Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Μήνυμα δικηγόρων στην κυβέρνηση: Ή παράταση για τις δίκες του “νόμου Κατσέλη” ή αποχή

Η Συντονιστική Επιτροπή ζητάει συγκεκριμένα από την Κυβέρνηση την άμεση παράταση της σχετικής προθεσμίας που λήγει στις 15/1, άλλως, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν λυθεί άμεσα, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύγκληση για τη λήψη αποφάσεων, με την πρόταση ακόμα και για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μήνυμα δικηγόρων στην κυβέρνηση: Ή παράταση για τις δίκες του “νόμου Κατσέλη” ή αποχή

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση στέλνουν οι δικηγόροι της χώρας σχετικά με τις ασφυκτικές, εν μέσω πανδημίας, προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των δικών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ως γνωστόν η πλατφόρμα στην οποία πρέπει να μπουν περίπου 40.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να ζητήσουν επαναπροσδιορισμό της δίκης τους έχει ανοίξει και η προθεσμία τρέχει έως τις 15 /1 για όσους έχουν υποβάλλει την πρώτη αίτηση έως και το τέλος του 2014. Όμως αφενός προβλήματα στην πλατφόρμα και αφετέρου η δυσκολία να συγκεντρωθούν τα δικαιολογητικά εν μέσω πανδημίας έχει περιορίσει αισθητα τις αιτήσεις με αποτέλεσμα όσοι δεν προλάβουν να υποβάλλουν την αίτηση να χάνουν αυτομάτως και τη δίκη και την δικαστική προστασία του νόμου. Χαρακτηριστικά απο τις 20.000 αιτήσεις που θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί, στην πλατφόρμα έχουν μπει μόνο 4.400!

Αποχή

Έτσι οι δικηγόροι απειλούν με αποχή από τις διαδικασίες αν δεν παραταθεί η προθεσμία για τις δίκες του ν. Κατσέλη. Αυτό ενημερώνει επίσημα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων που συνεδρίασε εκτάκτως χθες.

Η Συντονιστική Επιτροπή ζητάει συγκεκριμένα από την Κυβέρνηση την άμεση παράταση της σχετικής προθεσμίας που λήγει στις 15/1, άλλως, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν λυθεί άμεσα, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύγκληση για τη λήψη αποφάσεων, με την πρόταση ακόμα και για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Κι αυτό γιατί λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία (15.1.2021) για τις 20.000 περίπου περιπτώσεις που έχουν λάβει προστασία επί αιτήσεων των ετών 2013-2014, επί συνόλου 40.000 εκκρεμών αιτήσεων, έχουν υποβληθεί οριστικά μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, όλων των κατηγοριών.

Αυτό οφείλεται αφενός σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, και αφετέρου στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.) αλλά και από τις Τράπεζες-funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα.

Έτσι, χιλιάδες Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία που έχουν ήδη λάβει δικαστικά καθώς η μη σύννομη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης έχει ως απόρροια την απώλεια της δικαστικής τους προστασίας.

Αναλυτικά οι δικηγόροι αναφέρουν:

‘Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα στις 10.1.2021, υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Από την πρώτη κιόλας στιγμή εφαρμογής του ν. 4745/20 έχουμε επισημάνει με έγγραφά μας προς το Υπουργείο τα προβλήματα που θα ανέκυπταν από τις ασφυκτικές προθεσμίες του νόμου και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κατά τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια της ήδη χορηγηθείσας δικαστικής προστασίας της κύριας κατοικίας χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.

Ήδη, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία (15.1.2021) για τις 20.000 περίπου περιπτώσεις που έχουν λάβει προστασία επί αιτήσεων των ετών 2013-2014, επί συνόλου 40.000 εκκρεμών αιτήσεων, έχουν υποβληθεί οριστικά μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, όλων των κατηγοριών, γεγονός που οφείλεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.) αλλά και από τις Τράπεζες-funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα.

Έτσι, χιλιάδες Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία που έχουν ήδη λάβει δικαστικά καθώς η μη σύννομη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης έχει ως απόρροια την απώλεια της δικαστικής τους προστασίας.

Η άμεση παράταση της προθεσμίας, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για όλους αυτούς τους λόγους, σε μια εποχή μάλιστα, που έχουν ανασταλεί όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες και οι μόνες που εξαιρούνται είναι αυτές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού, κατάθεση προτάσεων). Ακόμα και η έναρξη του εξωδικαστικού πτωχευτικού συμβιβασμού παρατάθηκε για τις αρχές Ιουνίου 2021.

Θέτουμε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της απέναντι των χιλιάδων αυτών πολιτών, που χωρίς δική τους υπαιτιότητα κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν λυθεί άμεσα, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, σε έκτακτη σύγκληση, για τη λήψη αποφάσεων, με την πρόταση ακόμα και για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη διαδικασία, αν κρίνουν ότι, μέσω αυτής, διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών που πλήττονται από την ανυπαίτια απώλεια της προθεσμίας για την προστασίας της κύριας κατοικίας τους”.

Η κυβέρνηση ταυτίζεται με τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών funds

“Χωρίς προστασία εν μέσω της πανδημίας, κινδυνεύει να μείνει, με ευθύνη της κυβέρνησης, η πρώτη κατοικία χιλιάδων οφειλετών. Οι ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν με τον Ν. 4745/20, για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, έχουν προκαλέσει έμφραγμα στη σχετική διαδικασία και οδηγούν τους πλέον ευάλωτους των συμπολιτών μας, εκτός του πλαισίου παροχής δικαστικής προστασίας” τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος-τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ολόκληρη η δήλωση:

  Σε άμεσο κίνδυνο η α΄κατοικία χιλιάδων οφειλετών-Η κυβέρνηση ταυτίζεται με τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών funds, αρνείται να αναστείλει ή να παρατείνει τις προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων τους

Χωρίς προστασία εν μέσω της πανδημίας, κινδυνεύει να μείνει, με ευθύνη της κυβέρνησης, η πρώτη κατοικία χιλιάδων οφειλετών. Οι ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν με τον Ν. 4745/20, για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, έχουν προκαλέσει έμφραγμα στη σχετική διαδικασία και οδηγούν τους πλέον ευάλωτους των συμπολιτών μας, εκτός του πλαισίου παροχής δικαστικής προστασίας.

Το θέμα έθεσε εμφατικά και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ζητώντας την άμεση παράταση των προθεσμιών και προειδοποιώντας με αποχή. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της «από τις 20.000 περίπου περιπτώσεις που έχουν λάβει προστασία επί αιτήσεων των ετών 2013-2014, επί συνόλου 40.000 εκκρεμών αιτήσεων, έχουν υποβληθεί οριστικά μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, όλων των κατηγοριών, γεγονός που οφείλεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.) αλλά και από τις Τράπεζες-funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα».

Με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, είχα ζητήσει από τις 2 Δεκεμβρίου 2020 την αναστολή εφαρμογής των ασφυκτικών προθεσμιών του νόμου 4745/20, επισημαίνοντας τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δικηγόροι και πολίτες, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, να ανταποκριθούν στις ασφυκτικές προθεσμίες και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο κ. υπουργός απέρριψε το αίτημα εμμένοντας στην πρόβλεψη του νόμου, γεγονός που προκάλεσε “το έμφραγμα”, που βιώνει η κοινωνία και αναδεικνύει και η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Όμως η κυβέρνηση όλο αυτό διάστημα κωφεύει επιδεικτικά και αρνείται προκλητικά να αναστείλει ή να παρατείνει τις προθεσμίες αποδεικνύοντας ότι αυτό που πρωτίστως την ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών funds.

Χιλιάδες είναι πλέον τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ενώ είχαν καταφέρει να τεθούν υπό δικαστική προστασία, μετά την πρωτοφανή αυτή κυβερνητική αναλγησία, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης έστω και την ύστατη ώρα, να εισακούσει την φωνή της λογικής και της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ