Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Αν. Ξεπαπαδέα: Η διαφθορά αποτρέπει την οικονομική ανάπτυξη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αν. Ξεπαπαδέα: Η διαφθορά αποτρέπει την οικονομική ανάπτυξη

Η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κα. Αναστασία Ξεπαπαδέα συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα: «Integrating  Greece into the European Semester Policy Framework: Priorities for sustainable growth and competitiveness»,  στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελληνικής Κυβέρνησης και στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η ανταπόκριση της χώρας μας σε αυτό.

Η κυρία Ξεπαπαδέα στην ομιλία της, επεσήμανε τη σημασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, του οποίου η υλοποίηση αποτελεί και πρωταρχικό στόχο της ΓΕ.ΓΚΑ.Δ. και για το οποίο έχει συνεργαστεί με την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει λάβει τεχνική συνδρομή από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης.  Συγκεκριμένα ανέφερε πως μόλις δέκα μήνες μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συνδρομής, έχουν αναληφθεί σημαντικά νομοθετικά μέτρα και κανονιστικές δράσεις που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2019 για την Ελλάδα, επισημαίνεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος στα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στη νομοθεσία για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και στη χρηματοδότηση των πολιτικών  κομμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόοδος αυτή  αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση της βαθμολογίας της χώρας στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς.

Στην ομιλία της η κα. Ξεπαπαδέα τόνισε μεταξύ άλλων: «Η διαφθορά υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και αποτρέπει την οικονομική ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά και στο πλαίσιο αυτό η ΓΕΓΚΑΔ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την SRSS για να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο την διαρκή βελτίωση της χώρας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ