Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

Εργατικό δυστύχημα στη Μαγνησία: Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε ναυπηγείο για τον θάνατο 50χρονου πατέρα

50χρονος ηλεκτροσυγκολλητής σκοτώθηκε στο καρνάγιο, όταν έπεσε από τον γερανό και ύψος 15 μέτρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εργατικό δυστύχημα στη Μαγνησία: Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε ναυπηγείο για τον θάνατο 50χρονου πατέρα eurokinissi

Πρόστιμο 50.000 ευρώ επέβαλλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε  ναυπηγείο που εδρεύει στην Αμαλιάπολη του Δήμου Αλμυρού, για εργατικό δυστύχημα. Στις 2 Ιουνίου 50χρονος ηλεκτροσυγκολλητής σκοτώθηκε στο καρνάγιο, όταν έπεσε από τον γερανό και ύψος 15 μέτρων.

Ο 50χρονος έκανε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης  στο κατάστρωμα του πλοίου και έπεσε στο κενό από ύψος 15 μέτρων από μεγάλο άνοιγμα στα πλευρικά, στην προσπάθεια του να μοντάρει τις λαμαρίνες. Είναι ενδεικτικό ότι περιμετρικά του πλοίου, σύμφωνα με το Συνδικάτο Μετάλλου,  δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα είτε στηθαία για την αποφυγή της πτώσης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας  είχε διαπιστώσει “τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις της εργοδοσίας σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας” που απαιτούνται για την εκτέλεση πάσης φύσεως ναυπηγικών εργασιών.

Έκανε λόγο για άθλιες και μη κατάλληλες συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο καρνάγιο-γκιλοτίνα το οποίο η εργοδοσία λειτουργεί με τις «πλάτες» των κυβερνήσεων, χωρίς κανέναν έλεγχο από καμία αρμόδια αρχή για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που είναι υποχρεωμένη η εργοδοσία να τηρεί και να εφαρμόζει με επί τόπου παρουσία και επίβλεψη από την ίδια και από τεχνικό ασφαλείας που ορίζεται για το εκάστοτε έργο.

Πληροφορίες του gegonota.news αναφέρουν ότι δεν ήταν το πρώτο ατύχημα που συνέβη  στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, καθώς και το 2014 ένας ακόμα άνθρωπος 49 ετών από την Αγχίαλο έχασε την ζωή του από θανατηφόρο τραυματισμό στο κεφάλι, από βαρύ μεταλλικό εξάρτημα. Το Συνδικάτο Μετάλλου εδώ και χρόνια είχε  καταγγείλει στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας τις συνθήκες εργασίας στο εν λόγω ναυπηγείο και την επικινδυνότητα αυτών, χωρίς ωστόσο να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Κατά της επιβολής του προστίμου μπορεί να ασκηθεί διοικητική προσφυγή, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον,  ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών .

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ