Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γ. Μαντζουράνης: «Ο Πρωθυπουργός δεν τρομοκρατεί κανέναν, δεν είναι μπαμπούλας»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Μαντζουράνης: «Ο Πρωθυπουργός δεν τρομοκρατεί κανέναν, δεν είναι μπαμπούλας»

Για την απόφαση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την οικονομία μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ”, με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλο, ο ποινικολόγος Γιαννης Μαντζουράνης. Ανέφερε:

Για τη δήλωση της κας Χριστοδουλοπούλου:

«Καταρχήν είναι σωστή η τελική της στάση, η αρχική της δήλωση ήταν ατυχής, τουλάχιστον ατυχής. Επειδή δημιουργήθηκε ένα θέμα με τις μετατάξεις υπαλλήλων θα πρέπει να πω ότι από τους 64 οι 40 εργάζονται μερικοί στην Βουλή από την εποχή του κ. Πετσάλνικου.

Όσοι έχουν μεταταγεί και εργάζονται στην Βουλή από την περίοδο του κ. Βούτση, οι περισσότεροι εργάζονται στα γραφεία αντιπροέδρων που ανήκουν σε άλλα κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διακομματική πρακτική που ακολουθείται με αυτές τις μετατάξεις και αυτές τις διευθετήσεις ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ”.

Για την Οικονομία:

«Να έρθω τώρα στα της οικονομίας και της έκθεσης της Κομισιόν. Οποιοδήποτε κείμενο είτε είναι έκθεση της Κομισιόν είτε είναι δήλωση έχει πολλές αναγνώσεις. Βέβαια οι αναγνώσεις και του κ. Σταϊκούρα και του κ. Καρανικόλα δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο του κειμένου ή στην ανάγνωση που κάνω εγώ, για να είμαι αντικειμενικός ως προς την εκτίμηση. Είναι μια κανονική έκθεση που γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Η έκθεση αυτή έχει ορισμένες διαπιστώσεις και ορισμένες εκτιμήσεις. Μέχρι τώρα όλες οι διαπιστώσεις και εκτιμήσεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ δεν ήταν ορθές. Μάλιστα το ΔΝΤ πρόσφατα ήρθε και είπε: «κάναμε λάθος εδώ, κάναμε λάθος εκεί», και η Κομισιόν έχει πέσει έξω πάρα πολλές φορές στις εκτιμήσεις της. Ποια είναι η βασική διαφορά; Τα μέτρα: τα μέτρα τα πρόσφατα που έλαβε η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση τα κοστολογεί 1,2 δις. – η Κομισιόν τα κοστολογεί 2,5 δις.: μπορεί να είναι διαφορετική η προσέγγιση. Πάντως αυτό θα φανεί στο τέλος του ΄19″.

  • -Ερ: Μια και πριν λίγο καιρό πάντως κ. Μαντζουράνη εκθειάζαμε τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν σφιχταγγαλιασμένος με την Κυβέρνηση, τώρα βλέπουμε και ο ίδιος να αρχίζει να το γυρνάει.

– Γιατί ήταν σφιχταγγαλιασμένος με την Κυβέρνηση ο Μοσκοβισί, εγώ δεν το κατάλαβα αυτό. Απλά προέρχεται από μία συγγενή ιδεολογική ομάδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει μία άλλη αντίληψη και της οικονομίας, και επειδή αλλάζει; Δικαίωμά του είναι να αλλάξει.

  • Ερ: κ. Μαντζουράνη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει το βράδυ των εκλογών η έκθεση θα ήταν διαφορετική;

– Όχι δεν είπε τέτοιο πράγμα ο Πρωθυπουργός, είναι δική σας ερμηνεία των δηλώσεων του Πρωθυπουργού. Πάμε παρακάτω στο τι λέει η Νέα Δημοκρατία, αυτό έχει σημασία.

  • Ερ: Ναι, αλλά γιατί μας τρομοκρατεί τώρα ο Πρωθυπουργός; Βγήκε χθες να μας πει ότι έρχεται η λιτότητα, έρχονται τα μνημόνια, εάν έρθει ο Μητσοτάκης.

– Ο Πρωθυπουργός δεν τρομοκρατεί κανέναν, δεν είναι μπαμπούλας. Η λιτότητα θα έρθει εάν έρθει ο Μητσοτάκης, δεν έχει κανένας παρά να διαβάσει το πρόγραμμα της ΝΔ. Εγώ θα σας διαβάσω 4-5 θέματα για να σας πω ότι το πρόγραμμα της ΝΔ οδηγεί σε λιτότητα και όσα υπόσχονται δημιουργούν ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα οδηγήσει σε μέτρα λιτότητας.

Ποια είναι;

  • διατήρηση του αφορολόγητου: δεν μας λέει εάν θα το πάει στο αρχικό επίπεδο όπου μειώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του 3ου μνημονίου, το οποίο εψήφισε και η ΝΔ.
  • μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή 9% για 10.000€
  • κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και σταδιακή κατάργηση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης
  • μείωση φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από 28%
  • μείωση φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από το 20%
  • μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας
  • μείωση ΦΠΑ σε δύο συντελεστές 11% και 22% από 13% και 28%
  • αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 χρόνια

Αυτά κ. Οικονόμου τι σημαίνουν; Μείωση της φορολογίας. Τι σημαίνει μείωση της φορολογίας; Μείωση των εσόδων. Από πού θα καλυφθούν αυτά, αυτό το κενό;

  • Ερ: Από την ανάπτυξη.

– Όχι, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο παραμύθι. Τι λέει ο κ. Χατζιδάκης που είναι σοβαρός άνθρωπος; Υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι στη ΝΔ, υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Τι λέει: όταν έχω μείωση των εσόδων θα κάνω μείωση και των δαπανών για να έχω πλεόνασμα. Μείωση κοινωνικών δαπανών από παντού εκτός από την υγεία και την παιδεία. Και νομίζω ότι ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ είναι και οικονομολόγος, ήταν και Υπουργός Ανάπτυξης και ξέρει τι λέει. Και λέμε τώρα: «από πού θα καλυφθεί η μείωση των εσόδων;». Μου λέτε εσείς: «Από την ανάπτυξη», το λέει και η ΝΔ. Να ρωτήσω κάτι; Τον πρώτο χρόνο θα έχεις ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ή μία μείωση εσόδων. Από τον πρώτο χρόνο η ανάπτυξη από 2% πόσο πρέπει να πάει για να καλυφθεί αυτό; Και να ρωτήσω και κάτι άλλο: εάν η κοστολόγηση των μέτρων της ΝΔ – των μέτρων που υπόσχεται, αυτά όλα και είναι και άλλα – είναι 5 δις. μέσα στον πρώτο και στον δεύτερο χρόνο και άμεσες ξένες επενδύσεις να έρθουν δεν αποδίδουν σε ένα και δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το περί ανάπτυξης είναι ένα παραμύθι και οδηγεί σε αδιέξοδο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ