Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Άρχισε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Ποια είναι τα κομβικά σημεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρχισε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Ποια είναι τα κομβικά σημεία

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «σταυρόλεξο», για πολύ δυνατούς λύτες, στήνεται από σήμερα -και για  τις επόμενες 48 ώρες τουλάχιστον- στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για το πρώτο μέρος, της τελικής φάσης, της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα κορυφωθεί με ψηφοφορία της οποίας η διεξαγωγή προγραμματίζεται για αργά το βράδυ αύριο ή για το πρωί της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται πως θα ακολουθήσει και μια δεύτερη ψηφοφορία, έναν μήνα αργότερα.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και προκειμένου μια πρόταση να εγκριθεί, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους. Με λιγότερες, απλώς θα απορριφθεί. Αν συγκεντρωθούν επίσης τουλάχιστον 151 και πάντως λιγότερες των 180, τότε στην κρίσιμη τρίτη και τελική ψηφοφορία, για να αλλάξει η προτεινόμενη διάταξη του Συντάγματος στην επόμενη –την αποκαλούμενη και αναθεωρητική– Βουλή, θα πρέπει να συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους. Αντιστρόφως: αν στην παρούσα Βουλή μια διάταξη συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους, τότε στην αναθεωρητική Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα αναδειχθεί από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, θα χρειάζονται μόνο 151 ψήφοι για να αλλάξει.

Η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίζεται στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε έξι άλλους, προερχόμενους από άλλα κόμματα και τον χώρο των ανεξάρτητων, δεν μπορεί να θεωρείται διασφαλισμένη ενόψει των επικείμενων «συνταγματικών» ψηφοφοριών, γεγονός που από μόνο του καθιστά αβέβαιη –τουλάχιστον θεωρητικά– την εξασφάλιση των 151 ψήφων σε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που όπως φάνηκε στην επιτροπή το προηγούμενο διάστημα δεν τυγχάνουν στήριξης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο παρόν πολιτικό κλίμα, η απόρριψη μιας πρότασης του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ αναπόφευκτα θα επαναφέρει με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο το ζήτημα της «κυβέρνησης μειοψηφίας».

Από τις έως τώρα συζητήσεις, τα «καυτά» θέματα της εξελισσόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι τρία:

  • Πρώτον, το σχετικό με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες άρθρο: επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. συμφωνούν σε μια τέτοια αποσύνδεση, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο μια τέτοια αποσύνδεση θα επιτευχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. «σκέφτεται» ακόμα και να υπερψηφίσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε με τη σκέψη ότι εάν στην επόμενη Βουλή θα είναι πρώτη δύναμη, θα μπορέσει να διασφαλίσει τη μη διάλυση της Βουλής ενόψει μιας ενδεχόμενης απόπειρας του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου το 2020.
  • Δεύτερον, υπάρχει βαθιά διχογνωμία μεταξύ κυβέρνησης και του σημαντικότερου τμήματος της αντιπολίτευσης, για το κατά πόσον η σημερινή Βουλή δεσμεύει την επόμενη και αναθεωρητική ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την «δεσμευτικότητα», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο.
  • Τρίτον, όσα -τυπικά, αλλά απολύτως ουσιαστικά- σχετίζονται με την επικείμενη ψηφοφορία: θα γίνει ονομαστικά, με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με ειδικό ψηφοδέλτιο ή με άλλον τρόπο; Το ερώτημα προκύπτει αναπόφευκτα καθώς είναι περισσότερες από 100 οι προτάσεις για άρθρα ή παραγράφους άρθρων που τίθενται προς έγκριση ή απόρριψη.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ