Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Άγνωστοι λεηλάτησαν σπίτι Βορειοηπειρώτη και του έβαλαν φωτιά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άγνωστοι λεηλάτησαν σπίτι Βορειοηπειρώτη και του έβαλαν φωτιά

Μια «βαρύτατη πρόκληση» -όπως χαρακτηρίστηκε- αποτελεί το «χτύπημα» μια ομάδας αγνώστων σε  χωριό της ελληνικής μειονότητας της επαρχίας Λειβαδιάς, κοντά στους Αγίους Σαράντα, η οποία μπήκε στο σπίτι ενός Βορειοηπειρώτη, το οποίο όχι μόνο το έκανε άνω κάτω, αρπάζοντας χρήματα και άλλα αντικείμενα, αλλά δεν δίστασε να βάλει ακόμα και φωτιά σε αυτό, ώστε να  προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο περιστατικό -εκτός από την φωτιά- δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει στα μειονοτικά χωριά, στα οποία οι κλοπές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, με ορισμένους κύκλους, μάλιστα, να κάνουν λόγο και για «ενορχηστρωμένες ενέργειες».

Η καταγγελία

Σύμφωνα με  όσα καταγγέλλει η βορειοηπειρωτική οργάνωση «Ομόνοια», όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν η ομάδα των δραστών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί,  εισήλθαν στο σπίτι ενός μόνιμου κατοίκου του χωριού Βαγκαλιάτες. Συνειδητοποιώντας ότι ο ιδιοκτήτης έλειπε και ότι μέσα δεν υπήρχε κανένα άλλο άτομο, έδρασαν ανενόχλητοι.

Συγκεκριμένα, μπήκαν σε όλους του χώρους και τους έκαναν άνω κάτω, πήραν ότι πολύτιμο βρήκαν, κυρίως χρήματα καθώς και άλλα αντικείμενα και μετά αντί να φύγουν προχώρησαν σε μια  κίνηση άνευ προηγουμένου, -θέλοντας προφανώς να προκαλέσουν περισσότερες ζημιές- και έβαλαν φωτιά στο σαλόνι. Το ευτύχημα είναι ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού απουσίαζε από το σπίτι του, την ώρα που δρούσε η ομάδα των αγνώστων, αλλιώς κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι θα μπορούσε να του έχει συμβεί.

Φόβος και τρόμος

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» με τον φόβο και τον τρόμο των ληστών ζουν τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου καθώς οι κλοπές και οι διαρρήξεις σπιτιών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτά τα περιστατικά είναι προσχεδιασμένα και εξυπηρετούν ορισμένους σκοπούς. Την έντονη ανησυχία των κατοίκων είδε από πρώτο χέρι και ο πρόεδρος της οργάνωσης «Ομόνοια», Βασίλης Κάγιος ο οποίος βρέθηκε στο χωριό Βαγκαλιάτες, συναντήθηκε μαζί τους ενώ εξέφρασε την συμπαράστασή του και στον ιδιοκτήτη του σπιτιού που λεηλατήθηκε. Μάλιστα, ο κ. Κάγιος πήγε και στο αστυνομικό τμήμα Λειβαδιάς, όπου απαίτησε την άμεση διαλεύκανση του «βαρύτατου» όπως είπε επεισοδίου.

Έντονη ήταν η αντίδραση σύσσωμης της οργάνωσης «Ομόνοια» η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό έκανε λόγο για «βαρύτατη» πρόκληση. «Αποθρασύνονται οι ποικιλόμορφες και παρακινούμενες συμμορίες που προκαλούν πράξεις λεηλασιών στις κοινότητες της ΕΕΜ. Τελευταίο κρούσμα το βαρύτατο επεισόδιο σε οικεία νέας σχετικά οικογένειας στο κεφαλοχώρι της περιοχής Λειβαδιάς, Βαγκαλιάτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόκληση της πυρκαγιάς από την πλευρά των δραστών.

Συγκεκριμένα, όπως δηλώνουν, «ενώ έχουμε πολλά κρούσματα κλοπών είναι πρωτοφανές η πρόκληση πυρκαγιάς που από τύχη δεν κατέστρεψε όλη την οικία». Καταλήγοντας, η οργάνωση καταγγέλλει το επεισόδιο και προειδοποιεί «ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τις ύπουλες αυτές πρακτικές καταπίεσης και δημιουργίας συνδρόμου φόβου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ