Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Σχέδιο Ποινικού Κώδικα: «Σπάνε» τα ισόβια για την ανθρωποκτονία από πρόθεση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σχέδιο Ποινικού Κώδικα: «Σπάνε» τα ισόβια για την ανθρωποκτονία από πρόθεση

Το «σπάσιμο» των ισοβίων στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση φέρνει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το news247.gr, στο επίμαχο άρθρο του 299 ΠΚ, εφόσον ισχύσει το σχέδιο, πλέον η δολοφονία δεν θα τιμωρείται αποκλειστικά με ισόβια κάθειρξη, αλλά το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει εναλλακτικά πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ποινή δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 15 χρόνια, αφού κατά το ίδιο σχέδιο, αυτό είναι το ανώτατο όριο ποινής για όλα τα κακουργήματα.

Αυτή είναι μία από τις σημαντικές αλλαγές που μεταβάλλουν εκ βάθρων τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα. Άλλη χαρακτηριστική τροποποίηση είναι η μετατροπή του κακουργήματος της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας (370Α ΠΚ) που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, θα γίνει πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια. Επίσης, το κακούργημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (272ΠΚ), που σήμερα τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 έτη, πλέον θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη. Μάλιστα, σε άλλη παράγραφο αναφέρεται ότι «ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».

Επίσης:

-Καταργείται η αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ορίζεται η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων, δηλαδή «αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει, εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του».

– Καταργείται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που αν και σήμερα είναι ουσιαστικά ανενεργός, προβλέπει φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Αντίστοιχα, προβλέπεται από τα άρθρα 381 και 405 ΠΚ, η απαλλαγή από κάθε ποινή, εάν ο υπαίτιος μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή του στο ακροατήριο αποδώσει το πράγμα ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα, χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου, καταβάλλοντας την αξία του, εφόσον ο δράστης πληρώσει επιπλέον τους τόκους υπερημερίας από την ημέρα τέλεσης του εγκλήματος. Αφορά σε σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων τα κακουργήματα της διακεκριμένης κλοπής, της υπεξαίρεσης, της απάτης σε υπολογιστή, της απιστίας, αλλά και τα πλημμελήματα της καταδολίευσης δανειστών και της τοκογλυφίας.

Ορίζονται επίσης, επιεικέστερες ποινές σε όλους τους ειδικούς νόμους, όπως ο νόμος περί ναρκωτικών, ο νόμος περί όπλων, ο νόμος περί αρχαιοτήτων και άλλα. Σύμφωνα με το άρθρο 463, όπου σήμερα απειλείται κάθειρξη έως δέκα έτη, αυτή θα μετατρέπεται σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, ενώ όπου απειλείται μόνο ποινή ισόβιας κάθειρξης, θα προστεθεί διαζευκτικά και η πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ