Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους – Ποιοι δεν ψήφισαν

Με τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκλέχθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία ως η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαρόπουλου συγκέντρωσε 261 θετικές ψήφους από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής ενώ παρών ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ25.

Από την ψηφοφορία δεν έλειψαν τα ευτράπελα.

Οι βουλευτές Νίκος Μανωλάκος (ΝΔ) και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) να «μένουν» λόγω βλάβης των οχημάτων τους με τον πρώτο να προλαβαίνει οριακά αλλά τον δεύτερο να μην τα καταφέρνει.

ADVERTISEMENT

Απών από ψηφοφορία ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Τρυφών Αλεξιάδης και ο Νίκος Συρμαλένιος οι οποίοι με επιστολή γνωστοποίησαν την πρόθεση τους να στηρίξουν την κα Σακελλαρόπουλου.

Απών χωρίς να έχει αιτιολογήσει την απουσία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζουράρις ενώ απούσα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας ήταν και η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Κ. Αδάμου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου – Σακελλαροπούλου

Με τη διάδοχό του, Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος προκειμένου να τη συγχαρεί.

Αμέσως μετά την αναγγελία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας της τα συγχαρητήριά του και ευχόμενος παράλληλα καλή επιτυχία στο έργο της.

Η ορκωμοσία της κ. Σακελλαρόπουλου θα τελεστεί στη Βουλή στις 13 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά  θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την ανάληψη των καθηκόντων της.

Κ. Μητσοτάκης: Στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε

Την έννοια της ευρύτατης συναίνεσης που κυριάρχησε κατά τη διαδικασία εκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανέδειξε, στη δήλωσή του, μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία, όμορφη, ηλιόλουστη ημέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, για τη Βουλή, για το πολίτευμα μας. Η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μία σπουδαία νομικό, μία σπουδαία δικαστή, μία προσωπικότητα, η οποία ενώνει όλους τους Έλληνες. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο, το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού έθνους. Και χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η νέα Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα εποχή με πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σήμερα άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την συνεχάρη και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί η εκλογή της έγινε με την πρώτη ψηφοφορία με τόσο ευρεία πλειοψηφία.

Συγχαρητήρια προς την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έστειλε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω twitter.

«Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία σήμερα από τη Βουλή των Ελλήνων. Η Ελλάδα προχωράει στη νέα εποχή της ισότητας», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω twitter η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συγχαρητήρια έστειλε μέσω twitter και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «Θα ήθελα να συγχαρώ την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της ως νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι ένα σπουδαίο μήνυμα η εκλογή της πρώτης γυναίκας στο υψηλότερο αξίωμα της Δημοκρατίας. Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλει στη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών: «Θα τιμήσει στο ακέραιο το αξίωμα»

Συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή της στο αξπίωμα της προέδρου της Δημοκρατίας, απέστειλε στην κα Σακελλαροπούλου η «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», της οποίας είναι μέλος και η ίδια. Σε αυτή αναφέρεται:

«ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες για την εκλογή της κα Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το Δ.Σ. της «Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» συγχαίρει την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίλεκτο μέλος της Εταιρείας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η εκλογή της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Πολιτείας τιμά  όχι μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τους κόλπους του οποίου προέρχεται, αλλά όλους τους κλάδους της Ελληνικής Δικαιοσύνης και αποτελεί ασφαλή ένδειξη της ποιότητας των λειτουργών της.

Στη μακρά δικαστική της σταδιοδρομία η κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου άσκησε τα καθήκοντά της με υψηλή αίσθηση ευθύνης, με γνώση των εξελίξεων στον σύγχρονο κόσμο, με στοχασμό και με συνολική αντίληψη των σύνθετων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας.

Οι αρετές αυτές εγγυώνται ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα τιμήσει στο ακέραιο το αξίωμα στο οποίο την ανέδειξε σήμερα η Βουλή των Ελλήνων και θα επιτελέσει με υποδειγματικό τρόπο τον συνταγματικό της ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος και του  εκφραστή της ενότητας του ελληνικού λαού.

Αθήνα , 22 Ιανουαρίου 2020»

Newsroom

Newsroom

Έμπειροι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ έχοντας κάνει -για πάνω από δύο δεκαετίες- τις δικαστικές αίθουσες "δεύτερο σπίτι τους", δημιούργησαν το dikastiko.gr, το πρώτο δικαστικό μέσο ενημέρωσης της χώρας. "Ρίχνουν φώς" στην αθέατη πλευρά της δικαιοσύνης, αποκαλύπτουν και ερμηνευνούν γεγονότα που μας αφορούν όλους. Καταγράφουν όλες τις απόψεις. Δικαστών και δικηγόρων! Οι ειδήσεις, από την πηγή των γεγονότων και τις δικαστικές αίθουσες, κατευθείαν στις οθόνες μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ