Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Κτηματολόγιο: Κέρδισαν οι δικηγόροι τη μάχη για την κατάργηση των ραντεβού

Ακώλυτη πρόσβαση προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του φορέα. Παραπέμπει στην υπουργική απόφαση αλλά και σε όσες επόμενες εκδοθούν με το ίδιο περιεχόμενο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κτηματολόγιο: Κέρδισαν οι δικηγόροι τη μάχη για την κατάργηση των ραντεβού

Με την επίσημη «βούλα» και από το Κτηματολόγιο επιλύεται το μείζον πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι δικηγόροι στις συναλλαγές με τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματα του Κτηματολογίου, όπου σε πολλές περιπτώσεις ζητούσαν τον προγραμματισμό ραντεβού για τις εγγραπτέες πράξεις, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται στην πράξη η τήρηση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας.

Μετά, όμως, από το σχετικό αίτημα του δικηγορικού σώματος και την εγκύκλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ήρθε και το Ελληνικό Κτηματολόγιο να επιβεβαιώσει με δική του εγκύκλιο προς τις εποπτευόμενες υπηρεσίες του πως για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων δεν απαιτείται ραντεβού.

«Διευκρινίζουμε ότι η προβλεπόμενη, σύμφωνα µε την ίδια ΚΥΑ, εκδιδόµενη απόφαση αρµοδιότητάς σας για τη λήψη υγειονοµικών µέτρων λειτουργίας της υπηρεσίας σας, δεν δύναται να εισάγει διαδικασία ραντεβού (προσυνεννόηση) ως µέτρο για την προσέλευση των συναλλασσοµένων και τη διενέργεια των συναλλαγών τους» τονίζεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Κτηματολογίου, Στέφανου Κοτσώλη. Κτηματολόγιο

«Επίσκεψη µε προσυνεννόηση µπορεί, εξαιρετικά, να ρυθµίζεται για την έρευνα στους χώρους των αρχείων παλαιών τίτλων και ετών, ενώ, για την έρευνα στο τρέχον αρχείο, αυτή θα πρέπει να διενεργείται ακώλυτα, κατά το προβλεπόµενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας σας» προσθέτει.

Διευκρινίζει, μάλιστα, πως «το ίδιο ισχύει για την εφαρµογή κάθε επόµενης ΚΥΑ ίδιου περιεχοµένου που θα εκδοθεί, υπό την επιφύλαξη τυχόν εισαγωγής µέτρου προγραµµατισµένων επισκέψεων των συναλλασσοµένων στις υπηρεσίες σας µε ρητή πρόβλεψη στην οικεία ΚΥΑ».

Η αναφορά στον Άρειο Πάγο

Για το θέμα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, είχε υποβάλει προ εβδομάδων αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως είχε δημοσιοποιήσει και το dikastiko.gr. Δημήτρης Βερβεσός - Πρόεδρος ΔΣΑ

Σε αυτήν αναφερόταν πως:

  1. Παρότι από την 15.9.2021 και εξής πλέον δεν προβλέπεται η εξυπηρέτηση με ραντεβού στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία και είναι υποχρεωτική η εξυπηρέτηση με αυτοπρόσωπη παρουσία και η τήρηση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων, εντούτοις, ορισμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, εξακολουθούν παρανόμως να απαιτούν ραντεβού για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων, πρακτική που υπονομεύει τη θεμελιώδη για το εμπράγματο δίκαιο αρχή της χρονικής προτεραιότητας. Για το λόγο αυτό ζητείται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εκδώσει γνωμοδότηση για την κατά νόμο επιβεβλημένη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και την πρόσβαση των δικηγόρων σε αυτά για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων.
  2. Ζητείται να δοθεί παραγγελία στους κατά τόπο αρμοδίους Εισαγγελείς να διερευνήσουν αφ’ ενός την ανωτέρω παράνομη πρακτική (απαίτησης ραντεβού για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων), και αφ’ ετέρου τη συστηματική παράλειψη διαδικτυακής ανάρτησης των αποφάσεων για τον τρόπο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, την αδυναμία τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας των δικηγόρων με συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία και την ανεπίτρεπτη (κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ. 2 ΚωδΔικ) ταύτιση του ωραρίου πρόσβασης των δικηγόρων με το ωράριο του κοινού σε ορισμένα Κτηματολογικά Γραφεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ