Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χρυσοθήρες σε αμόκ… ψάχνουν τον θησαυρό της μητέρας του Αλή Πασά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρυσοθήρες σε αμόκ… ψάχνουν τον θησαυρό της μητέρας του Αλή Πασά

Ντελίριο έχει προκληθεί στον Βόλο για τον αμύθητο θησαυρό της μητέρας του Αλή Πασά!

Ο «χρυσός» πυρετός που κυρίευσε μία ομάδα «θησαυροκυνηγών», τους οδήγησε στο σημείο να προχωρήσουν ακόμα και στον βανδαλισμό μιας εκκλησίας στην περιοχή Χαμάκω του Αχιλλείου Μαγνησίας. Οι επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς έψαχναν για σεντούκια με λίρες και τιμαλφή της Χάμκως, της μητέρας του πασά των Ιωαννίνων, η οποία φέρεται να παραθέριζε στο παραθαλάσσιο θεσσαλικό χωριό γύρω στα 1780 μ.Χ. και από αυτήν πήρε το όνομά της η περιοχή.

Θρύλοι

Σύμφωνα με όσα είχαν ακούσει από γεροντότερους και ακολουθώντας παλιούς θρύλους, στο σημείο κάτω από το ιερό του ναού των Αγίων Αναργύρων ήταν κρυμμένα σεντούκια με χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού και κοσμήματα που φέρεται να φύλαξε η μητέρα του Αλή Πασά. Οι θρύλοι θέλουν τη Χάμκω θηριώδη και στρυφνή γυναίκα ενώ, εκτός από τον Αλή Πασά είχε και μία κόρη, τη Χαϊνίτσα που και αυτή χαρακτηρίζεται ως «αιμοβόρα»!

Ούτε ιερό ούτε όσιο…

Το αμόκ που κατέβαλε τους χρυσοθήρες για τον πολυπόθητο θησαυρό, τους ώθησε σε ανίερες πράξεις όπως ήταν η μερική καταστροφή του συγκεκριμένου ναού στο Αχίλλειον, καθώς δεν δίστασαν να σκάψουν ακόμα και δίπλα από το ιερό! Όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες του e-volos.gr, στην προσπάθειά τους να βρουν το χρυσάφι της Χάμκως, οι δράστες έχουν ανοίξει μία τεράστια τρύπα στο πάτωμα της εκκλησίας, που είναι από τις παλιότερες στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Η καταστροφή διαπιστώθηκε την επομένη, αφού οι κυνηγοί θησαυρών έδρασαν τις βραδινές ώρες για να μην γίνουν αντιληπτοί. Αμέσως, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της ΕΛΑΣ αλλά και η Σήμανση, με τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας να διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

Η «Espresso» επικοινώνησε με ανώτατους εκκλησιαστικούς κύκλους της περιοχής, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα θλιβερό φαινόμενο, το οποίο συνεχώς επαναλαμβάνεται από άτομα τα οποία δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Όπως χαρακτηριστικά είπαν, άπτεται στις αστυνομικές αρχές για να εντοπίσουν τους αδίστακτους ιερόσυλους.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που χρυσοθήρες επιχειρούν στον Βόλο. Πριν από χρόνια, έσκαβαν επί οκτώ μήνες στο Διμήνι ελπίζοντας να επαληθευτεί ο θρύλος που ήθελε να βρίσκονται πεντόλιρα του Τούρκου Σαμπάν Αγά θαμμένα στις ρίζες ενός μεγάλου πλάτανου έξω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού. Τα σχέδιά τους χάλασε η… καθίζηση που έγινε στον δρόμο!

Μέχρι στιγμής, πάντως, όλες οι φήμες που κυκλοφορούν για αμύθητο θησαυρό του Αλή Πασά, μπαούλα με χρυσάφι από το πλιάτσικο των Γερμανών στην κατοχή και λίρες που πετούσαν οι Άγγλοι για την ελληνική αντίσταση ή έκρυψαν οι αντάρτες στον Εμφύλιο, έχουν αποδειχθεί… «φούσκες»!

Πηγή ΦΩΤΟ: e-volos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ