Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

«Ασυλία» σε όλο τον ιδιωτικό τομέα – και όχι μόνο στις τράπεζες- για την απιστία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Ασυλία» σε όλο τον ιδιωτικό τομέα – και όχι μόνο στις τράπεζες- για την απιστία

Μόνο μετά από μήνυση θα διώκεται η απιστία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα  και όχι μόνο στις τράπεζες, όπως προβλέπει αυτή τη στιγμή η διάταξη που έχει εισαχθεί στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Η απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από σύμφωνη γνώμη και των θεσμών, είναι να προχωρήσει στην επέκταση της προστασίας από την αυτεπάγγελτη δίωξη του αδικήματος της  απιστίας σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αποφευχθεί τυχόν αντισυνταγματικότητα. Κι αυτό γιατί αν αυτό καταλαμβάνει μόνο τις τράπεζες τότε η διάταξη ενδεχομένως θα κριθεί αντισυνταγματική γιατί θα αποκλείει τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Η διάταξη ως γνωστόν προβλέπει πως το συγκεκριμένο αδίκημα, σε οποιαδήποτε μορφή του (πλημμέλημα ή κακούργημα) διώκεται μόνον κατόπιν μηνύσεως εκ μέρους του θιγόμενου και όχι αυτεπαγγέλτως.

Κόκκινα δάνεια

Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, αναφερόμενος στο θέμα είπε πως ουσιαστικά τα τραπεζικά στελέχη έχουν κατεβάσει τα μολύβια στη ρύθμιση (κούρεμα) κόκκινων δανείων καθώς φοβούνται – εδώ και χρόνια- ενδεχόμενες διώξεις:  «….η μόνη δυνατότητα διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι να τα πουλήσουν οι τράπεζες στα funds», είπε και  διερωτήθηκε «αν θέλουμε να μείνουμε σε αυτό το καθεστώς ή σε ένα άλλο στο οποία να μπορούν οι τράπεζες να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια ‘πουλώντας’ τα π.χ στο 30% της αξίας τους στον δανειολήπτη και όχι στα fund. Αν θέλουμε να υπάρχει δυνατότητα αυτή, δεν πρέπει να επιτρέπεται η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη στον υπάλληλο της τράπεζας. Αυτή είναι συζήτηση που κάνουμε με τους θεσμούς», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ