Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ε.Ε.: Ομόφωνη «κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία από τους 28 για την Κυπριακή ΑΟΖ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ε.Ε.: Ομόφωνη «κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία από τους 28 για την Κυπριακή ΑΟΖ

Με ένα κείμενο «καταπέλτη» οι 28 Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι ελήφθη μια απόφαση ομόφωνα.

Μεταξύ άλλων οι 28 αποφάσισαν:

«Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.

Το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη.

Tο Συμβούλιο εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά και, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι 28 εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε μια δεύτερη επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου στα κυπριακά χωρικά ύδατα, τονίζοντας ότι οι παράνομες ενέργειες δημιουργούν σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ