Ληξιαρχεία: Όλες οι αλλαγές που δρομολογούνται

ADVERTISEMENT

Φρένο στη γραφειοκρατία των ληξιαρχείων έρχονται να θέσουν οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα με σκοπό τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», με τις αλλαγές θα επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς πλέον θα μπορούν να εξυπηρετούνται απευθείας από τα προξενεία στον τόπο διαμονής τους, ενώ τα ληξιαρχεία εντός της χώρας θα μπορούν να διορθώσουν λάθη σε ληξιαρχικές πράξεις χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι αλλαγές αυτές θα δρομολογηθούν με ειδική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο όσοι επιδιώκουν να διορθώσουν σφάλματα σε ληξιαρχικές πράξεις είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν στις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές για τη διόρθωσή τους. Η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον ληξίαρχο να προβαίνει στις απαραίτητες τροποποιήσεις με την προϋπόθεση ότι τα σφάλματα αυτά έχουν γίνει προφανώς εκ παραδρομής και δεν αποδίδονται σε δόλο.

Έως σήμερα η δυνατότητα αυτή αναγνωριζόταν μόνο για λάθη που αφορούσαν σε τονισμό ή γραμματικούς/ φθογγολογικούς κανόνες. Επιπλέον σφάλματα για τα οποία απαιτούνταν μέχρι πρότινος δικαστική απόφαση, πλέον θα διορθώνονται με εισαγγελική άδεια, ενώ οι δικαστικές Αρχές διατηρούν την αρμοδιότητά τους να αποφασίζουν επί σοβαρότερων σφαλμάτων, όπως αυτά που αφορούν στον τόπο ή τον χρόνο τέλεσης ενός γεγονότος. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επιφέρουν και αποσυμφόρηση των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών, καθώς αυτές θα επιλαμβάνονται μόνο υποθέσεων που θέτουν σοβαρότερες αμφισβητήσεις.

Newsroom

Newsroom

Έμπειροι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ έχοντας κάνει -για πάνω από δύο δεκαετίες- τις δικαστικές αίθουσες "δεύτερο σπίτι τους", δημιούργησαν το dikastiko.gr, το πρώτο δικαστικό μέσο ενημέρωσης της χώρας. "Ρίχνουν φώς" στην αθέατη πλευρά της δικαιοσύνης, αποκαλύπτουν και ερμηνευνούν γεγονότα που μας αφορούν όλους. Καταγράφουν όλες τις απόψεις. Δικαστών και δικηγόρων! Οι ειδήσεις, από την πηγή των γεγονότων και τις δικαστικές αίθουσες, κατευθείαν στις οθόνες μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ