Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η Γερμανία «παρακαλάει» (κλαίγοντας) την Βρετανία να μην… φύγει!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Γερμανία «παρακαλάει» (κλαίγοντας) την Βρετανία να μην… φύγει!

Με μια συγκινητική επιστολή, που ξυπνά μνήμες από την εποχή της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάλεσε τους Βρετανούς να παραμείνουν στην Ε.Ε.

Εκτός από την Κάρενμπάουερ, την επιστολή υπογράφουν οι ηγέτες του SPD και των Πρασίνων, οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων βιομηχανικών ενώσεων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Daimler και της Airbus, αρκετοί δημοφιλείς καλλιτέχνες καθώς επίσης και σύσσωμη η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας.

Το γράμμα ξεκινά ευχαριστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο για την συμβολή του προς την Ένωση. «Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί δεν μας εγκατέλειψαν, δέχθηκαν πίσω την Γερμανία σαν μια ευρωπαϊκή δύναμη. Εμείς οι Γερμανοί δεν ξεχνάμε και είμαστε ευγνώμονες». Η Καρενμπάουερ έγινε έτσι ο πρώτος ανώτατος Γερμανός πολιτικός που απευθύνει έκκληση στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναστρέψει τη διαδικασία Brexit, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στον τόνο του Βερολίνου. «Οι Βρετανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι πιστεύουμε ότι καμία επιλογή δεν είναι αμετάκλητη. Η πόρτα μας θα παραμείνει ανοιχτή: Η Ευρώπη είναι πατρίδα… Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θα μας λείψει ο βρετανικός λαός, οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Θα μας λείψουν οι Βρετανοί ως μέλος της ΕΕ, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ημέρες. Οπότε οι Βρετανοί πρέπει να γνωρίζουν: από το βάθος της καρδιάς μας, θέλουμε να παραμείνουν», αναφέρει η επιστολή, την οποία ο πρώην υπουργός των Εργατικών Άντριου Άντονις χαρακτήρισε «την πιο σημαντική επιστολή» προς τη χώρα του, που έχει διαβάσει σε ολόκληρη τη ζωή του.

Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, υποστήριξε ότι θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το κείμενο της προταθείσας συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση πως θα συναινέσουν σε αυτό και οι άλλες χώρες-μέλη. «Σε τελευταία ανάλυση, το θέμα είναι εάν θα ξανανοίξουμε διαπραγμάτευση για τη συμφωνία», είπε ο Μάας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ