Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων επικρίνει την κακομεταχείρηση μεταναστών από την αστυνομία της Γερμανίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων επικρίνει την κακομεταχείρηση μεταναστών από την αστυνομία της Γερμανίας

Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης επέκρινε σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τον τρόπο που μεταχειρίστηκαν Γερμανοί αστυνομικοί Αφγανούς που επρόκειτο να απελαθούν προς την Καμπούλ.

Η έκθεση εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απέλαση 49 Αφγανών, το αίτημα για παροχή ασύλου των οποίων είχε απορριφθεί, τη νύχτα της 14ης Αυγούστου 2018 με μια πτήση τσάρτερ από το Μόναχο στην Καμπούλ, η οποία συντονίστηκε από τη Frontex. Περίπου εκατό αστυνομικοί βρίσκονταν στο αεροπλάνο, όπως και τρία μέλη της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι σε γενικές γραμμές η απέλαση έγινε με επαγγελματικό τρόπο, ωστόσο η Επιτροπή καταγγέλλει τη χρήση δύο τεχνικών από τους αστυνομικούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν Αφγανό που ήταν ιδιαίτερα ταραγμένος: ένας αστυνομικός πέρασε το χέρι του γύρω από τον λαιμό του, προκαλώντας του ασφυξία, ενώ ένας άλλος του πίεζε τα γεννητικά όργανα.

«Η κακοποίηση ενός ατόμου πιέζοντάς του τα γεννητικά όργανα, μια τεχνική που έχει ξεκάθαρο στόχο να του προκαλέσει έντονο πόνο προκειμένου να τον υποτάξει, είναι υπερβολική αλλά και ανάρμοστη», εκτίμησαν οι ειδικοί της Επιτροπής, που υπογράμμισαν επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε χρήση βίας που προκαλεί την αίσθηση της ασφυξίας.

Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων «συστήνει στις γερμανικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η χρήση αυτών των δύο τεχνικών» από τους ομοσπονδιακούς αστυνομικούς.

Το Βερολίνο υπέγραψε το 2016 συμφωνία με την Καμπούλ για την απέλαση των Αφγανών, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί. Οι απελάσεις αυτές προκαλούν αντιδράσεις στη Γερμανία εξαιτίας της πολύ άσχημης κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ