Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2021

Ντροπή! Λεηλατούν τα μνημεία της -ελληνικής- αρχαίας Κυρήνης στην Λιβύη (photo, video)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ντροπή! Λεηλατούν τα μνημεία της -ελληνικής- αρχαίας Κυρήνης στην Λιβύη (photo, video)

Βανδαλισμοί και εμφανή σημάδια λεηλασίας πληγώνουν τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κυρήνης, της σημαντικής αποικίας των Ελλήνων της Θήρας που ιδρύθηκε στην σημερινή Λιβύη.

Τα γκράφιτι και τα συνθήματα πιστοποιούν την επικράτηση του χάους. Είναι μεταξύ των πέντε αρχαιολογικών χώρων στη Λιβύη που βρίσκονται μαζί με τα 1092 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO.

Ο επικεφαλής της εφορείας αρχαιοτήτων της Ανατολικής Λιβύης εμφανίζεται ανήσυχος.

«Οι χώροι παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Λιβύη αναγνωρίστηκαν ως χώροι σε κίνδυνο λόγω του συνεχιζόμενου κλίματος ανασφάλειας. Σε μια χώρα σε πόλεμο και οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατατάσσονται σε λίστα απειλούμενων μνημείων. Έτσι χώρες ή διεθνείς οργανισμοί δεν ενδιαφέρονται για χώρες σε ένοπλη σύρραξη.»

Ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει στην περιοχή. Δεν υπάρχει κανείς για να αποτρέψει ντόπιους από το να καταπατούν αρχαιολογικούς χώρους. Για τις τοπικές αρχές το στοίχημα της προστασίας είναι πολυδιάστατο. Σύμφωνα με το Euronews εκτός από τους βάνδαλους καταπατητές έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναχρονιστική νομοθεσία της εποχής Καντάφι.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ