Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Πρακτικός οδηγός: Πώς θα ενταχθούν οι δικηγόροι στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 – Αναλυτικός πίνακας – BINTEO

Ανάσα σε δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία δίνει η νέα υπουργική απόφαση που τους περιλαμβάνει στο καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής. Όλα τα βήματα για την είσπραξή της περιγράφει ο ΔΣΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρακτικός οδηγός: Πώς θα ενταχθούν οι δικηγόροι στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 – Αναλυτικός πίνακας – BINTEO

Για πρώτη φορά εντάσσονται οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες στο καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτώβριο 2020 και σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση θα λάβουν οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μόνη προϋπόθεση, όπως αναφέρεται, είναι να εμφανίζουν μείωση στο άθροισμα του κύκλου εργασιών τους κατά 20% σε σχέση με το 2019 και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς να είναι μεγαλύτερος από 300 ευρώ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

Δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθ. ΓΔΟΥ 281/13.11.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5047/14.11.2020) σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020.

Για πρώτη φορά υπάγονται στο καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής όλοι οι ΚΑΔ, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων, και αυτών ακόμη που δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή και δεν απασχολούν εργαζομένους (σε αντίθεση με τον προηγούμενο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3). Άρα και οι ατομικώς ασκούντες το επάγγελμα δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες.

Για τη λήψη της ενίσχυσης, ως ΜΟΝΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ορίζεται ότι, οι δικαιούχοι πρέπει να παρουσιάζουν μείωση στο άθροισμα του κύκλου εργασιών τους (τζίρος/τζίρος) μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτός θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς έτους (2019), όπως αναλυτικά ορίζεται στη συνημμένη ΚΥΑ, και αναλύεται λεπτομερώς στον συνημμένο ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς να είναι μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ.

Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση ορίζεται, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, σε χίλια (1.000) ευρώ, εκ των οποίων 500 € συνιστούν επιχορήγηση (και δεν επιστρέφονται) και 500 € είναι επιστρεπτέα (δανειοδότηση).

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), έως την 30η Νοεμβρίου 2020.

Δημοσιεύουμε σήμερα προς ενημέρωση και διευκόλυνση των συναδέλφων στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής Πρακτικό Οδηγό για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, που εκπόνησε για λογαριασμό της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο λογιστής – φοροτεχνικός σύμβουλος της Ολομέλειας, Παναγιώτης Αργυρόπουλος.

Δείτε τον πρακτικό οδηγό:

praktikos_odigos.docx

Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους – Τι ανακοίνωσαν Βρούτσης-Σταϊκούρας για τα μέτρα οικονομικής στήριξης

Το έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους για το οποίο είχε γράψει από χθες Τετάρτη το dikastiko.gr,  ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης Βρούτση – Σταϊκούρα για τα μέτρα οικονομικής στήριξης

Με διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που μπαίνει σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέπεται χορήγησης έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων. Αυτό ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης Βρούτση – Σταϊκούρα για τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Διπλάσια ενίσχυση τον Δεκέμβριο για τους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος – Επεκτείνεται στο 2021 η επιστρεπτέα προκαταβολή

Διπλάσιο ύψος ενίσχυσης θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

Η ενίσχυση αυτή αφορά σε 482.335 ευάλωτους πολίτες που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά της χώρας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την πανδημία, την επέκταση και το 2021 της «επιστρεπτέας προκαταβολής», στον 5ο κύκλο της οποίας (τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα και έως τις 30 Νοεμβρίου) θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ, την αναστολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών, την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων, το πρόγραμμα «Γέφυρα», και τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων.

Μεταφορά ετήσιας αδείας

Επίσης, με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος. Ειδικότερα, εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2021.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ