Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Ομοβροντία» αναδρομικών για υποθέσεις που έμειναν στο συρτάρι λόγω εκλογών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Ομοβροντία» αναδρομικών για υποθέσεις που έμειναν στο συρτάρι λόγω εκλογών

«Τσουνάμι» από αναδρομικά που φτάνουν ως 4.408 ευρώ και αφορούν σε επιστροφές παράνομων μειώσεων σε κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις για διάστημα 11 ως 34 μηνών φέρνουν νέες δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα έκδοσης λόγω εκλογών.

Στα ποσά που επιστρέφονται δεν περιλαμβάνονται Δώρα, ούτε (ΕΑΣ) που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, πέραν των αντισυνταγματικών περικοπών στις συντάξεις.

Συνταγματικές κρίθηκαν στη οι μειώσεις που επιβλήθηκαν μέσω της ΕΑΣ (με ποσοστά 3% ως 14%) σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μικτά και δεν υφίσταται θέμα επιστροφών για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.).

Θέμα αναδρομικών από την ΕΑΣ προκύπτει μόνον για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, μιας που το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι αρμόδιο να κρίνει επί της συνταγματικότητας ή μη.

Όσον αφορά τα Δώρα και κυρίως τις επικουρικές συντάξεις, στην τρίτη απόφαση του Πρωτοδικείου οι δικαστές επικαλούνται το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι που τα διεκδικούν, είχαν άθροισμα συντάξεων μεγαλύτερο των 2.500 ευρώ, οπότε δεν δικαιούνται τη 13η και 14η σύνταξη με τα ποσά που όρισε ο νόμος 3845/2010 (έως 800 ευρώ ετησίως για συντάξεις ως 2.500 ευρώ και δυο επιπλέον επικουρικές ετησίως).

Και στις τρεις αποφάσεις, πάντως, οι δικαστές επικυρώνουν την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων και  δικαιώνουν τους συνταξιούχους με αναδρομικά ως και 34 μήνες, πέραν δηλαδή του 10μήνου που θεωρείται το ελάχιστο διάστημα των επιστροφών για όλους όσοι είχαν τις παράνομες μειώσεις.

Τα ποσά

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα τα ποσά:

  • Ποσό 4.408,78 ευρώ σε συνταξιούχο του Ταμείου Νομικών με την επιστροφή 43,16 ευρώ μηνιαίως από την περικοπή του ν. 4051 και 86,51 ευρώ μηνιαίως, από την περικοπή του ν. 4093 στην κύρια σύνταξη.
  • Ποσό 3.184,08 ευρώ σε συνταξιούχο του Ταμείου Νομικών με την επιστροφή μειώσεων κύριας σύνταξης από τους νόμους 4051 και 4093. Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή για την επιστροφή των μειώσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης σε συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα θεωρώντας ότι η μείωση είναι συνταγματική επειδή η σύνταξη καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ και όχι από το Δημόσιο.
  • Ποσά από 967,58 ευρώ ως 2.620,60 ευρώ σε 13 συνταξιούχους του Ταμείου Νομικών για 11 μήνες. Οι συνταξιούχοι ζητούσαν και επιστροφή Δώρων επικουρικής, για το 2015 και το 2016 αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Θέμα χρόνου είναι να βγει και η νέα απόφαση – σταθμός του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία θα κρίνει οριστικά όλες τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, είτε έχουν κάνει αγωγές είτε όχι.

Η νέα απόφαση του Δικαστηρίου κρίνει συνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου ως προς τον επανυπολογισμό που σημαίνει ότι τα αναδρομικά παράνομων μειώσεων για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών (από Μάιο του 2016 ως και το 2018 ή και το 2019) μπορούν να διεκδικηθούν μόνον από όσους έχουν ήδη ασκήσει προσφυγές και είτε πήραν είτε περιμένουν την πρωτόδικη ή και εφετειακή απόφαση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ