Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023

Αμοιβή έως 5.000.000$ από τις ΗΠΑ για να βρεθούν οι 5 κληρικοί στη Συρία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αμοιβή έως 5.000.000$ από τις ΗΠΑ για να βρεθούν οι 5 κληρικοί στη Συρία

Αμοιβή που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 εκατ. δολάρια δίνουν οι ΗΠΑ σε όσους έχουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη πέντε απαχθέντων χριστιανών κληρικών στη Συρία.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2013, ο ιερέας της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Maher Mahfouz και ο Αρμένιος καθολικός ιερέας Michael Kayyal ήταν σε δημόσιο λεωφορείο που πήγαινε σε μοναστήρι στο Καφρούν της Συρίας. Περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Χαλέπι, οι ύποπτοι εξτρεμιστές του ISIS σταμάτησαν το όχημα, έλεγξαν τα έγγραφα των επιβατών και έπειτα αφαιρέθηκαν τους δύο ιερείς από το λεωφορείο. Έκτοτε η τύχη τους αγνοείται.

Η απαγωγή όμως που συγκλόνισε όλο τον χριστιανισμό έγινε λίγες ημέρες μετά. Στις 22 Απριλίου 2013 οι δυο επίσκοποι ενώ επέβαιναν στο αυτοκίνητο έπεσαν θύματα απαγωγής. Ένοπλοι σταμάτησαν το όχημα αποβίβασαν με τη βία τους συνεργάτες του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη και εκτέλεσαν τον οδηγό.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση έχοντας ως ομήρους τους δυο επισκόπους. Από τότε και μέχρι σήμερα κανένα ίχνος τους δεν έχει βρεθεί. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας και η Συροϊακωβίτικη Εκκλησία, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα την αναζήτηση τους, για να διαπιστώσουν ποια ήταν τελικά η τύχη των δυο Επισκόπων, υπόθεση όμως που μοιάζει απέλπιδα.

Λίγες μέρες μετά, το ISIS απήγαγε τον Ιταλό ιερέα Paolo Dall’Oglio στο Raqqah. Ο πατέρας Dall’Oglio είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με το ISIS για να ζητήσει την απελευθέρωση των πατέρων Mahfouz και Kayyal και των Αρχιεπισκόπων Ibrahim και Yazigi.

Οι κληρικοί στη Συρία δεν είναι τα μόνα θύματα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αποτελούν όμως την πιο τρανή απόδειξη των διώξεων που υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί στη γη που άνθισε ο χριστιανισμός. Εξίσου θλιβερή όμως είναι η κατάσταση και στην αφρικανική ήπειρο. Στη Λιβύη πλέον δεν υπάρχουν χριστιανοί, ενώ στη γειτονική Αίγυπτο οι Κόπτες πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ