Οι επιδημιολόγοι “συνταγογραφούν” σήμερα το άνοιγμα των δικαστηρίων- Έτοιμο το πλάνο για τις 5 Απριλίου

 Την άδεια των ειδικών- μετά το χθεσινό αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων- περιμένουν στην κυβέρνηση για να ανοίξουν τις δικαστικές διαδικασίες- Σοβαρές αλλαγές στις δλικες για πλημμελήματα- κακουργήματα και κρατούμενους- Παίζονται – για μετάθεση μιας βδομάδας- οι δίκες ειδικών διαδικασιών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι επιδημιολόγοι “συνταγογραφούν” σήμερα το άνοιγμα των δικαστηρίων- Έτοιμο το πλάνο για τις 5 Απριλίου

Την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων περιμένουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για ννα αποφασίσουν την επανεκκίνηση των δικαστικών διαδικασιών. Η χθεσινή ανακοίνωση του αριθμού – ρεκόρ των κρουσμάτων προκάλεσε μεν παγωμάρα αλλά όπως φαίνεται δεν αλλάζει τον σχεδιασμό για άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ολοι κρέμονται απο χείλη των ειδικων και πιθανόν- όχι όμως δεδομένα – θα δοθεί παράταση μιας βδομάδας σρτο άνοιγμα των ειδικών διαδικασιών (μισθώσεις, εργατικά, διατροφές και ανακοπές πλειστηριασμών).

Η σύσκεψη

Η απόφαση φαίνεται πως διατυπώθηκε στη χθεσινή διερευνημένη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσία, υπό την προεδρία του Κωστα Τσιάρα και παρουσία εκπροσώπων όλων των φορέων των δικαστηρίων (δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι).

Η ειλημμένη απόφαση υπό την αίρεση της συμφωνίας των ειδικών είναι να μπούν τα δικαστήρια σε τροχιά ανοίγματος και στις κόκκινες και βαθυκόκκινες περιοχές, όπως η Αττική στα επίπεδα λειτουργίας του Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, αλλά με επιπλέον δίκες σε κάποιες περιπτώσεις.

Η απόφαση πάντως , με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αφορά αυξημένη λειτουργία των δικαστηρίων από τη Δευτέρα 5 Απριλίου (εκτός αν επιλεγεί μετάθεση κάποιων δραστηριοτήτων για μια βδομάδα)  :

-Τα Εφετεία και ο Αρειος Πάγος θα λειτουργούν όπως τον περασμένο Γενάρη, πριν το ολικό lockdown

– Οι προθεσμίες αναστολής μετατίθενται ισόχρονα συν 10 μέρες επιπλεον απο την ημέρα έναρξης της διαδικασίας (πλην νέας τακτικής διαδικασίας) .

Ποινικά δικαστήρια

Αποφασίστηκε επίσης να γίνονται περισσότερες δίκες στα ποινικά δικαστήρια:

-Ολα τα πλημμελήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2023 (απο 2022)

-Ολα τα κακουργήματα που παραγράφονται στος τέλος του 2024 (απο 2023)

Θα γίνονται επίσης όλες οι δίκες κατάδικων κρατουμένων που εκκρεμούν στο δεύτερο βαθμό (Εφετείο) για την ίδια υπόθεση που έχουν καταδικαστεί και ανεξαρτήτως χρόνου παραγραφής.

Μεγαρόσημα- ένορκες

Μέχρι τις 30/6 θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής τελών, παραβόλων και εισφορών ενώ οι δικηγόροι θα μπορούν να λαμβάνουν ένορκες βεβαιώσεις

Παράλληλα θα γίνονται σε όλες κόκκινες και βαθυκόκκινες περιοχές οι ειδικές διαδικασίες, μισθώσεις, εργατικά, διατροφές και ανακοπές πλειστηριασμών (συζητείται η αναβολή ισχύος για μια εβδομάδα)

Υπερχρεωμένα

Εξαιρετικά σημαντικό επισης θα ειναι πως δοθεί παράταση για την υποβολής αιτησης στη νεα διαδικασία προσδιορισμού των δικών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα για όσους έληξαν οι προθεσμίες στις 21/1, στις 28-2 και στις 15-3, θα δοθεί 5μερη προθεσμία υποβολής για να μην ακυρωθεί η δίκη τους.

Για όλες τις άλλες θα υπάρξει 15ημερη (επιπλέον) προθεσμία , πέραν της υφιστάμενης ημερομηνίας λήξης.

Οι όροι

Στη σύσκεψη, όπως αναφέρει και χθεσινοβραδινή ανακοινωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, συζητήθηκε “η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων από την 5 Απριλίου και εφεξής, ειδικά για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, στο πλαίσιο λειτουργίας των δικαστικών σχηματισμών όπως αυτοί λειτουργούσαν πριν την ένταξή τους στο καθεστώς αυτό.

Από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλώθηκε η πρόθεση να διευρυνθούν οι δικαστικές λειτουργίες με την τήρηση μέτρων πρόληψης και προστασίας ώστε να αποφευχθούν περιστατικά μετάδοσης του ιού σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα:

α) Διενέργεια δωρεάν rapid test σε δικαστικούς σχηματισμούς της Χώρας από τον ΕΟΔΥ σε προαιρετική βάση και θερμομέτρηση

β) Διενέργεια self test με πρωτοβουλία παραγόντων της δίκης

γ) Προμήθεια αντισηπτικών υγρών

δ) Παρουσία αστυνομικής δύναμης στους χώρους των δικαστηρίων για την τήρηση των μέτρων.

Οι εκπρόσωποι της Ολομέλειας ανέπτυξαν τις πάγιες θέσεις του σώματος για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όπως έχουν εξειδικευθεί με αποφάσεις της Ολομέλειας, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεύρυνση των σχετικών δικαστικών λειτουργιών, επεσήμαναν την ανάγκη παράτασης του δικαστικού έτους, όπως, άλλωστε, συνέβη και το 2020 και ζήτησαν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να γνωστοποιηθούν έγκαιρα προς αποφυγή αιφνιδιασμού διαδίκων και παραγόντων της δίκης.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας προβαίνει σε ισχυρή σύσταση προς όλους τους συναδέλφους, για την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας προς διασφάλιση της διαρκούς λειτουργίας των δικαστηρίων και προστασία ατομικής και δημοσίας υγείας.

Οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης θα ανακοινωθούν μετά και την αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής των λοιμοξιολόγων”.

Τι έγραφε το dikastiko.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ