Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Ο Ριχάρδος, ο εμφύλιος με τον Τούρκο «υπαρχηγό», και η μάχη για την ελευθερία στην ανακρίτρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Ριχάρδος, ο εμφύλιος με τον Τούρκο «υπαρχηγό», και η μάχη για την ελευθερία στην ανακρίτρια

Η σιωπή , όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση της υπόθεσης – καταγγελόμενης- λαθρεμπορίας χρυσού, δεν είναι …χρυσός.

Προφανώς έτσι λειτουργεί το ανθρώπινο ένστικτο επιβίωσης μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης, τη στιγμή που κρίνεται η ελευθερία. Αυτή είναι προφανώς και η εξήγηση του εμφυλίου ο οποίος εξελίσσεται από χθές το μεσημέρι στα ενδότερα των επιχειρήσεων του ενεχειροδανειστή – τηλεστάρ, Ριχάρδου. Η ώρα της κρίσεως άλλωστε για τον  51 ετών επιχειρηματία, είναι σήμερα , αφού θα πρέπει να εξηγήσει στην ανακρίτρια τα γεγονότα και να απαντήσει σε κατηγορίες βάση των οποίων κινδυνεύει να προφυλακιστεί στο τέλος της ημέρας. Η επιλογή του όπως φάνηκε από χθές είναι «φούλ» επιθεση, ακόμα και εναντίον συνεργατών του, στους οποίους φρόντισε να δείξει πως θα αποδώσει το βάρος «τυχόν παρανόμων πράξεων».

Σύκρουση   

Χθές λοιπόν με την ανακριτική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη ο Ριχάρδος , επέλεξε δια του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, να επιτεθεί στον φερόμενο ως υπαρχηγό του, Τούρκο Συριακής καταγωγής, ο οποίος προφυλακίστηκε μετά από σύντομη απολογία το βράδυ της Παρασκευής. Ο Ριχάρδος επανήλθε χθές υπέβαλλε αίτημα να εξεταστεί κατ΄αντιπαράσταση μαζί του, αφήνοντας υπαινιγμούς πως πιθανόν να προχώρησε εν αγνοία του σε παράνομες πράξεις. Προφανώς εξέλαβε τη στάση του «υπαρχηγού», ο οποίος φέρεται να δήλωσε απλός υπάλληλος του Ριχάρδου, δηλωμένος και στο ΙΚΑ, ως επιβαρυντική για τον ίδιο. Η κίνηση όμως προκάλεσε αντίδραση εκ μέρους του Τούρκου που του έστειλε το μήνυμα , ότι αν η ανακρίτρια αποφασίσει να τους καλέσει κατ΄αντιπαράσταση σήμερα ή άλλη μέρα  «τον περιμένουν  εκπλήξεις».

Ο Τούρκος «υπαρχηγός» τον οποίο υπερασπίζονται οι δικηγόροι Παναγιώτης και Γιώργος Μιχαλόλιας, δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση, αναφέροντας:

“Εκπλήξεις”

 «Οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα» φέρεται να λέει ο Τούρκος με νόημα, μέσω προσώπου του περιβάλλοντος του.

Στην απολογία του , προχθές το βράδυ, ο Τούρκος κατηγορούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και φέρεται αν είπε πως «εκτελούσα τις εντολές του αφεντικού μου» αφού όπως είπε είναι  νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, στην Πατησίων και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ στο κομμάτι της εκτίμησης ρολογιών. Αρνήθηκε όμως ότι έκανε οποιαδήποτε παράνομη πράξη.

Τι θα απαντήσει ο Ριχάρδος

Ο Ριχάρδος σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμένει πως τυχον ευθύνες βαρύνουν τον  συγκατηγορύμενό του, Τούρκο Συριακής καταγωγής και συνεργατες του «οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους φέρονται ότι έχουν επιλέξει την φοροδιαφυγή και την παράνομη εξαγωγή χρυσού» –

-Επιμένει πως πρέπει να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Τουρκο ενώ καταφέρεται  εναντίον του εκτελωνιστή που κατέθεσε στην αστυνομία χαρακτηρίζοντάς τον «ανήθικο- φίλο αστυνομικών» , ο οποίος , όπως λέει, επελέγη για να μην γκεμίσει το «show» που στήθηκε από την αστυνομία.

-Ζητεί παράλληλα να εξεταστεί , ειδικός πραγματογνώμονας τελωνειακός υπάλληλος για την υπόθεση, για να καταδειχθτεί πως στις συναλλαγές με την Τουρκία δεν υπάρχει επιβολή ΦΠΑ ή άλλων επιβαρύνσεων, συνεπώς δεν υπάρχει ζημία του δημοσίου από διαφυγόντα κέρδη.

-Μάλιστα ισχυρίζεται πως έγινε στόχος της αστυνομίας η οποία «εκμεταλλεύτηκε αφενός την επωνυμία, την επιτυχία και την διασημότητά  μου» και καταλήγει πως είναι «άδικο να καταστραφούν όλα τα καταστήματα που διατηρώ και λειτουργώ με απολύτως νόμιμο και διαφανή τρόπο και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτά, τη στιγμή που εγώ έχω ήδη καταστραφεί ηθικά».

Περίγραμμα

Ένα περίγραμμα της απολογίας του Ριχάρδου φαίνεται από όσα ανέφερε χθές στην ανακρίτρια:

            «Είμαι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που έχω δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία λειτουργούν νόμιμα με άδειες και χρηματοδοτούνται μέσω της νόμιμης αποκλειστικά εξαγωγής χρυσού, εν αντιθέσει με άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, η δραστηριότητα των οποίων είναι διαφορετική και οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους φέρονται ότι έχουν επιλέξει την φοροδιαφυγή και την παράνομη εξαγωγή χρυσού.

            Η δική μου επιχειρηματικότητα είναι απόλυτα διαφανής και καταβάλλω ανελλιπώς όλες τις υπέρογκες φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες επιβαρύνσεις, που αυτή συνεπάγεται, στο ελληνικό κράτος, βάσει και του ιδιαίτερα υψηλού, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τζίρου που επιτυγχάνω ετησίως, στη δε επιτυχημένη αυτή επιχειρηματική μου πορεία έχει συμβάλει σημαντικά η διαφημιστική προβολή που έχω επιλέξει για την προώθηση της δουλειάς μου μέσω των μέσω μαζικής ενημέρωσης, καθιστώντας με έτσι γνωστό και προσιτό στο ενδιαφερόμενο κοινό.

            Από την άλλη μεριά, η επιληφθείσα αστυνομική αρχή με απίστευτη προχειρότητα και προφανώς για να σχηματίσει επί τούτου δικογραφία σε βάρος μου προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, εκμεταλλεύτηκε αφενός την επωνυμία, την επιτυχία και την διασημότητά  μου και αφετέρου το γεγονός ότι έχω συνεργαστεί με τον συγκατηγορούμενό μου …( Τούρκο , συριακής καταγωγής) στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα.

            Η αστυνομική αρχή για να επιτύχει τον σχηματισμό δικογραφίας λαθρεμπορίας με εμένα ως δήθεν ένα εκ των πρωταγωνιστικών προσώπων, δεν έκανε καμία ουσιαστική προανακριτική πράξη, αφού δεν απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συνεργαστεί με τελωνειακούς υπαλλήλους, αλλά απευθύνθηκε σκόπιμα σε έναν ανήθικο, άσχετο με το αντικείμενο της υπόθεσης, εκτελωνιστή – φίλο αστυνομικών, ονόματι ……., κι αυτό γιατί δεν ήθελε τελωνειακό υπάλληλο, ο οποίος θα γκρέμιζε το «show» που στήθηκε.

            Η αστυνομική αρχή δεν απευθύνθηκε ούτε σε Εισαγγελέα πριν σχηματίσει και διαβιβάσει περαιτέρω την δικογραφία για τον διορισμό πραγματογνώμονα από τον πίνακα πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών, ειδικό για τα θέματα της λαθρεμπορίας, δεδομένου ότι ο Τελωνειακός Κώδικας απαιτεί για την θεμελίωση του εν λόγω αδικήματος της εξής διαδικασία:

            Να καταληφθούν και να κατασχεθούν συγκεκριμένα λαθρεμπορεύματα, κατ’ άρθρο 164 του Τελωνειακού Κώδικα, τα οποία εν συνεχεία πρέπει να παραδοθούν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή κατ’  άρθρο 167 του Τελωνειακού Κώδικα και ακολούθως να συνταχθεί έκθεση προσδιορισμού οφειλόμενων φόρων και δασμών από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας τελωνειακής αρχής κατά το άρθρο 169 του Τελωνειακού Κώδικα.

            Εν προκειμένω, τίποτα από όλα αυτά δεν έλαβε χώρα, αλλά αυθαίρετα εντελώς αναφέρεται από την αστυνομική αρχή, με βάση συνομιλίες,  ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ ως δήθεν κέρδος που αποκόμισε η φερόμενη εγκληματική οργάνωση από την παράνομη εξαγωγή χρυσού και ένα οφειλόμενο δήθεν επ’ αυτού του ποσού Φ.Π.Α. 24%, ήτοι περίπου 720.000 ευρώ, ΕΝΩ στις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς μη κοινοτικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. ή άλλη επιβάρυνση (άρθρο 2 παρ. 1 και 24 παρ. 1α Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), οπότε το ελληνικό δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από την φερόμενη παράνομη εξαγωγή χρυσού, και άρα δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας.

            Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Δικαστηρίων που υπόθεση λαθρεμπορίας έρχεται στις δικαστικές αρχές από την αστυνομία, διότι πάντοτε οι υποθέσεις λαθρεμπορίας ερευνώνται και διαβιβάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και τις τελωνειακές αρχές που γνωρίζουν τον Τελωνειακό Κώδικα. Πρώτη φορά κρατήθηκε απέξω το Υπουργείο Οικονομικών σε μια υπόθεση οικονομικής φύσεως που απαιτεί ειδικές γνώσεις επί τελωνειακών θεμάτων, δεδομένου ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν μπορεί να περιγραφεί με υποψίες ούτε έχει σχέση με τις υποθέσεις που συνήθως διαχειρίζεται η αστυνομία, όπως ναρκωτικά και εκβιάσεις που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές φυσικών προσώπων.

            Η αστυνομική, λοιπόν, αρχή  παραπλάνησε τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής διώξεως και θέλει να παραπλανήσει κι Εσάς, όμως οι ελλείψεις αυτές δεν μπορούν να παραμείνουν σε επίπεδο κυρίας ανακρίσεως ή/και ποινικής δίκης και δεν μπορείτε Εσείς να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι, αλλά οφείλετε να ενεργήσετε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Νόμο που επιβάλλουν την σωστή εφαρμογή και ερμηνεία αυτού.

Δεδομένου ότι δεν φέρω καμία ευθύνη, λόγω της γνωριμίας μου και της συνεργασίας μου επί νομίμων μόνο εξαγωγών χρυσού με τον Σύριο συγκατηγορούμενό μου,  χρησιμοποιώντας τον σε διεκπεραιωτικές κυρίως δουλειές, αν αυτός θέλησε να κάνει παρανομίες, ο οποίος  μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα απολογήθηκε για μόλις ένα τέταρτο της ώρας και δεν κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, κι επειδή νιώθω ανασφαλής από τον τρόπο που μέχρι σήμερα παρουσιάζεται η υπόθεση, αν έχετε αμφιβολία ότι είμαι άσχετος με το….., ή και με οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο σε παράνομες εξαγωγές πρόσωπο, βάσει του διαβιβαστικού της αστυνομίας που βασίστηκε σε εντελώς αυθαίρετες εκτιμήσεις δίχως καμία πραγματική αιτιολόγηση, ΑΙΤΟΥΜΑΙ όπως:

Α) προβείτε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή μου μαζί τους, και,

Β) προτού απολογηθώ, για την οποία απολογία μου δεν προβάλω καμία αντίρρηση ακόμα και μετά την πάροδο του πενθημέρου της κράτησής μου, διορίσετε και εξετάσετε πραγματογνώμονα (εντός της αυριανής ημέρας), ήτοι ειδικό τελωνειακό υπάλληλο και δη του Τελωνείου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ασχολείται ειδικά με εξαγωγές χρυσού, σύμφωνα με τα άρθρα 183 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να αποσαφηνίσει με τις ειδικές του γνώσεις πώς γίνεται η διαδικασία της διασάφησης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται.

Παρακαλώ θερμά, όπως ικανοποιήσετε τα παραπάνω απολύτως εύλογα αιτήματά μου, διότι είναι άδικο να καταστραφούν όλα τα καταστήματα που διατηρώ και λειτουργώ με απολύτως νόμιμο και διαφανή τρόπο και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτά, τη στιγμή που εγώ έχω ήδη καταστραφεί ηθικά».

Των άλλων το χυτήριο

Μάλιστα ο Ριχάρδος, δια του συνηγόρου του, αναφέρει πως το χυτήριο που του ανήκει είναι στην Οδό Στουρνάτη και είναι νόμιμο,  ενώ δηλώνει άγνοια για την «καβάτζα» της οδού Αριστείδου, αρ. 6, «με την οποία ουδεμία σχέση έχει ο εντολέας μας, εν αντιθέσει με άλλους εμπλεκομένους, οι οποίοι το επισκέπτονταν κατ’ επανάληψη σύμφωνα με τις διακριτικές παρακολουθήσεις που έλαβαν χώρα από την αστυνομική αρχή, μεταξύ άλλων δύο κεραμικά χυτήρια χρώματος λευκού, γεγονός που σκοπίμως δεν έχει προβληθεί στο βασικό κείμενο του διαβιβαστικού ούτε έχει αξιολογηθεί κατά το σχηματισμό της δικογραφίας, ενώ αποδεικνύει ότι δεν ταυτίζεται το χυτήριο της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης με το νόμιμο χυτήριο που χρησιμοποιούσε ο εντολέας μας, όπως επίσης έχει αποκρυβεί από την παρουσίαση της υπόθεσης το γεγονός ότι όλες οι αναφερόμενες από την αστυνομική αρχή μεταφορές χρυσού προς τα λεωφορεία με προορισμό την Τουρκία, ξεκινούσαν από το παράνομο χυτήριο της Αριστείδου 6 και όχι από το νόμιμο αδειοδοτημένο χυτήριο του εντολέα μας της οδού Στουρνάρη 29».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ