Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Έρχεται (πάγια) ρύθμιση χρεών από το νέο χρόνο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρχεται (πάγια) ρύθμιση χρεών από το νέο χρόνο

Νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 24-48 δόσεις θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2020. Η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που θα δημιουργηθούν από το 2020 και μετά.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις.

Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι πως εάν π.χ. ένας φορολογούμενος έχει οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018 στην εφορία, δεν τις έχει ρυθμίσει μέχρι σήμερα και δημιουργήσει νέες οφειλές το 2020, τότε οι παλιές οφειλές θα ρυθμιστούν σε 12 δόσεις και οι νέες μπορούν, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι όσοι είχαν παλαιές οφειλές θα μπορούσαν να τις ρυθμίσουν στις 120 δόσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία θα ρυθμίζονται σε 12 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για περισσότερες δόσεις αυτά θα ενεργοποιούνται.

Για τους φόρους από έκτακτη αιτία οι δόσεις από 24 (που είναι σήμερα)θα αυξηθούν σε 48 με την ίδια διαδικασία. Δηλ. τις 24 δόσεις θα τις δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από το δηλωθέν εισόδημα, ενώ από τις 24 έως τις 48 ο ακριβής αριθμός θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5% όσο είναι και σήμερα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ