Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η 8η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η 8η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Χρειάσθηκε η παρέλευση 46 ολόκληρων χρόνων από τη Μεταπολίτευση και την διαδοχική εναλλαγή αρρένων ενοίκων του Προεδρικού Μεγάρου, για την έλευση γυναίκας στην Ηρώδου Αττικού. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μια “άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση” όπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του, είναι από σήμερα το μεσημέρι και επίσημα από τις 13 Μαρτίου που θα αποχωρήσει ο νυν Προκόπης Παυλόπουλος η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η νέα ρυθμιστής του Πολιτεύματος σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη Μεταπολίτευση Μιχαήλ Στασινόπουλος, είχε διατελέσει επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως η απερχόμενη Πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Who is Who

Ωστόσο οι Πρωτιές ταιριάζουν στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αφού έριξε αντρικά κάστρα και διακρίθηκε στο Δικαστικό Σώμα πριν ακόμα μοσχοβολήσουν οι έδρες των δικαστηρίων με άρωμα γυναίκας όπως τις δύο τελευταίες δεκαετίες και κυρίως στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας το ΣτΕ που φάνταζε για τις γυναίκες μέχρι πριν από κάποιες δεκαετίες απόρθητο φρούριο. Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Ακόμα και σήμερα που ως προς το πρόσωπο επετεύχθει πρωτοφανής πολιτική συναίνεση αφού εφόσον δεν υπάρξουν «διαρροές» κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στη Βουλή, η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί με 266 ψήφους (η ΝΔ αριθμεί 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 και το Κίνημα Αλλαγής 22) και θα καταστεί η πρώτη γυναίκα που ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Κι αυτό γιατί η προσωπικότητα αποτελεί εγγύηση στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που διακρίνονται σε συμβολικές, ρυθμιστικές, νομοθετικές, διοικητικές και δικαστικές.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 από οικογένεια δικαστικών. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Ο πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος υπήρξε Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1978. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Η δικαστική της καριέρα ξεκινά το Νοέμβριο του 1982, διορίσθηκε Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988, προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000, προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995).

Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Ήταν εισηγήτρια στην απόφαση για τη διατήρηση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και των διατηρητέων της οδού Δ. Αρεοπαγίτου και εισηγήτρια στην απόφαση εναντίον της εκτροπής του Αχελώου. Υπήρξε μέλος της μειοψηφίας που διαφώνησε με την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής των ταυτοτήτων και της μη αναγραφής του θρησκεύματος, ενώ το 2018 υπό την προεδρία της το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι νόμιμη και αναγκαία η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Στις 23 Οκτωβρίου 2015, προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Από τον Μάρτιο του 2015 έως το 2019 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Στις 17 Οκτωβρίου 2018, με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όντας η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό. Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Σήμερα το μεσημέρι μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας αντιπροσωπεία της Βουλής αναμένεται να μεταβεί στο γραφείο στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί της οδού Πανεπιστημίου και να της ανακοινώσουν την εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας αυτό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ποιοι οι προκάτοχοι της

Οι συνολικά 7 άνδρες που έχουν περάσει την πύλη του προεδρικού Μεγάρου μέχρι σήμερα είναι οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και ο νυν Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι Στασινόπουλος και Σαρτζετάκης είχαν σχέση με το δικαστικό Σώμα αλλά και οι υπόλοιποι πρόεδροι όπως και γενικότερα η πλειοψηφία των πολιτικών προέρχονται από επαγγέλματα που είχαν σχέση με τον νομικό κλάδο.

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος ήταν Έλληνας νομικός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και συγγραφέας που διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη Μεταπολίτευση (1974 – 1975). Ως δικαστικός λειτουργός έφθασε μέχρι την θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση από την οποία αντιτάχθηκε στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί.

Με την κατάρτιση και θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος της χώρας στις 20 Ιουνίου 1975 ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εξελέγη στο αξίωμα υποστηριζόμενος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας 210 ψήφους, πιθανότατα προερχόμενες από τους βουλευτές της Ν.Δ. που είχε 215 έδρες στο Κοινοβούλιο σε σύνολο 295 εδρών. Αντίπαλος του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που υποστηρίχθηκε από την Ένωση Κέντρου, ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν λευκό.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δυο φορές, στις 5 Μαΐου 1980 και στις 4 Μαΐου 1990.

Αποχώρησε οριστικά από τον δημόσιο βίο, το 1995, έχοντας συμπληρώσει 60 χρόνια πολιτικής ζωής. Στο διάστημα αυτό, διετέλεσε οκτώ χρόνια Υπουργός, δεκατέσσερα Πρωθυπουργός και δέκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατοχύρωσε την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, συνέβαλε στην ενίσχυση της εθνικής ομοψυχίας και εξύψωσε το κύρος της Ελλάδας στο διεθνή χώρο.

Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάχθηκε από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται από αυτό και τα κόμματα της Αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 5 Μαΐου 1990.

Ένας πολύ αγαπητός Πρόεδρος υπήρξε ο Κωστής Στεφανόπουλος, τον οποίο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1995, τον πρότεινε το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ) και στήριξε ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο οποίος με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους ως ο πέμπτος Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου 1995. Επανεξελέγη στο Προεδρικό αξίωμα στις 8 Φεβρουαρίου 2000 με την πρώτη ψηφοφορία αφού έλαβε 269 ψήφους επί 298 παρόντων βουλευτών, παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι τις 12 Μαρτίου 2005.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών».

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.. Ορκίστηκε για δεύτερη φορά στις 12 Μαρτίου 2010.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 18 Φεβρουαρίου εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνοντας 233 ψήφους έναντι του ανθυποψηφίου του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος έλαβε 30 ψήφους, ενώ 32 βουλευτές ψήφισαν παρών. Στις 13 Μαρτίου 2015 ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής και ανέλαβε τα καθήκοντά του αντικαθιστώντας τον Κάρολο Παπούλια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ