Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σκέψεις για αναστολή εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σκέψεις για αναστολή εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Υπαρκτή είναι η σκέψη και η πιθανότητα αναστολής εφαρμογής των νέων Κωδίκων, Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου. Η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, όπως ειχε διατυπωθεί δημόσια είναι να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές σε διατάξεις οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις π.χ στην με όρους- πρόωρη- αποφυλάκιση ισοβιτών.

Υπάρχουν όμως δυο δεδομένα που προκαλούν προβληματισμό:

  • Α) Αν με νόμο αλλάξουν – κάποιες- επιμέρους διατάξεις, θα παραμείνει ίδια η κεντρική φιλοσοφία του νομοθετήματος και θα γίνει πολύ άμεσα. Επίσης είναι δεδομένο επειδή οι συγκεκριμένες διατάξεις των νεων κωδίκων είναι ευνοϊκότερες από τις προϋπάρχουσες , η ισχύς των κωδίκων από την 1η Ιουλίου εχει ήδη παράξει νομικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί οι ευνοϊκότερες διατάξεις υπερισχύουν πάντα.
  • Β) Οι πιο συνολικές αλλαγές θα πρέπει είναι αποτέλεσμα δράσης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε να συγκροτηθεί και να επιληφθεί. Για να γίνει όμως αυτό , και να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για την επεξεργασία, δεν αποκλείεται να προκριθεί η αναστολή εφαρμογή τους. Η σκέψη έχει πέσει ήδη στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εχει απορριφθεί, αντίθετα τυγχάνει επεξεργασίας…

Φυλακές Τυπου Γ’ – Ανεξάρτητη αρχή η γραμματεία κατά της Διαφθοράς

Ειλημμένη είναι πάντως η απόφαση για επανίδρυση φυλακών Υψίστης Ασφαλείας (καταργήθηκαν το 2015) και αλλαγής του τρόπου αδειών των κρατουμένων. Επίσης πέραν της κατάργησης του νόμου Παρασκευόπουλου , καταργείται η γραμματεία κατά της Διαφθοράς που υπάγονταν στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης . Ιδιαίτερη σημασία εχει επισης η ίδρυση ειδικών τμημάτων που θα εκδικάζουν ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις (όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων, ανταγωνισμού κ.α.) από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε:

  • – «Κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ και νέο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων.
  • – Τροποποιήσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση σε δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, συμπεριλαμβανομένων και των τρομοκρατών.
  • – Θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συνενώνονται όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
  • – Σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις (όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων, ανταγωνισμού κ.α.) από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.
  • – Δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων από τη λειτουργία των δικαστηρίων.
  • – Επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, και ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών».
  • Παράλληλα θα προχωρήσει σε «συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμού:
      • – Διενέργεια του διαγωνισμού για την δεύτερη φάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος για την Διαχείριση Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
      • – Υιοθέτηση όλων των συστάσεων της επιτροπής GRECO σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ