Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ποιος είναι ο επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ, Παναγιώτης Πικραμμένος      

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιος είναι ο επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ, Παναγιώτης Πικραμμένος         

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος ανήλθε όλες τις βαθμίδες της δικαστικής ιεραρχίας, ενώ το Σύνταγμα του επιφύλαξε να είναι υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Περιλαμβανόταν μεταξύ των πολιτικών προσώπων που το όνομά του εμπλέκονταν στην υπόθεση της Novartis.Μέσα από τη Βουλή απάντησε στους επικριτές του και απευθύνθηκε με τα λόγια του στους πολίτες ενώ δικαιώθηκε καθώς η αρχειοθέτηση της δικογραφίας σε ότι τον αφορά έκλεισε οριστικά την υπόθεση.

Χθες,  ο πρόεδρος ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τον έθεσε  επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο  Παναγιώτης Πικραμμένος του Όθωνος και της Θάλειας  γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1945 (74 ετών σήμερα) είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1968).

Την τετραετία 1969 -1973 δικηγόρησε στην Αθήνα με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου.

Το 1972 εργάσθηκε στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co του Λονδίνου, ενώ δύο χρόνια μετά (1974) πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II απ’ όπου και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public.

Είναι έγγαμος. Σύζυγός του είναι η Αθηνά  Νούτσου – Πικραμμένου και έχει μια κόρη την Καρολίνα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας διορίσθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, ως εισηγητής το 1976. Προήχθη στο βαθμό του παρέδρου το 1981. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (1988 – 1989). Το 1993 προήχθη στο βαθμό του συμβούλου επικρατείας.

Το 2007 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και δύο χρόνια μετά (Ιούλιος 2009) προήχθη σε Πρόεδρο του ιδίου δικαστηρίου και από το δικαστικό σώμα αποχώρησε την 30ή Ιουνίου 2012.

Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), όπως επίσης διετέλεσε μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, καθώς και υπηρεσιακών συμβουλίων.

Την τετραετία 2005 -2009 άσκησε, παράλληλα με τα καθήκοντα του δικαστικού λειτουργού και καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του ΣτΕ (2009).

Διετέλεσε:

1.      Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 – 1993),

2.      Μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής – ΚΕΝΕ (1990 -1991),

3.      Μέλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο του νόμου 3674/2008για την «ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και άλλες διατάξεις»,

4.      Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2002/58/ΕΚ «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες» (Ν. 3471/2006 «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/1997»),

5.      Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/24/ΕΚ (σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 3471/2006»).

Ακόμη, διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις, ενώ υπό την προεδρία του έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας.

Αναλυτικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ των άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της Α.Ε.Κ., ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το λεγόμενο «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.λπ.

Σήμερα είναι πρόεδρος του Οργανισμού Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).

Μεγάλο αφοπλιστικό του όπλο του Παναγιώτη Πικραμμένου είναι το χιούμορ, όπως και η ευχέρεια  που έχει να μιλά -εκτός φυσικά από τα Ελληνικά- τρεις γλώσσες,  γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά.

Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Ενώ ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 16 Μαΐου 2012, έλαβε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπως απαιτούσε το Σύνταγμα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός, ενώ τα υπόλοιπα 16 μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησής του ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 17 Μαΐου 2012.

Από την πρώτη σχεδόν ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός (Μάιος – Ιούνιος 2012), τρία σημεία επισήμανε (γραπτώς και προφορικώς) προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα οποία ο ίδιος επέλεξε.

Πρώτον, παραιτείστε των προβλεπόμενων αποδοχών εκ των υπηρεσιακών υπουργικών καθηκόντων σας,

Δεύτερον, επιτρεπτή μόνο η αναγκαία μετακίνηση των υπουργών με υπηρεσιακά αυτοκίνητα (και όχι με υπουργικά τεθωρακισμένα ή μη αυτοκίνητα) και αποδεκτά μόνο τα απολύτως αναγκαία ταξίδια.

Τρίτον, η παροχή συνεντεύξεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση είναι δυνατή μόνο ως προς τις αναγκαίες διευκρινήσεις επί θεμάτων κοινωνικού και ζωτικού ενδιαφέρομε, κάθε άλλη συνέντευξη δεν είναι αποδεκτή.

Ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Παναγιώτης Πικραμμένος λειτούργησε πάντα συλλογικά, άμεσα και κάθε απόφασή του ήταν καρπός  διαλόγου με τους υπουργούς, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή και καθ΄ όλο το 24ωρο καλούντο στο Μαξίμου για πληροφορίες, εξηγήσεις και διευκρινήσεις.

Κατά την διάρκεια της θητείας του στο Μαξίμου ήθελε να είναι άμεσα ενήμερος για τις εξελίξεις, πριν αυτές ακόμα διαμορφωθούν. Σε κάθε εξέλιξη που θεωρούσε ότι μπορεί να έχει κάποια άλλη διάσταση, καλούσε αμέσως τον αρμόδιο υπουργό στο Μαξίμου.

Πολλές ήταν οι επισκέψεις υπηρεσιακών υπουργών στο Μαξίμου που δεν έγιναν ποτέ γνωστές και ειδικά αυτές οι οποίες ήταν βράδυ.

Έντονα χαρακτήρα είχαν οι  βραδινές συναντήσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Ζανιά στο Μαξίμου, καθώς την περίοδο εκείνη υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας του ευρώ στη χώρα μας. Έντονη ήταν η συμβολή του τότε υπηρεσιακού υπουργού Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη) κ. Οικονόμου στην ασφαλή μεταφορά χρηματαποστολών.

Κάθε πρωί στις 9 στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αντώνη Αργυρού γινόταν συνάντηση ενημέρωσης και εκτίμησης, με την συμμετοχή  του κυβερνητικού εκπροσώπου και του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος ζητούσε εάν υπήρχαν θέματα τα οποία ήταν στο «κόκκινο» αμέσως μετά την σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας, να γίνεται είτε άμεση ενημέρωσή του είτε νέα σύσκεψη στο γραφείο του.

Πάντα είχε και έχει φοβερά ανθρώπινη συμπεριφορά στα άτομα της προσωπικής του ασφάλεια. Φτάνει σε σημείου με δικές του δαπάνες να καλύπτει τις μηχανικές βλάβες της συνοδευτικής μηχανής ασφαλείας, «μπας και σκοτωθεί ή τραυματιστεί, κάποιο από τα παιδιά εξ αιτίας μου», όπως λέει στις περιπτώσεις αυτές.

Οικογένεια Μητσοτάκη

Παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί να υπάρχουν για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η συνεργασία του Παναγιώτη Πικραμμένου ξεκίνησε επί καθαρά υπηρεσιακών νομικών θεμάτων και στον πλαίσιο των δικαστικών του καθηκόντων.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως παλαιά πολιτική αλεπού αναγνώρισε στο πρόσωπο του Παναγιώτη Πικραμμένου κάποιες ιδιότητες και ιδιαιτερότητες επί νομικού και όχι μόνο επιπέδου.

Έτσι, αναπτύχθηκε κατ΄ αρχάς μια σχέση εμπιστοσύνης και σιγουριάς επί νομικών και υπηρεσιακών θεμάτων, η οποία επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε άλλα θέματα, εκτός νομικού επιπέδου.

Η σχέση αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Παναγιώτη Πικραμμένος επεκτάθηκε με την πάροδο των ετών στην Ντόρα Μπακογιάννη και εν συνεχεία «κληρονομικά» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως λένε καλά γνωρίζονται τα πράγματα, η οικογένεια Μητσοτάκη έχει αναπτύξει και επιβεβαιώσει στην πάροδο του χρόνου μια σχέση απόλυτης και ειλικρινούς εμπιστοσύνης.

Όπως λένε πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον τότε υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των υπηρεσιακών του καθηκόντων, του εκμαιεύθηκε ότι το όνειρό του ήταν να τον δει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, ο χρόνος δεν βοήθησε έτσι ώστε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να δει την υλοποίηση του ονείρου του.

Η Novartis

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης όταν προσπάθησαν να τον εμπλέξουν στο σκάνδαλο της Novartis. Το όνομά του ήταν στον κατάλογο των 10 πολιτικών ονομάτων που ενεπλάκησαν στο επικαλούμενο από την Κυβέρνηση σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία απέκρουσε τις σχετικές κατηγορίες , μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ