Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βουλή: Εγκρίθηκε το ψήφισμα – Η Ελλάδα διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλή: Εγκρίθηκε το ψήφισμα – Η Ελλάδα διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής στην ιστορική χθεσινή της συνεδρίαση.

Η απόφαση της Βουλής, μετά τη σχετική ψηφοφορία, ανάβει το «πράσινο φως» στην επίσημη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η οποία ξεκινά με πρώτο βήμα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στην γερμανική κυβέρνηση.

To ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή

Το ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια (δεν υπερψήφισαν το ΚΚΕ που είχε καταθέσει δική του πρόταση και τη Χρυσή Αυγή), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, είναι το εξής:

«Η Βουλή των Ελλήνων

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Με τις από 27 Φεβρουαρίου 2014, 10 Μαρτίου 2015 και 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνες αποφάσεις της, κατά την ΙΕ΄, την ΙΣΤ΄ και την ΙΖ΄ Βουλευτική Περίοδο αντίστοιχα, συστάθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Διακομματική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα Πορίσματα – Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013, Δεκέμβριος 2014), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ιανουάριος 2014), καθώς και άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα της Ελλάδος), υπέβαλε Πόρισμα – Έκθεση, όπου καταγράφονται και οι επιμέρους γνώμες των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν.

Έχοντας περαιτέρω υπόψη ότι:

– το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,

– οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,

– το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,

– δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους,

Καλεί την Ελληνική κυβέρνηση

Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Βουλή των Ελλήνων, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βούτσης, θα κινητοποιηθεί ώστε να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια σχετικά με την απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ελληνική Πολιτεία.

Τσίπρας: Ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία για τις αποζημιώσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε πως δεν έχει σκοπό να συγκρουστεί με την αξιωματική αντιπολίτευση και γενικότερα με την αντιπολίτευση στη σημερινή συζήτηση, αλλά αντέδρασε ακούγοντας τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κυριαζίδη, που είχε μιλήσει νωρίτερα.

«Βρέθηκα στο Βερολίνο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα των γερμανικών οφειλών»

«Από το 1974 μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη, αλλά ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Πάει πολύ εκεί που μας χρωστάγαν να μας ζητάνε και το βόδι! Εσείς που ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε “ουδείς αναμάρτητος” κι εγώ βρέθηκα στο Βερολίνο ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Και είπα ότι είναι πρωτίστως ηθικό, γιατί αυτή είναι μια σοβαρή γραμμή διεκδίκησης. Δεν διαβάσατε ούτε καν το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου που έγραψε “και ένα μάρκο να ήταν” », είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, οφείλουμε να μνημονεύουμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό. Τους θυμόμαστε και τους τιμούμε, όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος.

Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Δημοκρατία και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Είναι μια συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού

Συνεδρίαση «σταθμό» χαρακτήρισε τη σημερινή της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι μια συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, στα θύματα του Διστόμου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής, αλλά και στα θύματα του ‘Αουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ, του Μπέλζεκ», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Φόρος τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν και πέθαναν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη δική τους και των πατρίδων τους, απέναντι στις θηριωδίες των φασιστών και των ναζί. Φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν μέχρι τις εσχατιές του κόσμου».

Να στείλει η συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δράση και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, λέγοντας πως «αποτελεί ντροπή και όνειδος για την ιστορία του λαού μας η Χρυσή Αυγή». «Ας στείλει η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος. Από όλες τις πλευρές. Απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση που είναι προϋπόθεση της συγχώρεσης. Αλλά αυτή η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν», σημείωσε.

«Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν. Όχι την Ελλάδα. Όχι εμάς. Όχι εμένα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει και δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο

«Καμιά σφαγή, καμία θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει και δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς. Το αποδείξαμε αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τώρα το πόρισμα στη Βουλή, για να μην υπάρξει καμία σκιά

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τώρα το πόρισμα στη Βουλή, αν και ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο του 2016, για να μην υπάρξει καμία σκιά.

«Για να μην δώσουμε το δικαίωμα στους κακεντρεχείς που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης να επαναλάβουν όσα άθλια είπαν το 2015», είπε. Και συνέχισε: «Γιατί είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις μας με τη Γερμανία, εξαιτίας του ειδικού βάρους και του ειδικού ρόλου της, καθόλη τη μνημονιακή περίοδο υπήρξαν τεταμένες. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού πολλά από όσα έγιναν αυτή την περίοδο χρεώθηκαν στην Γερμανική αδιαλλαξία. Άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως. Ήταν εξάλλου πολλοί και στην ίδια τη Γερμανία που είχαν την ίδια άποψη».

Να ανοίξουμε ξανά τον διάλογο σε ένα θέμα όχι απλά ευαίσθητο αλλά ιστορικά, συναισθηματικά και ηθικά φορτισμένο

«Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία, η εξομάλυνση και η θεαματική βελτίωση στη συνέχεια των σχέσεων με τη Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον, μια συνθήκη αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου», είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση έφερε τώρα το πόρισμα στη Βουλή και όχι νωρίτερα.

«Και με αυτή τη διάθεση, με αυτό το θετικό κεκτημένο μπορούμε σήμερα να ανοίξουμε ξανά τον διάλογο σε ένα θέμα όχι απλά ευαίσθητο αλλά ιστορικά, συναισθηματικά και ηθικά φορτισμένο», πρόσθεσε.

«Ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αξιώσεις αφορούν:

Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Να ομονοήσουν αυτή τη φορά όλες οι πτέρυγες της Βουλής για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Απευθυνόμενος σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ομονοήσουν αυτή τη φορά, για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και να μην καταλήξει στις καλένδες.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: neaselida.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ