Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022

Σοκ και αποτροπιασμός από τις λεπτομέρειες, τις αποκαλύψεις και το ψυχογράφημα του serial killer της Κύπρου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σοκ και αποτροπιασμός από τις λεπτομέρειες, τις αποκαλύψεις και το ψυχογράφημα του serial killer της Κύπρου

Στην ανάσυρση της δεύτερης βαλίτσας από τη «Κόκκινη Λίμνη», κοντά στο μεταλλείο Μιτσερού στη Κύπρο, θα επικεντρωθούν σήμερα οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και του ιδιωτικού συνεργείου που συνδράμουν στην αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση των εγκλημάτων του 35χρονου serial killer Ίλαρχου Νίκου Μεταξά.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας που κατά τον καθ’ ομολογία δράστη έχει πετάξει στη λίμνη.

Οι έρευνες στη λίμνη «Μεμί» στο φράγμα Ξυλιάτου, έχουν αποβεί άκαρπες και εξετάζονται και άλλοι τρόποι για έλεγχο του νερού και του βυθού, αν και οι ελπίδες  για να εντοπιστεί η σορός της 6χρονης Sierra, είναι ελάχιστες. Χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία αναμένονται και οι επιστημονικές εξετάσεις στο κομμάτι δέρματος που βρήκαν οι δύτες στη λάσπη της λίμνης.

Μάλλον η Livia

Χθες νωρίς το απόγευμα από τη «Κόκκινη Λίμνη», ανασύρθηκε η μία από τις δύο βαλίτσες, που είχαν εντοπιστεί με την ρομποτική κάμερα που χρησιμοποιείται στις έρευνες. Η επιχείρηση ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη λόγω της χαμηλής έως μηδενικής ορατότητας στο νερό, αλλά και της λάσπης που δεν κάνει καθόλου εύκολη την αποκόλληση και ανάσυρση αντικειμένων από τον βυθό, με τρόπο που αυτά θα παραμείνουν ακέραια.

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως εντός της βαλίτσας βρισκόταν ένα πτώμα ενήλικης γυναίκας σε αποσύνθεση, υπήρξε η εκτίμηση πως πιθανότατα πρόκειται για την 36χρονη Livia Florentina Bunea, από τη Ρουμανία, η οποία είχε εξαφανιστεί τον Σεπτέμβριο του 2016, αν και αυτό θα διαπιστωθεί από τις επιστημονικές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν. Ο λόγος που πιστεύεται ότι πρόκειται για τη 36χρονη είναι η ύπαρξη δεύτερης βαλίτσας κοντά σε αυτή που ανασύρθηκε, Livia κατά την ομολογία του δράστη είχε δολοφονηθεί μαζί με την 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea και τα δύο θύματα είχαν πεταχτεί μέσα σε βαλίτσες ταυτόχρονα στη λίμνη. Αυτό καθιστά πολύ πιθανότερο η δεύτερη βαλίτσα να κρύβει τη σορό της 8χρονης, παρά της 29χρονης Maricar Valdez Arquila, από τις Φιλιππίνες, η οποία δολοφονήθηκε 27 μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018.

Η σορός που εντοπίστηκε χθες έχει μεταφερθεί στο νεκροτομείο Λευκωσίας και θα υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση από ιατροδικαστές και ανθρωπολόγους. Εντός της βαλίτσας που βρέθηκε η σορός, υπήρχε και πλάκα τσιμέντου, ώστε η βαλίτσα να παραμείνει για πάντα στο βυθό.

Ειδικοί της Scotland Yard

Σήμερα αναμένεται στη Κύπρο, κλιμάκιο ειδικών ερευνητών της Scotland Yard, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού της κυπριακής αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Η τετραμελής ομάδα, δεν θα λάβει μέρος στις ανακρίσεις και τις έρευνες, αλλά θα μελετήσει τον τρόπο δράσης του κατά συρροή δολοφόνου, ώστε να δημιουργήσει ένα προφίλ, στη βάση των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι ανακριτές. Το προφίλ αυτό θα βοηθήσει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η παροχή πληροφοριών για σκοπούς συνέχισης της έρευνας και της ανάκρισης, σε σχέση με το αν όντως οι πρώτες δολοφονίες έγιναν το 2016 και αν μέχρι τη σύλληψη του 35χρονου Ίλαρχου, διαπράχθηκαν μόνο οι 7 φόνοι που είναι γνωστοί. Ουσιαστικά, θα ελεγχθεί κατά πόσον έχει πει όλη την αλήθεια ή υπάρχουν ακόμα γεγονότα που θα πρέπει να πειστεί να αποκαλύψει.

Το δεύτερο επίπεδο, είναι απάντηση στα «πως» και τα «γιατί» της εγκληματικής του δράσης. Δηλαδή, τί ήταν αυτό που τον οδήγησε στη πρώτη δολοφονία και γιατί συνέχισε μέχρι να συλληφθεί. Επίσης θα εξεταστεί αν η σύλληψη του απέτρεψε περαιτέρω εγκληματική δράση, κάτι που και οι Κύπριοι ανακριτές θεωρούν σίγουρο, αφού έφτασαν στα ίχνη του μετά την τυχαία ανακάλυψη του πτώματος της 38χρονης Marry Rose στο φρεάτιο του μεταλλίου Μιτσερού, στις 14 Απριλίου.

Θα δοθούν επιστημονικές απαντήσεις και στο γιατί επέλεγε αλλοδαπές, αλλά και γιατί οδηγήθηκε και στη δολοφονία δύο παιδιών 6 και 8 ετών.

Σημαντικές πληροφορίες θα αντληθούν τόσο από τις καταθέσεις του, όσο και από τον τρόπο που χρησιμοποιούσε για να προσεγγίσει και να παγιδέψει τα θύματα του, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα γνωριμιών Badoo.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες θα μελετήσουν επίσης τις φωτογραφίες του Ίλαρχου, ώστε να διαπιστώσουν αν αυτές «έχουν να πουν κάτι» για τον χαρακτήρα και την εγκληματική του δράση.

Πολύς δρόμος

Αν και το μεγάλο βάρος έχει πέσει στον εντοπισμό των σορών των γυναικών και των παιδιών που έχουν δολοφονηθεί, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος – πολύ σημαντικό – της έρευνας που γίνεται. Για να στοιχειοθετηθούν οι δολοφονίες και να οδηγήσουν σε καταδίκη ενώπιον του δικαστηρίου δεν αρκεί μόνο η ομολογία του 35χρονου Ίλαρχου, την οποία μπορεί να αναιρέσει ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί κάθε υπόθεση, ώστε να οδηγεί σε ασφαλή απόδειξη του κάθε εγκλήματος. Το έργο αυτό χρειάζεται πολύ χρόνο και κόπο, με την ομάδα των ανακριτών να συλλέγει στοιχεία για κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, ώστε να φωτιστεί κάθε πτυχή.

Ένα σημαντικό μέρος της μαρτυρίας, είναι και η ταυτοποίηση των θυμάτων. Μέχρι σήμερα το μόνο θύμα που έχει ταυτοποιηθεί είναι η 38χρονη Marry Rose Tiburcio. Υπάρχουν ακόμα δύο πτώματα τα οποία φαίνεται να ανήκουν στην 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιππίνες και την 30χρονη Asmita Khadka Bista από το Νεπάλ, χωρίς όμως να υπάρχει ταυτοποίηση. Τέλος υπάρχει και η σορός που ανασύρθηκε χθες από τη «Κόκκινη Λίμνη», η οποία θα πρέπει επιστημονικώς να ταυτοποιηθεί είτε με την 36χρονη Livia Florentina Bunea από τη Ρουμανία είτε με την 29χρονη Maricar Valdez Arquila από τις Φιλιππίνες.

Σαρώνουν τη λίμνη 

Συνεχίζονται οι έρευνες στη λίμνη “Μεμί” στο φράγμα Ξυλιάτου όπου αναζητείται η σορός της 6χρονης Sierra, κόρης της γυναίκας της οποία βρέθηκε στις 14 Απριλίου στο Μεταλλείο Μιτσερού.

Ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένες συσκευές (sonar) για να γίνει σάρωση του πυθμένα και του νερού, ώστε να μην μείνει κανένα σκοτεινό σημείο στην έρευνα η οποία μέχρι σήμερα δεν απέδωσε τίποτα.

Παραπληροφόρηση

Πηγές της αστυνομίας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, σημείωναν πως, λόγω του ενδιαφέροντος που προκαλεί στη κοινή γνώμη η πρωτοφανής περίπτωση του φόνου τόσων ανθρώπων, από έναν δράστη υπεράνω υποψίας, παρατηρούνται τάσεις υπερβολής αλλά και παραπληροφόρησης. Οι ίδιες πηγές, έκαναν αναφορά σε τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας που ισχυρίστηκαν ότι είχαν πληροφορίες από τους ανακριτές, παρά το ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια επαφή. Μάλιστα αυτά τα κανάλια, έκαναν λόγο για δήθεν αποκαλύψεις… για γεγονότα που δεν γνωρίζουν καν οι ίδιοι οι ανακριτές.

Επίσης οι ίδιες πηγές σημείωναν τον κίνδυνο παραπληροφόρησης από ανθρώπους που θεωρούν πως το τεράστιο ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις των φόνων, θα τους χαρίσει τα 5 λεπτά δημοσιότητας και έτσι διαβιβάζουν στους δημοσιογράφους δήθεν μαρτυρίες, δήθεν πληροφορίες και δήθεν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Τέλος, τα σημαντικότερα κρούσματα παραπληροφόρησης έχουν καταγραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από χρήστες που είτε δημιουργούν φανταστικά σενάρια είτε ανακυκλώνουν τέτοια.

 Ευθύνες για ολιγωρία

Στο επίπεδο των καταγγελιών, για επίδειξη ολιγωρίας, πλημμελούς ή και καθόλου έρευνας από αστυνομικούς, στις υποθέσεις εξαφανίσεων αλλοδαπών γυναικών, έχει ξεκινήσει η διοικητική έρευνα από τη τριμελή επιτροπή που διόρισε ο αρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου με επικεφαλής τον βοηθό αρχηγό Δημήτρη Δημητρίου και μέλη τους ανώτερους υπαστυνόμους Μάριο Παπαευρυβιάδη και Μιχάλη Δημητρίου. Η επιτροπή θα εξετάσει όλους τους φακέλους εξαφανίσεων και θα ελέγξει αν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται, οι οποίες εκ πρώτης όψεως και από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται να μην ακολουθήθηκαν.

Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν τις υποθέσεις θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις και να εξηγήσουν τη στάση τους σε κάθε υπόθεση. Παράλληλα, καταθέσεις θα δώσουν και οι πολίτες που έκαναν τις καταγγελίες και δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν αδιαφορία, αλλά και έλλειψη διάθεσης εκ μέρους αστυνομικών, για έρευνα των στοιχείων που υπήρχαν. Η έρευνα, όπου διαπιστώσει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες θα τις επισημάνει ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν εμπλοκή και του Γενικού Εισαγγελέα.

Με το θέμα των ευθυνών αναμένεται να ασχοληθεί και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει τις επόμενες μέρες συναντήσεις με τον υπουργό δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και τον αρχηγό αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Eίχε πλήρη συναίσθηση των πράξεών του

Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για το πιο ειδεχθές έγκλημα που διαπράχθηκε ποτέ στα χρονικά της Κύπρου, με τις Αρχές να σκιαγραφούν όλο και πιο αναλυτικά το προφίλ του «Ορέστη» που ξεφορτωνόταν τα θύματά του στο φρεάτιο του λατομείου του Μιτσερού.

Ο 35χρονος λοχαγός φέρεται να είχε συνομιλίες στην πλατφόρμα badoo με γυναίκες οι οποίες δηλώθηκαν ως εξαφανισμένες, ανάμεσα στις οποίες και οι δύο γυναίκες που ανασύρθηκαν νεκρές από το φρεάτιο. Ο 35χρονος λοχαγός, που τελεί υπό οκταήμερη κράτηση, οδηγήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη στα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας, όπου κλήθηκε να δώσει κάποιες προφορικές διευκρινίσεις, χωρίς όμως να δώσει νέα ανακριτική κατάθεση, γραπτώς.

Διαβάζοντας ανάποδα τη λέξη «Μιτσερό» σχηματίζεται η λέξη «Ορέστης», όπως και το όνομα που χρησιμοποιούσε ο 35χρονος

Επίσης την ίδια ημέρα, ο 35χρονος εξετάστηκε από κυβερνητικό ψυχίατρο, όπου διαπίστωσε ότι ο 35χρονος είχε πλήρη συναίσθηση των πράξεών του, γεγονός που προκαλεί ακόμη περισσότερο σοκ, αφού δεν μιλάμε για ένα ψυχικά ασθενή αλλά για έναν στυγνό κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος μάλιστα όπως ισχυρίστηκε, ένιωθε ικανοποίηση όταν σκότωνε τα θύματα του. Έτσι, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν τεθεί και τα νέα τεκμήρια που παραλήφθηκαν από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο γραφείο του, σε στρατόπεδο της Λευκωσίας καθώς και στην οικία του, μεταξύ των οποίων είναι usb, σκληροί δίσκοι και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Γιατί χρησιμοποιούσε το Μιτσερό και το όνομα «Ορέστης»;

Άλλο ένα στοιχείο που έχουν ενώπιόν τους οι ανακριτές της Αστυνομίας είναι εάν υπάρχει διασύνδεση στο γεγονός ότι ανάμεσα στη λέξη «Μιτσερό» και ««Ορέστης»» υπάρχει σχέση, αφού διαβάζοντας ανάποδα τη λέξη «Μιτσερό» σχηματίζεται η λέξη ««Ορέστης»», όπως και το όνομα που χρησιμοποιούσε ο 35χρονος.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο serial killer είναι κάτοικος του χωριού της Επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο, είναι στρατιωτικός και φέρει τον βαθμό του ίλαρχου στο Σώμα των Τεθωρακισμένων. Με την αποφοίτησή του από το Λύκειο μετέβη στην Αθήνα όπου υπηρέτησε στη Σχολή Ευελπίδων. Μάλιστα, οι Αρχές έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνα για να διακριβώσουν το εάν η δράση του επεκτάθηκε και στην Ελλάδα.

Ψάχνοντας την αφορμή

Ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης υπάρχει μεγάλος αριθμός στοιχείων που επιτρέπουν την εναργέστερη δυνατή σκιαγράφηση του προφίλ του serial killer. Αυτό όμως που ψάχνουν πλέον οι ανακριτές, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο άρχισε τη δολοφονική δράση του ο ύποπτος και τι ήταν αυτό ακριβώς που πυροδότησε τη μανία του για να σκοτώνει με τόσο μένος γυναίκες, αλλοδαπές, τις οποίες προσέγγισε μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύων και όχι μόνο. Ως εκ τούτου, οι έρευνες των ανακριτών δεν επικεντρώνονται στα τελευταία δύο τρία χρόνια, αλλά πάνε αρκετά χρόνια πίσω, διερευνώντας κάθε γνωστή και άγνωστη πτυχή της ζωής του.

Ο λοχαγός με τα δύο πρόσωπα

Με βάση τον αριθμό των θυμάτων που μέχρι στιγμής ανέρχεται στα τρία και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός ο αριθμός αναμένεται να μεγαλώσει, αφού αναμένεται να ανασυρθούν από το φρεάτιο θανάτου και άλλα πτώματα, ο 35χρονος χαρακτηρίζεται ως ένας στυγνός δολοφόνος που χτυπούσε με τον ίδιο τρόπο, έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά του serial killer. Το δολοφονικό πρόσωπό του κρυβόταν πίσω από το άλλο του πρόσωπο, εκείνο του καλού, φιλικού και κοινωνικά αποδεκτού.

Όσοι τον γνώριζαν και είχαν προσωπική επαφή μαζί του δηλώνουν πως, σε καμία περίπτωση, δεν έδινε την εικόνα εγκληματία και δη κατά συρροή δολοφόνου. Πρόσωπα από τον κύκλο του, αναφέρουν ότι δεν έδειχνε κανένα σημάδι που να παραπέμπει πως πρόκειται για άτομο με παραβατική συμπεριφορά. Ενημερωτικό σημείωμα που έλαβε ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης για τον αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς αναφέρει ότι «δεν εξωτερίκευε τα συναισθήματα του, ήταν λιγομίλητος, δεν είχε εξάρσεις θυμού, ούτε επιθετική συμπεριφορά».

Το χόμπι ενός serial killer

Όταν έβγαζε τις αρβύλες και την παραλλαγή, ο 35χρονος αφιέρωνε ατέλειωτες ώρες στη φωτογραφία, ήταν πολύ ενεργός σε ομάδες που ασχολούνταν με αυτό, αλλά και εκπαιδευτής στη φωτογραφική εταιρεία Κύπρου. Την ίδια ώρα, φωτογραφίες του τιμήθηκαν σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Αναλάμβανε τη διεκπεραίωση φωτογραφήσεων σε γάμους και βαφτίσεις, εκπαίδευε αρχάριους φωτογράφους, μέσα στα πλαίσια της φωτογραφικής εταιρείας Λευκωσίας, ενώ συχνά διοργάνωνε με φίλους του εξορμήσεις στη φύση για φωτογραφήσεις, αρκετές από τις οποίες στο Μιτσερό και στο Ξυλιάτο.

Είναι εντελώς απαθής

Στις εκατοντάδες φωτογραφίες που προβάλλει στο προσωπικό του πορτφόλιο, περιλαμβάνονται ζώα, φυτά, πουλιά, πολυσύχναστοι δρόμοι του εξωτερικού, τοπία αλλά και γυναίκες σε τολμηρές πόζες, ενώ κυκλοφόρησε και βίντεο κλιπ στο οποίο εμφανίζεται μοντέλο σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού. Επίσης, το ηλεκτρονικό του αποτύπωμα εντοπίζεται και στο YouTube όπου ανέβασε σειρά βίντεο στα οποία παρουσιάζει οδηγίες για αρχάριους χρήστες του προγράμματος Photoshop.

«Είναι εντελώς απαθής. ∆εν έχει δείξει ίχνος µεταµέλειας. ∆εν έχει βουρκώσει, ούτε έχει ρίξει ένα δάκρυ για τα θύµατά του. ∆εν έχει καν ζητήσει συγγνώµη για τις πράξεις του και φέρεται σαν να λειτουργεί µε απόλυτη νηφαλιότητα». Αυτά αποκάλυψε στο «Έθνος» αστυνοµικός που συµµετέχει στις έρευνες, ο οποίος περιγράφει ότι «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα µας υπέδειξε τα σηµεία που είχε ξεφορτωθεί τα τρία γνωστά θύµατά του. Ακόµη και όταν τον πήγαµε στη λίµνη Ξυλιάτου ήταν ανέκφραστος και αδιάφορος. ∆εν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο, ούτε έχει εξηγήσει τους λόγους πίσω από τις ειδεχθείς του πράξεις». Ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές ενηµέρωσης, κρατά κλειστά τα «χαρτιά» και το στόµα του. Απαντά στους αστυνοµικούς µόνο σε συγκεκριµένες ερωτήσεις.

Όταν ρωτήθηκε για τους φόνους της 28χρονης και της 38χρονης, φέρεται να παραδέχτηκε µε σταθερή φωνή ότι εκείνος τις σκότωσε. «Όταν τον ρωτήσαµε και για τις γυναίκες που βρίσκονται στη λίστα για τις οποίες έχει δηλωθεί εξαφάνιση, δεν είπε απολύτως τίποτα. ∆εν θέλει να βοηθήσει. Με λακωνικό τρόπο και χωρίς καµία έκφραση µιλά µόνο για όσα τον ρωτάµε και όσα θέλει ο ίδιος να µας αποκαλύψει». Ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας θεωρούν ότι οι επόμενες ημέρες θα φέρουν νέες εξελίξεις, αλλά και νέες αποκαλύψεις, μακάβριες, δίνοντας παράταση στο εξελισσόμενο θρίλερ της Κύπρου

Πηγή: protothema.gr, ethnos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ