Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή η προθεσμία επαναπροσδιορισμού εκδίκασης των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη – Τι δείχνουν τα στοιχεία και γιατί ζητείται παράταση

Από τις κοντά 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη περίπου 37.000 πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τώρα προκειμένου να «κλείσουν» οριστικά οι φάκελοι εντός του 2021.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή η προθεσμία επαναπροσδιορισμού εκδίκασης των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη – Τι δείχνουν τα στοιχεία και γιατί ζητείται παράταση

Λήγει στις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για τον επαναπροσδιορισμό της εκδίκασης των υποθέσεων δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη με αρχική αίτηση πριν το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, χιλιάδες δικηγόροι έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους από την έναρξη της λειτουργίας της για να «τεστάρουν» τη λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Ωστόσο μόνο το ένα τρίτο των υπόχρεων φαίνεται να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία, παρόλο που ο μη προσδιορισμός σημαίνει απώλεια της προστασίας του νόμου.

Σημειώνεται ότι από τις κοντά 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη περίπου 37.000 πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τώρα προκειμένου να «κλείσουν» οριστικά οι φάκελοι εντός του 2021 .Ο στόχος φιλόδοξος, καθώς όπως φαίνεται από τα προσωρινά στοιχεία, από την 1η Δεκεμβρίου έχουν δημιουργηθεί στην ειδική πλατφόρμα περισσότερες από 12.618 αιτήσεις, εκ των οποίων όμως: • 5720 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού βρίσκονται σε αρχικό στάδιο συμπλήρωσης αίτησης, • 3.204 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν οριστικά υποβληθεί από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, εκ των οποίων οι μισές έχουν ολοκληρωθεί από τα Ειρηνοδικεία και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους, • 3694 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν ακυρωθεί.

Ζητείται παράταση

Υπό αυτά τα δεδομένα προφανώς, με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς χτυπάει «καμπανάκι» πως αν δεν δοθεί προθεσμία χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός δικαστικής προοστασίας, και να χάσουν το σπίτι τους.

Όπως αναφέρει:

“Δικαιοσύνη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών . Εκτός δικαστικής προστασίας χιλιάδες δανειολήπτες αν δεν δοθεί άμεσα παράταση. Σε πέντε μέρες λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού εκκρεμών υποθέσεων των νόμου Κατσέλη για τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί έως 31-12-2014 και μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί ένα μικρό μέρος του συνολικού πλήθους, όχι με ευθύνη των δανειοληπτών ή των δικηγόρων, αλλά λόγω αστοχιών και τεχνικών προβλημάτων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πάρα τις συνεχείς οχλήσεις των εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και το αίτημα για παράταση των προθεσμιών, η κυβέρνηση κωφεύει.

Στον πρόσφατο ν. 4745/2020, κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ.1 του Συντάγματος, ορίζεται ότι σε περίπτωση μη υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης ή σε περίπτωση σφάλματος κατά την υποβολή, η αίτηση υπαγωγής στο ν.3869/2010 θεωρείται ως μηδέποτε ασκηθείσα και η προσπάθεια του δανειολήπτη να διασώσει την πρώτη κατοικία του ακυρώνεται οριστικά. Όλοι δηλαδή οι άνθρωποι που περιμένουν χρονιά η ελληνική δικαιοσύνη να κρίνει αν θα συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια τους, θα στερηθούν το δικαίωμα να κριθεί η περίπτωση τους από το φυσικό δικαστή.

Αν η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίσει συνειδητά να κωφεύει και δεν δοθεί εύλογη παράταση, θα επιβεβαιωθεί ότι νομοθέτησε κατά παραγγελία των τραπεζών και με στόχο να στερήσει το δικαίωμα της δίκαιης δίκης από τους δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη.”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ