Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αποσύρθηκαν δυνάμεις των ΗΠΑ από τη μεγαλύτερη βάση στη βόρεια Συρία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποσύρθηκαν δυνάμεις των ΗΠΑ από τη μεγαλύτερη βάση στη βόρεια Συρία

Οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν σήμερα από τη μεγαλύτερη βάση τους στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της αποχώρησης περίπου 1.000 στρατιωτών από την περιοχή αυτή που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου και μια ΜΚΟ.

Περισσότερα από 70 τεθωρακισμένα οχήματα που έφεραν την αμερικανική σημαία και μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, συνοδευόμενα από ελικόπτερα, διέσχισαν τη διεθνή διαδρομή περνώντας από την πόλη Ταλ Ταμρ, διαπίστωσε ανταποκριτής του AFP.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αυτοκινητοπομπή αποσύρθηκε από τη βάση Σαρίν, κοντά στην πόλη Κομπάνι, και κατευθύνθηκε προς την επαρχία Χασακέ, ανατολικότερα.

Στις 14 Οκτωβρίου, πέντε ημέρες μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μια πρώτη αποχώρηση, στις 7 Οκτωβρίου, των Αμερικανών στρατιωτών από μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική επίθεση.

Μια εύθραυστη εκεχειρία στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν σποραδικές μάχες και βομβαρδισμοί έχει τεθεί σε ισχύ μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη μιας συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τουρκία.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον βορρά και την τέταρτη αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από μια βάση στη Συρία», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν από άλλες τρεις βάσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη στην πόλη-κλειδί Μάνμπιτζ και μια άλλη που βρίσκεται επίσης κοντά στο Κομπάνι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Στο εξής, όλες οι βάσεις «στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ράκα και στο βορειοανατολικό τμήμα εκείνης του Χαλεπίου έχουν αδειάσει από κάθε αμερικανική στρατιωτική παρουσία», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ακόμη θέσεις στις επαρχίες Ντέιρ Έζορ και Χασακέ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ