβικό για την οικοδόμηση της δικηγορίας, 2022.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημ. Βερβεσός: Τα προτάγματα της δικηγορίας για το 2022

Η χρονιά που φεύγει στιγματίζεται στο κλείσιμό της από τη νέα έξαρση της πανδημικής κρίσης. Παρά ταύτα, είμαι πεπεισμένος ότι το 2022 μπορεί να αποτελέσει για το δικηγορικό σώμα μια κομβική χρονιά για την οικοδόμηση της Δικηγορίας του μέλλοντος. Έχοντας ως παρακαταθήκη το έργο της θητείας που ολοκληρώνεται και την ηχηρή εντολή που έδωσαν οι συνάδελφοι για τη συνέχισή του, προσβλέπουμε στην ποιοτική αναβάθμιση της δικηγορίας, την απλοποίηση των διαδικασιών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, και τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης με σεβασμό στο θεσμικό μας ρόλο.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, και συγχρόνως σημαντικό διακύβευμα για το μέλλον, είναι η ολοκλήρωση της μετάβασης στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη (e-justice).

Τα βήματα προόδου που έγιναν (ψηφιακές υπογραφές, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, ψηφιακά πιστοποιητικά, παρακολούθηση ροής μήνυσης, απομακρυσμένος έλεγχος τίτλων, ηλεκτρονικά πινάκια) αποτελούν τα θεμέλια για την  ολοκλήρωση των ψηφιακών διαδικασιών, ώστε να φθάσουμε να πραγματοποιούμε όλες τις συναλλαγές μας με τις δικαστικές και διοικητικές υπηρεσίες ηλεκτρονικά και η φυσική μας παρουσία να απαιτείται μόνον για την  ίδια την εκδίκαση των υποθέσεων, όπως αρμόζει σε συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης. Εκλογές ΔΣΑ

Για να φθάσουμε εκεί, όμως, πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένες ενέργειες, από την αρχή κιόλας του νέου έτους. Ενδεικτικά αναφέρω τη χορήγηση 43.500 δωρεάν ψηφιακών  απομακρυσμένων (άυλων) υπογραφών,  τριετούς διάρκειας, σε όλους τους δικηγόρους, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς (με χρήση προσωπικών κωδικών), που θα αντικαταστήσουν το σημερινό σύστημα ψηφιακών υπογραφών με usb-token (στικάκι) και δεν θα απαιτείται ετήσια ανανέωσή τους, δικαιώνοντας έτσι τη μακρόχρονη διεκδίκηση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων· την άρση των εμποδίων για την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών διαδικασιών στην προδικασία (π.χ. με την επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης σε όλες τις διαδικασίες στα πολιτικά δικαστήρια, την ηλεκτρονική κατάθεση των προτάσεων στα πολιτικά δικαστήρια και των υπομνημάτων στην προδικασία της ποινικής διαδικασίας και στα διοικητικά δικαστήρια) καθώς και την έκδοση όλων των πιστοποιητικών ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο μαχόμενος δικηγόρος βιώνει μια απαιτητική καθημερινότητα καθώς δοκιμάζεται ανάμεσα στις συμπληγάδες των δημοσίων και των δικαστικών υπηρεσιών, με τις γνωστές παθογένειες και αβελτηρίες, που εντάθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας καθίσταται, για το λόγο αυτό, μείζον πρόταγμα. Για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα έχουμε ανάγκη ισχυρότερα βήματα, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα: πλήρη διαλειτουργικότητα  του portal.olomeleia.gr με όλα τα πληροφοριακά συστήματα  του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ (αξιοποιώντας τα κεκτημένα στους τομείς του Κτηματολογίου και των ανανεώσεων αδειών υπηκόων τρίτων χωρών)· πλήρη και ακώλυτη πρόσβαση των δικηγόρων σε όλο το Δημόσιο· πειθαρχική διερεύνηση και κατάγνωση πειθαρχικών ποινών όταν και όπου πρέπει, για την εφαρμογή της νομιμότητας. Εκλογές ΔΣΑ

Τέλος, στις σημερινές δυσχερείς συνθήκες για πολλούς συναδέλφους, η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης αποτελεί προτεραιότητα για το σώμα. Μετά τα σημαντικά βήματα που έγιναν  (πιστοποιητικά ακινήτων, συμμετοχή στην έκδοση συντάξεων ΕΦΚΑ, λήψη ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον δικηγόρου, συμμετοχή στο Κτηματολόγιο κ.λπ.), η περαιτέρω διεύρυνση της ύλης θα δώσει επαγγελματική ανάσα σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Ξεχωρίζει λόγω σπουδαιότητας η επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στις εμπράγματες δικαιοπραξίες καθώς και στις ενοχικές υψηλού αντικειμένου, άλλως η καθιέρωση πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων, που έχει σημασία πρωτίστως για την εμπέδωση της ασφάλειας των συναλλαγών. Παράλληλα, οι συμπράξεις μεταξύ δημοσίων φορέων και δικηγορικών συλλόγων για την ανάθεση εκκρεμών υποθέσεων, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φορέων, κατά τρόπο που αρμόζει στο δημόσιο χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος. Τέλος, η οικονομική ανάπτυξη στην οποία προσβλέπουμε μετά το τέλος της πανδημίας, ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε σύστοιχη ανάπτυξη  της δικηγορικής ύλης, την οποία τόσο έχει ανάγκη ένας κλάδος που χειμάζεται από την δεκαετή οικονομική και πανδημική κρίση.

Οι παραπάνω προτεραιότητές μας για το νέο έτος έχουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος. Θαρσεῖν χρή· τάχ᾽ αὔριον ἔσσετ᾽ ἄμεινον. Είναι στο χέρι μας, με ομοθυμία, ευψυχία και σκληρή δουλειά να χαράξουμε τη νέα εποχή της δικηγορίας που οραματιζόμαστε και που μας αξίζει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ