Τρίτη 23 Απριλίου 2024

«Η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου του Αλεξάντερ Βίννικ;»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου του Αλεξάντερ Βίννικ;»

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 11 π.μ., στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου του Αλεξάντερ Βίννικ;». Θα μιλήσουν οι συνήγοροι του Αλεξάντερ Βίννικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ, ενώ θα διανεμηθούν και θα προβληθούν ντοκουμέντα και πρωτότυπο υλικό.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο Αλεξάντερ Βίννικ είναι σήμερα 39 ετών. Συνελήφθη στις 25/7/2017, ενώ έκανε διακοπές στη Χαλκιδική με τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Κρατείται στη χώρα μας εδώ και 19 μήνες, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης 18 μηνών, που προβλέπει το Σύνταγμα. Κρατείται χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή. Μοναδικός λόγος κράτησής του, τα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία, για το λόγο ότι υπήρξε τεχνικός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής Bitcoin BTC-E, μιας νόμιμης δραστηριότητας που μπορεί να απελευθερώσει τους πολίτες από την παντοκρατορία των τραπεζών.

Ο Αλεξάντερ Βίννικ συναίνεσε από την πρώτη στιγμή να εκδοθεί στη χώρα του, τη Ρωσία, της οποίας είναι υπήκοος και όπου βρίσκεται η καρκινοπαθής σύζυγός του και τα 2 ανήλικα παιδιά τους, 4 και 7 ετών, που ζουν σαν ορφανά με ζωντανούς γονείς. Οι σχετικές αποφάσεις έκδοσής του στη Ρωσία έχουν γίνει αμετάκλητες εδώ και 16 μήνες και 5 μήνες αντίστοιχα, αλλά η έκδοσή του δεν υλοποιείται, λόγω των παράλληλων αιτημάτων να εκδοθεί στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, σε χώρες με τις οποίες δεν τον συνδέει τίποτε και όπου κινδυνεύει η ζωή του, αφού, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, οι λόγοι που τον ζητούν είναι για να τον μετατρέψουν σε εργαλείο του πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ έχει εκδοθεί τον Δεκέμβριο 2017 και η απόφαση έκδοσής του στη Γαλλία τον Δεκέμβριο 2018, από την ίδια σύνθεση δικαστηρίου, που παραβίασε το σύνολο των δικαιωμάτων του, ακόμη και το δικαίωμά του να ακουστεί ο ίδιος και να έχει διερμηνεία της ακροαματικής διαδικασίας.

Μετά από απεργία πείνας 88 ημερών, κατά τις οποίες ζητεί να ακουσθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του, ο Αλεξάντερ Βίννικ έχει απομείνει μόλις 57 κιλά, έχοντας απωλέσει  το 30% του βάρους του. Η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή, καθώς εδώ και 1,5 μήνα, παρ’ όλες τις συστάσεις και ενέργειες των γιατρών, εμποδίζεται η υποβολή του στις επιβεβλημένες εξετάσεις, από αρμόδιους γιατρούς, που δεν υπάρχουν στο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Μόλις χθες εμποδίστηκε για 3η φορά η υποβολή του στις επιβεβλημένες εξετάσεις, με αποτέλεσμα να επιτείνεται ο κίνδυνος για τη ζωή του.

H υπεράσπιση αναγκάζεται να βγάλει στο φως της δημοσιότητας όλες τις περιστάσεις και τα τεκμήρια στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, τα οποία τεκμηριώνουν συστηματικές παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην ίδια τη ζωή, με στόχο την προσέλκυση της προσοχής των Ελληνικών Αρχών και των Οργανώσεων Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που διώκονται παράνομα ανά τον κόσμο».

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στον στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Ακαδημίας 60, στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ