Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Την ενοχή Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο της τράπεζας Proton πρότεινε η εισαγγελέας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Την ενοχή Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο της τράπεζας Proton πρότεινε η εισαγγελέας

Στο συμπέρασμα ότι ο πρώην επικεφαλής της Proton Bank Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μαζί με διοικητικά στελέχη της τράπεζας καθώς και στενούς συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από τη Proton, κατέληξε από την αποδεικτική διαδικασία τριών ετών η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας.

Πρόκειται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της τράπεζας Proton 700 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε τόσο την ενοχή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος είχε αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας, όσο και ακόμα 26 προσώπων από τους συνολικά 43 κατηγορούμενους για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης ,της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Αντίθετα, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι 16 εκ των κατηγορουμένων, ανάμεσα τους και τα μέλη της οικογένειας Λαυρεντιάδη, αφού κατά τη κρίση της δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη ούτε η πρόθεσή τους να ζημιώσουν την περιουσία της PROTON BANK.

Παράλληλα πρότεινε να απαλλαχθούν όσοι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν το αδίκημα της υπεξαίρεσης αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης κρίνοντας ότι η δράση των εν λόγω κατηγορουμένων δεν φέρει τα χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης αλλά η δομή της ομάδας ήταν περισσότερο ευκαιριακή, χωρίς σκοπό να αναπτυχθεί εγκληματική δράση σε βάθος χρόνου.

Μέσω τυπικής εκποίησης

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση τα επίδικα δάνεια δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, για τις οποίες, ευθύνονται οι ανωτέρω κατηγορούμενοι. Τα επίδικα κεφάλαια χορηγήθηκαν ως δάνεια προς νεοπαγείς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορουμένους και συνεργούς του Λ. Λαυρεντιάδη, προκειμένου να αγοράσουν οι τελευταίοι εταιρείες του Ομίλου του που τυπικά μόνον εκποιήθηκαν. Όμως, οι εταιρείες που είχαν εξαγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, παρέμειναν επί της ουσίας συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από αυτόν, τα δε κεφάλαια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας των συνδεδεμένων εταιρειών και της καταρρέουσας ALAPIS. Η οποία, παρά την κραταιή εικόνα που παραπλανητικά εμφάνιζε καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και δη εν γνώσει των κατηγορουμένων, εξ ου και πολύ σύντομα κατέρρευσε. Μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών, δε, κατέληξε, κατά την εισαγγελέα, σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων, των οποίων προτάθηκε η ενοχή για «ξέπλυμα» ενώ διαπιστώθηκαν και αναλήψεις ποσών σε μετρητά.

Εξαπάτησαν στελέχη του Ομίλου

Πέραν τούτου, η Εισαγγελέας έκρινε ότι στο πλαίσιο της προαναφερόμενης εξεύρεσης ζωτικών κεφαλαίων για την ήδη καταβαραθρωμένη ALAPIS που στερείτο ταμειακών διαθεσίμων, ο Λ. Λαυρεντιάδης και 5 ακόμη συγκατηγορούμενοί του εξαπάτησαν στελέχη των εταιρειών του Ομίλου Sciens, προκειμένου να τους αποσπάσουν το ποσό των 35.000.000 Ευρώ, μέσω μιας επένδυσης αγοράς ακινήτων σε αξία πολλαπλάσια της εμπορικής και επαναμίσθωσής τους από εταιρείες που κατ’ ουσίαν ανήκαν στον Όμιλο ALAPIS. Στην επίτευξη της απατηλής και επιζήμιας αυτής συμφωνίας, κατά την εισαγγελέα, οδήγησαν οι ψευδείς διαβεβαιώσεις των εν λόγω κατηγορουμένων ότι η δωδεκαετής αυτή μίσθωση των ακινήτων ήταν δήθεν εξασφαλισμένη λόγω της υποτιθέμενης ισχυρής οικονομικής θέσης της ALAPIS και του Λ. Λαυρεντιάδη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ