Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η σύλληψη Πλατινί και οι κατηγορίες για χρηματισμό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η σύλληψη Πλατινί και οι κατηγορίες για χρηματισμό

Οι κατηγορίες για το Μουντιάλ του Κατάρ και τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η διαδικασία για να ανατεθεί στην συγκεκριμένη χώρα, είναι αρκετές και πολλές φορές έχει γραφτεί σε μέσα ενημέρωσης, ότι δεν υπήρξαν διαφανείς διαδικασίες. Η σύλληψη σήμερα του Μισέλ Πλατινί έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες και τις φήμες.

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA συνελήφθη με κατηγορίες για διαφθορά αναφορικά με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν επίσης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κλοντ Γκεάν, αλλά και η Σοφί Ντιόν, πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γάλλος, πάλαι ποτέ θρύλος του διεθνούς ποδοσφαίρου, Πλατινί, 63 ετών, εξελέγη το 2007 και διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 2015 όταν παύθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA για σειρά παραβάσεων των κανόνων της.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Mediapart, ο Πλατινί τέθηκε υπό κράτηση την Τρίτη το πρωί στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Λέγεται ότι μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Δικαστικής Αστυνομίας (OCLCIFF).

Το Κατάρ χρίστηκε ως ο οικοδεσπότης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Δεκέμβριο του 2010, αλλά αναπτύχθηκε μεγάλη πολεμική και υπήρξαν αντιπαραθέσεις ως προς την καταλληλότητά του.

Οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς και δωροδοκίας στο πλαίσιο της FIFA έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της προσφοράς από το Κατάρ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Jack Warner βασίστηκε σε ένα e-mail που είχε δημοσιευτεί εν μέσω καταγγελιών ότι το Κατάρ είχε «αγοράσει» το Παγκόσμιο Κύπελλο- αν και η ομάδα προσφορών αρνήθηκε οποιαδήποτε παρασπονδία.

Από την εκτελεστική επιτροπή των 22 μελών της FIFA που ψήφισε για τις χώρες των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022, 10 έχουν ήδη παυθεί ή εκτίουν ποινές για υποθέσεις διαφθοράς.

Το 2015 ανακοινώθηκε ότι το Τουρνουά θα μεταφερθεί για πρώτη φορά χειμώνα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στον Περσικό Κόλπο.

Υπήρξαν επίσης ζητήματα σχετικά με τους εργαζόμενους μετανάστες στο Κατάρ με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι έως και 4.000 ενδέχεται να πεθάνουν πριν από την έναρξη του τουρνουά.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Πλατινί κέρδισε το Ballon d’Or τρεις φορές (1983, 1984, 1985) και ήρθε έκτος στη ψηφοφορία της FIFA για τον Παίκτη της Χρονιάς. Ως αναγνώριση των επιτευγμάτων του, έγινε Ιππότης της Λεγεώνας των Τιμών το 1985 και Αξιωματικός της Λεγεώνας των Τιμών το 1988.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του, ο Πλατινί έπαιξε στις ομάδες της Νανσί-Λωρραίνης, της Σαιντ-Ετιέν και της Γιουβέντους. Έλαβε το ψευδώνυμο Ο Βασιλιάς επειδή είχε ηγετικές ικανότητες. Αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως μέσος, υπήρξε γόνιμος σκόρερ ; κέρδισε το βραβείο Serie A capocannoniere τρεις συνεχόμενες χρονιές από το 1983 μέχρι το 1985 και ήταν ο καλύτερος σκόρερ της Γιουβέντους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1984-85. Ο Πλατινί ήταν παίκτης κλειδί της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, η οποία κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1984, μια διοργάνωση όπου βραβεύτηκε ως ο καλύτερος σκόρερ και ως ο καλύτερος παίκτης, και έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 1982 και το 1986. Μαζί με τους Αλέν Ζιρές, Λουίς Φερνάντες και Ζαν Τιγανά, δημιούργησε το μαγικό καρέ της γαλλικής ομάδας την δεκαετία του 1980. Μέχρι το 2007 ο Πλατινί ήταν ο καλύτερος σκόρερ της Γαλλίας και έχει κατακτήσει το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ (9) που έχουν μπει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Μετά την απόσυρσή του ως παίκτης, ο Πλατινί ήταν για τέσσερα χρόνια ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και ο συνιδιοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Γαλλία το 1998. Το 2007, εξελέγη πρόεδρος της UEFA. Ήταν ο πρώτος πρώην ποδοσφαιριστής που έγινε πρόεδρος της UEFA. Έλαβε επίσης τις θέσεις του προέδρου στην τεχνική επιτροπή της UEFA και του αντιπροέδρου της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Ωστόσο, το 2015, αποβλήθηκε από την διοίκηση λόγω διαμάχης από την επιτροπή ηθικής της UEFA.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ