Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Το παζλ της διαδοχής στα Ανώτατα Δικαστήρια: 2 πρόεδροι, 6 αντιπρόεδροι, 24 αρεοπαγίτες και 2 αντεισαγγελείς (ονόματα)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το παζλ της διαδοχής στα Ανώτατα Δικαστήρια: 2 πρόεδροι, 6 αντιπρόεδροι, 24 αρεοπαγίτες και 2 αντεισαγγελείς (ονόματα)

Ένα σύνθετο πάζλ , με πολλά πρόσωπα και κυρίως με σύνθετα κριτήρια τα   οποία πρέπει να πληρούνται, καλείται να λύσει άμεσα (τουλάχιστον τις θέσεις προέδρων – αντιπροέδρων) η κυβέρνηση.

Συνολικά 34 νέα προσωπα , στην κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας αλλάζουν φέτος το καλοκαίρι λόγω συνταξιοδότησης των ήδη υπηρετούντων, γεγονός που σημαίνει ουσιαστικά εκ βάθρων αλλαγές στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης με ισχυρές αποχωρήσεις αλλά και ισχυρές υποψηφιότητες για τις θέσεις κλειδιά.

Στο ΣτΕ

Τα πράγματα είναι πιο απλά στο Συμβούλιο Επικρατείας αφού από εκεί θα πρέπει να αντικατασταθεί ο προεδρος Αθ. Ράντος που αποχωρεί στις 30 Ιουνίου και ο ένας/μία αντιπρόεδρος που θα καταλάβει τη θέση. Οσον αφορά την προεδρία, από τα 6 ονόματα που παίζουν δυνατά για την τελική επιλογή φαίνεται πως αυτή θα είναι η Μαίρη- Ειρήνη Σάρπ , νυν αντιπρόεδρος του δικαστηρίου και πρόεδρος του Β’ Τμήματος (οικονομικά – φορολογικά θέματα). Η επιλογή εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε νέα επιλογή το επόμενο έτος καθώς η κα Σάρπ συνταξιοδοτείται λογω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας στο τέλος του 2021. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση που φαινεται πως επιλέγει να τηρήσει την ιεραρχία καθώς πρόκειται για την αρχαιότερη αντιπρόεδρο του ΣτΕ.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιλεγεί κι ένας αντιπρόεδρος για τη χηρεύουσα θέση.

Αρειος Πάγος

Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα στον Αρειο Πάγο, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθεί αφενός ο πρόεδρος Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και αφετέρου 4 αντιπρόεδροι( συν ένας που θα γίνει προεδρος άρα 5) αλλά και : 24 Αρεοπαγίτες και 2 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Για τη θέση του προέδρου φαινεται πως και πάλι η επιλογή θα είναι η τήρηση της επετηρίδας, με την αρχαιότερη αντιπρόεδρο Αγγελική Αλειφεροπούλου να είναι το απόλυτο φαβορί. Η κ. Αλειφεροπούλου , μια υψηλής ποιότητας δικαστής , κληρώθηκε μάλιστα πρόσφατα πρόεδρος της Επιθερώρησης Δικαστών. Η θητεία, εφοσον τελικά επιλεγεί, θα είναι ενός έτους , που σημαίνει πως σε ένα χρόνο θα πρέπει να επιλεγεί εκ νέου προεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην κούρσα, με βάση της λίστα που έδωσε στο υπουργικό Συμβούλιο ο Κωστας Τσιάρας, είναι και οι κυρίες Καλού και Κοκοτίνη, που ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία και την εισαγγελία του ΑΠ που όμως δεν επικύρωσε ο τότε προεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος. Στη διαδιακσία που ακολούθησδε και κατέληξε στην επιλογή του κ.Ταλαγανίδη για τη θεση του προέδρου και του κ.Πλιώτα για τη θέση του εισσγγελέα, παρότι ήταν στην προεπιλογή από το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ , δεν εμφανίστηκαν στην διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή.

Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Όμως ενώ τα πράγματα είναι σε τροχιά τακτοποίησης  για προεδρους και αντιπροέδρους, δεν είναι το ίδιο και για τις 24 θέσεις Αρεοπαγιτών , που χηρεύουν λογω συνταξιοδότησης, και επιλέγονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Εκεί τα πράγματα είναι περίπλοκα καθώς δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις ενδιαφέροντος για τις θέσεις από πρόεδρους Εφετών, γεγονός ουσιαστικά πρωτόγνωρο.

Η ερμηνεία που δίνεται είναι πως τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά δεν υπάρχει μισθολογική διαφορά στις δυο βαθμίδες (προεδρος Εφετών – Αρεοπαγίτης) και παράλληλα υπάρχει εξαιρετικά υψηλός φόρτος εργασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Παράλληλα αποχωρούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι αντεισαγγελείς Δημ. Δασούλας και Παν. Μπρακουμάτσος, συνεπώς το ΑΔΣ πρέπει επισης να τους αντικαταστήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ