Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Στη Βουλή το θέμα της στήριξης των δικηγόρων λόγω κορονοϊού

Στα κοινοβουλευτικά έδρανα φτάνει το αίτημα του δικηγορικού σώματος για τη λήψη ενισχύσεων όπως άλλες ομάδες εν μέσω της πανδημίας. Σε ερώτησή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει απαντήσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη Βουλή το θέμα της στήριξης των δικηγόρων λόγω κορονοϊού

Μετά τις αιτιάσεις του ίδιου του δικηγορικού σώματος, που χαρακτήριζε απαξιωτικές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, το θέμα φαίνεται να φτάνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Με ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εργασίας που κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλου Ξανθόπουλου και συνυπογράφηκε από τον βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, τονίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των δικηγόρων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

«Ειδικά όσον αφορά τους δικηγόρους, η όλη στάση της κυβέρνησης απέναντί τους, χαρακτηρίζεται από ημίμετρα, ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης ιδίως των νέων δικηγόρων καθώς και αναξιοπρεπείς επιλογές τύπου «σκόιλ ελικίκου», που προσβάλλουν το δικηγορικό σώμα, προκαλώντας ταυτόχρονα πολλά και εύλογα ερωτηματικά» αναφέρεται.

Προστίθεται, «το γεγονός ότι τα δικαστήρια της χώρας και συνδεόμενες με αυτά, δικαστικές και δημόσιες υπηρεσίες είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε λειτουργούν μερικώς από τον περασμένο Μάρτιο, έχει δημιουργήσει εξ αντικειμένου, λόγω της μείωσης δραστηριότητας, σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα στη μεγάλη πλειοψηφία ιδίως των σκληρά μαχόμενων δικηγόρων».

Στην ερώτησή τους τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάνε για τη συρρίκνωση της επαγγελματικής ύλης που είναι τόσο μεγάλη, ώστε – όπως αναφέρεται- «πολλοί δικηγόροι, ιδίως οι νέοι, να δυσκολεύονται, πλέον εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, να διατηρήσουν ανοικτά τα γραφεία τους και να εξυπηρετήσουν τις βασικές υποχρεώσεις τους».

Ολόκληρη η ερώτηση

Μέτρα στήριξης των δικηγόρων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση

Παρά τις θεωρητικές διακηρύξεις της περί προστασίας όλων των επαγγελματικών κατηγοριών που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση έχει αφήσει πολλούς κλάδους στη τύχη τους.

Ειδικά όσον αφορά τους δικηγόρους, η όλη στάση της κυβέρνησης απέναντί τους, χαρακτηρίζεται από ημίμετρα, ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης ιδίως των νέων δικηγόρων καθώς και αναξιοπρεπείς επιλογές τύπου «σκόιλ ελικίκου», που προσβάλλουν το δικηγορικό σώμα, προκαλώντας ταυτόχρονα πολλά και εύλογα ερωτηματικά.

Το γεγονός ότι τα δικαστήρια της χώρας και συνδεόμενες με αυτά, δικαστικές και δημόσιες υπηρεσίες είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε λειτουργούν μερικώς από τον περασμένο Μάρτιο, έχει δημιουργήσει εξ αντικειμένου, λόγω της μείωσης δραστηριότητας, σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα στη μεγάλη πλειοψηφία ιδίως των σκληρά μαχόμενων δικηγόρων. Μάλιστα η συρρίκνωση της επαγγελματικής ύλης είναι τόσο μεγάλη, ώστε πολλοί δικηγόροι, ιδίως οι νέοι, να δυσκολεύονται, πλέον εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, να διατηρήσουν ανοικτά τα γραφεία τους και να εξυπηρετήσουν τις βασικές υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη(18-12-2020) απόφασή της, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, «το δικηγορικό σώμα αποδοκιμάζει έντονα την πλήρη απαξίωση και αδιαφορία της Κυβέρνησης σε βάρος των δικηγόρων, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Η Κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει έμπρακτα τη στήριξή της στους δικηγόρους και να υλοποιήσει άμεσα τις εξαγγελίες της. Δεν συγχωρείται πλέον καμία αδράνεια, δεν χωρούν παλινωδίες. Οι αντοχές του κλάδου έχουν εξαντληθεί. Για τους δικηγόρους είναι θέμα πρωτίστως αξιοπρέπειας».

Μάλιστα με την ίδια απόφαση της η Ολομέλεια, ζητά, μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση:

-Την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το μήνα Δεκέμβριο 2020, στο ύψος που έχουν λάβει πληττόμενοι κλάδοι, προς μερική αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος που έχει επιφέρει τόσο η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων όσο και η γενικότερη δυσμενής οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Ιδιαίτερη δε μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους δικηγόρους των περιοχών εκείνων, όπου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων πριν την 6η Νοεμβρίου 2020.

-Την άμεση καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 σε όλους τους δικαιούχους δικηγόρους, ύψους 400 ευρώ.

-Την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, μέσω του 5ου και του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με βάση τη μείωση του εισοδήματος κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και χωρίς κανένα συμψηφισμό με το ποσό που έλαβαν οι δικαιούχοι κατά τον 4ο κύκλο αυτής. Στις περιφερειακές ενότητες, που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες αυξημένου κινδύνου, δεν θα πρέπει να ισχύει η μείωση του εισοδήματος κατά 20%, όπως ισχύει και για τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.

-Την αναστολή των τρεχουσών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Επειδή, μέχρι τώρα η κυβέρνηση, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα της, δεν έχει λάβει όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα στήριξης των σκληρά μαχόμενων δικηγόρων και ιδίως των νέων αλλά και των ασκουμένων, που αποδεδειγμένα πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

Επειδή η ουσιαστική στήριξη των δικηγόρων των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα έχει μειωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους

Επειδή, η παρουσία και δράση των μαχόμενων δικηγόρων στο χώρο της δικαιοσύνης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

1. Εάν προτίθενται να στηρίξουν εμπράκτως τους δικηγόρους που έχουν πληγεί καίρια από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και τον περιορισμό της δικαστηριακής ύλης, μετά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας

2. Ποια άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης σκοπεύουν να λάβουν, ιδίως όσον αφορά την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και την αναστολή των τρεχουσών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τους;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ