Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αποζημίωση των εφορευτικών επιτροπών «συζητά» το Υπουργείο Εσωτερικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση των εφορευτικών επιτροπών «συζητά» το Υπουργείο Εσωτερικών

Η μη προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκλογικής διαδικασίας του Μαΐου. Ενόψει των εθνικών εκλογών υπάρχει προβληματισμός στο Υπουργείο Εσωτερικών και σκέψεις ακόμα και για αποζημίωση των πολιτών που θα ορίζονται.

Μετά την εικόνα στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, όπου σε κάποια δεν υπήρχε μέλος εφορευτικής επιτροπής ούτε για δείγμα ο βασικός προβληματισμός είναι πως θα πειστούν οι πολίτες να προσέλθουν στα τμήματα.  Άλλωστε σε μια διαδικασία (τέτοιας δυσκολίας) που εξελίχθηκε, κατά γενική ομολογία, εξαιρετικά, αυτό ήταν το μόνο μελανό σημείο.

Δηλαδή στα περισσότερα εκλογικά τμήματα είτε δεν υπήρχαν όλα τα μέλη , είτε σε κάποια άλλα απουσίαζαν όλα με αποτέλεσμα όλη την διαδικασία να την κάνουν ο δικαστικός αντιπρόσωπος και η γραμματέας. Κι όλα αυτά ενώ αν κάποιο μέλος εφορευτικής επιτροπής απουσιάζει αδικαιολόγητα τιμωρείται από 3 μήνες έως 2 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο.

Ένα λοιπόν από τα πρώτα πράγματα με τα οποία ασχολήθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης και τέθηκε και στη διακομματική επιτροπή η οποία συνεδρίασε προχθές είναι αυτό. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη να προβλεφθεί αποζημίωση για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, κάτι που πρότειναν πρόσφατα τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και δικηγορικοί σύλλογοι.  Το υπουργείο το εξετάζει σοβαρά, αλλά όπως πληροφορούμε υπάρχουν σοβαρά νομικά εμπόδια για αυτό. Πάντως εξετάζεται και πιθανόν θα είναι μια λύση στο πρόβλημα.

Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία ανέφερε πως:

«Η απροθυμία των πολιτών να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές δυσχέρανε σημαντικά την διαδικασία. Είναι καιρός η Πολιτεία να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να καθορίσει αμοιβή και για όσους κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ