Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Έφη Αχτσιόγλου για απόφαση ΣτΕ: Κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έφη Αχτσιόγλου για απόφαση ΣτΕ: Κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων

«Προβληματκές» χαρακτηρίζει η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν πυλώνες του Νόμου Κατρούγκαλου ως αντισυνταγματικούς, κάνοντας λόγο για «κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων».

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Αχτσιόγλου έχεις ως εξής:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Το ΣτE περαιτέρω δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος.

Είναι κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον  κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης  από την παρούσα κυβέρνηση.

Εξαιρετικά προβληματική όμως είναι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης  που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε τον κύριο Βρούτση είναι να μην αποτολμήσει να αξιοποιήσει επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό στη χώρα μας, προκειμένου να εφαρμόσει τη βαθιά ιδεοληψία και μεροληψία της κυβέρνησης της ΝΔ, κόβοντας συντάξεις και ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ