Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ψυχική υγεία των αστυνομικών – Ακατάλληλοι για όπλο 700 ένστολοι!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σοκάρουν τα στοιχεία για την ψυχική υγεία των αστυνομικών – Ακατάλληλοι για όπλο 700 ένστολοι!

Ψυχολογική βοήθεια στην τηλεφωνική γραµµή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν εκατοντάδες αστυνοµικοί κάθε χρόνο, οι οποίοι βιώνουν έντονο στρες λόγω και της φύσης της δουλειάς τους. Χθες η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Αστυνοµίας παρουσίασαν αναλυτικά τα αποτελέσµατα της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραµµής η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Συνολικά 1.652 αστυνοµικοί έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη µέχρι σήµερα, µε τους περισσότερους να αντιµετωπίζουν ενδοοικογενειακά προβλήµατα. Αναλυτικότερα, 711 κλήσεις έγιναν το 2017, 833 το 2018 και 108 το πρώτο δίµηνο του 2019. Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια το 2018, οι 284 ήταν άντρες και οι 469 γυναίκες. Η δεύτερη αιτία άγχους, µετά τα ενδοοικογενειακά θέµατα, ήταν τα ερωτικής φύσεως προβλήµατα, η τρίτη το πένθος και η τέταρτη τα επαγγελµατικά ζητήµατα.

«Οι αστυνοµικοί βιώνουν έντονο στρες, καθώς η φύση της δουλειάς τους είναι πιεστική και ιδιαίτερα απαιτητική. ∆εν είναι τυχαίο ότι φεύγουµε νωρίς σε σχέση µε το προσδόκιµο ζωής. Και αυτό ισχύει και για τους υψηλόβαθµους αξιωµατικούς και για το χαµηλόβαθµο προσωπικό» εξηγεί ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Κουφάκης.

Σε µια περίπτωση, αστυνοµικός που τηλεφώνησε στη γραµµή υποστήριξης από τη Λάρισα βρισκόταν σε οριακή ψυχική κατάσταση, µε τον ψυχολόγο που ανέλαβε να του µιλήσει να καταλαβαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για άµεση βοήθεια. Με ειδικούς χειρισµούς κατάφερε να πείσει τον αστυνοµικό να του αποκαλύψει σε ποια υπηρεσία απασχολείται και έτσι ειδοποιήθηκε ο διοικητής του, ο οποίος προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Στη Λάρισα έπαιξε σηµαντικό ρόλο ο επαγγελµατισµός του ψυχολόγου. Ηταν ένα περιστατικό οριακό, το οποίο έπρεπε να προλάβουµε» σηµειώνει ο κ. Κουφάκης.

Αυτοκτονίες

Στη δηµοσιότητα δόθηκαν και τα στοιχεία που αφορούν στις αυτοκτονίες αστυνοµικών. Σύμφωνα με το ethnos.gr από το 2007 µέχρι σήµερα έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις αυτοχειριών. Το έτος µε τις περισσότερες, έξι στον αριθµό, ήταν το 2013, ενώ το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια κατά την οποία δεν σηµειώθηκε ούτε µία αυτοκτονία αστυνοµικού, γεγονός που µεταφράζεται ως επιτυχία από τις αρµόδιες ιατρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέροντας:

«Οταν εργάζεσαι σε ένα από τα κατεξοχήν συγκρουσιακά πεδία, είναι επόµενο να έρχεσαι συχνά αντιµέτωπος µε καταστάσεις ξεχωριστής σκληρότητας που δεν µπορείς να βιώσεις απλουστευµένα και “κυνικά”, όταν µάλιστα σε διακρίνουν οι αξίες, οι ανάγκες και τα πολιτισµικά κεκτηµένα του σύγχρονου ανθρώπου».

Ψυχιατρική εξέταση σε 30.000 ένστολους

Αφαιρέσεις όπλων σε πάνω από 700 αστυνομικούς πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, έπειτα από ψυχιατρική εξέταση στην οποία υπεβλήθησαν συνολικά 30.000 ένστολοι από ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ψυχική υγεία τους τούς καθιστά ή όχι επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την αποτίμηση του έργου 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης, που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια για τους ενστόλους και τις οικογένειές τους.

Η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή, που απαρτίζεται από 60 ψυχιάτρους και ψυχολόγους, δέχθηκε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της 1.652 κλήσεις, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν κυρίως οικογενειακά προβλήματα. Ειδικότερα, για το 2018 οι 193 κλήσεις αφορούσαν ζητήματα οικογένειας, οι 90 άγχος, οι 47 ερωτικά ζητήματα, οι 14 επαγγελματικά και οι τρεις πένθος.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη σχολίασε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για τις οποίες είπε: «Αυτή η πρόταση έχει προβλήματα, τα οποία πρέπει να επανεξετάσουμε και να διορθώσουμε». Απ’ την πλευρά της, η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε τις δυσκολίες που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί: «Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις το οργανωμένο έγκλημα, τη μικροπαραβατικότητα, τις συλλογικότητες και όποιους κάθε Σαββατοκύριακο κάνουν ασκήσεις με εκρηκτικά πάνω στους ενστόλους μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ