Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μπορούν να ψηφίσουν και οι ανυπότακτοι 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπορούν να ψηφίσουν και οι ανυπότακτοι 

Προσωρινή απαλλαγή από τον έλεγχο της στρατολογικής κατάστασης των Ελλήνων του εξωτερικού (ανυπότακτοι) δόθηκε από του συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να μπορούν να έλθουν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, της περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Η απαλλαγή αυτή δεν καταλαμβάνει τους λιποτάκτες.

Ειδικότερα, με την υπ΄  αριθμ. Φ.420/2/2163/Σ.5473/2019 απόφαση των εν λόγω δύο υπουργών, παρέχεται προσωρινή απαλλαγή από τον έλεγχο της στρατολογικής κατάστασης των Ελλήνων του εξωτερικού (πλην των λιποτακτών), οι οποίοι θα έλθουν στην Ελλάδα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις εκλογές για την ανάδειξη:

α) Δημοτικών και περιφερειακών αρχών που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου/02 Ιουνίου 2019 και

β) μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 της επίμαχης υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 1561, 8 Μαΐου 2019), έχει ως εξής:

«Άρθρο 1

 Απαλλαγή από έλεγχο στρατολογικής κατάστασης

1. Οι Έλληνες του εξωτερικού, πλην των λιποτακτών, που έρχονται στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές για την ανάδειξη Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019 και στις 02 Ιουνίου 2019 (επαναληπτικές) και στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, απαλλάσσονται από τον έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης για το διάστημα από 19 Μαΐου μέχρι και 13 Ιουνίου 2019.

2. Η ποινική δίωξη των, κατά την προηγούμενη παράγραφο, απαλλασσομένων και διατελούντων σε ανυποταξία αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα που ισχύει η απαλλαγή αυτή».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ