Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τάξη στο «χάος» των ΜΚΟ από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τάξη στο «χάος» των ΜΚΟ από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Τάξη στο «χάος» των ΜΚΟ επιχειρεί να βάλει η Αρχή Προστασίας για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος μέσω της δημιουργίας Ενιαίου Μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ την ίδια ώρα επιχειρείται η συλλογή στοιχείων για όλες τις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς στη χώρα μας

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει ξεκινήσει ήδη δύο σημαντικές «χαρτογραφήσεις», στο πλαίσιο της καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πρώτη κίνηση της Αρχής είναι η χαρτογράφηση όλων ανεξαιρέτως των ΜΚΟ, οι οποίες δεν έχουν ένα κεντρικό μητρώο, αλλά κάθε υπουργείο έχει τις δικές του ΜΚΟ ανάλογα με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους.

Στόχος είναι να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σχετικά με τον έλεγχο των δραστηριοτήτων τους και της χρήσης ή μη των κονδυλίων που τελικά τους χορηγούνται, αλλά και των πηγών χρηματοδότησης που μπορεί να έχουν.

Κακοδιαχείριση στα κονδύλια

Για παράδειγμα, όπως είναι ήδη γνωστό, υπάρχει ανοιχτή έρευνα σχετικά με ενδεχόμενη κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Ελλάδα, έπειτα από εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η Ξένη Δημητρίου είχε δώσει παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι μάρτυρες φέρονται να έχουν ήδη καταθέσει για το θέμα.

Στο μεταξύ, η Αρχή θα χαρτογραφεί και τις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς – φυσικά , νομικά πρόσωπα ή άλλες νομικές οντότητες που μπορούν να αποκτήσουν εμπράγματες αξίες σε ακίνητα με σκοπό ελεγχθούν κυρίως οι μεγάλες αγορές, που αφορούν σε χορήγηση «χρυσής βίζα» και να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ