Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ούτε 80 εισαγγελείς για 450 δίκες στο Εφετείο Αθηνών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ούτε 80 εισαγγελείς για 450 δίκες στο Εφετείο Αθηνών

Στα όρια του έχει φτάσει ( για κάποιους τα έχει ξεπεράσει ήδη) το Εφετείο της Αθήνας. Εκατοντάδες υποθέσεις καλούνται να τις εκδικάσουν μερικές δεκάδες δικαστικών λειτουργών με συνέπεια να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δικών και στην έκδοση αποφάσεων.

Για ποια απονομή δικαίου μπορεί να γίνεται λόγος όταν υπάρχουν δίκες που «σέρνονται» για μήνες ακόμη και χρόνια κι όταν για την καθαρογραφή μιας απόφασης-ακόμη και της πιο απλής ενός Τριμελούς Εφετείου- μπορεί να περάσουν 2 και3 χρόνια μέχρι να την πάρουν στα χέρια τους οι διάδικοι.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στην Εισαγγελία του Εφετείου φαίνεται να υπηρετούν 26 εισαγγελείς εφετών εκ των οποίων λόγω αποσπάσεων «ενεργοί» είναι οι 20.

Όσον αφορά στους αντεισαγγελείς οι θέσεις ανέρχονται σε 70. Από αυτούς αφαιρούνται κοντά στους 10 οι οποίοι είτε είναι αποσπασμένοι σε Ευρώπη, Υπηρεσία Σέγκεν, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνεπώς μένουν 60 για να «βγάλουν τη δουλειά». Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τον Νοέμβριο οι πρωτοείσακτες δίκες ανέρχονται σε 142 στις οποίες προστίθενται περίπου 300 από διακοπές.

Κοντά 450 δηλαδή υποθέσεις για ούτε 80 εισαγγελικούς λειτουργούς. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον πρώτο βαθμό, και βασικά στην Εισαγγελία και στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

Το πρόβλημα της έλλειψης δικαστικών λειτουργών σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες αναδεικνύεται συνεχώς από τις δικαστικές ενώσεις, χωρίς όμως έως τώρα αποτέλεσμα. Πριν λίγες ημέρες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπέβαλε εκ νέου αίτημα στον Υπουργό της Δικαιοσύνης για αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στον ίδιο αριθμό με αυτόν που προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε με το ΦΕΚ Α’ 106/2019 (85 θέσεις).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης «Υπενθυμίσαμε τους λόγους για τους οποίους η αύξηση των οργανικών θέσεων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της Χώρας καθώς και την δέσμευση του Υπουργείου να απαντήσει σύντομα στο αίτημά μας.

Τονίσαμε ότι έχει παρέλθει ικανός χρόνος τριών μηνών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε λάβει την οριστική απόφαση της Κυβέρνησης επί του τεθέντος ζητήματος και προβήκαμε σε αναλυτική παράθεση των οργανικών θέσεων που κρίνουμε ότι απαιτούνται ανά βαθμό δικαιοδοσίας λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, όπως διαμορφώνονται έπειτα από τις πρόσφατες τροποποιήσεις ιδίως στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ